ΔΙΕΘΝΗ

Αδιέξοδο στη Γενεύη για την πολιτική μετάβαση στη Συρία

αδιέξοδο-στη-γενεύη-για-την-πολιτική-μ-475054

Εμφανές είναι το αδιέξοδο στη Γενεύη σχετικά με το βασικό ζήτημα της μεταβίβασης εξουσιών σε μεταβατική συριακή κυβέρνηση και του μελλοντικού ρόλου του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ωστόσο οι αντιμαχόμενες πλευρές έχουν «προφανή επιθυμία» να συνεχίσουν τις συνομιλίες σύμφωνα με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λάκνταρ Μπραχίμι.

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας για τους πολιορκημένους αμάχους της Χομς, οι αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης εξακολουθούν να συζητούν -διά μέσου του ειδικού μεσολαβητή- πώς θα μπορέσουν να απομακρυνθούν οι γυναίκες και τα παιδιά από την πόλη.

«Σας είπα χθες ότι η [συριακή] κυβέρνηση συμφώνησε να απομακρυνθούν οι γυναίκες και τα παιδιά από την παλιά πόλη της Χομς. Πιστεύω ότι ακόμη συζητάνε πώς μπορεί να γίνει αυτό. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να το υλοποιήσει, αλλά δεν είναι εύκολο γιατί υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές και υπάρχουν κάθε είδους προβλήματα» δήλωσε ο Μπραχίμι στους δημοσιογράφους.

«Δυστυχώς, δεν υπάρχει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός ή μείωση της βίας που ασκείται στη Συρία» επισήμανε.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την τρίτη ημέρα διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της «Γενεύης II», ο Λάκνταρ Μπραχίμι δήλωσε επίσης πως δεν υπάρξει μέχρι στιγμής ούτε συμφωνία για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη που πολιορκείται εδώ και μήνες από τον συριακό στρατό.

Ο μεσολαβητής για το Συριακό επισήμανε πως «υπάρχει προφανής θέληση» για τη συνέχιση των συνομιλιών, αλλά τόνισε πως «ποτέ δεν περίμενε ένα θαύμα» για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου που διαρκεί σχεδόν τρία χρόνια.

«Είμαστε χαρούμενοι και ενθαρρυμένοι που έλαβε χώρα αυτή τη διάσκεψη -είναι ένα μικρό βήμα μπροστά, αλλά η όποια πρόοδος έχει επιτευχθεί είναι αναστρέψιμη. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για να τα καταφέρουμε και ελπίζουμε ότι αμφότερες οι πλευρές θα συνεργαστούν» δήλωσε.

Νωρίτερα, οι αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ότι είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, παρά το αδιέξοδο στις συζητήσεις για την πολιτική μετάβαση.

«Ποτέ. Δεν θα αποχωρήσουμε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα συνεχίσουμε να συζητάμε», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φάιζαλ Μόκνταντ ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα αποχώρησης της κυβερνητικής αντιπροσωπείας.

«Είμαστε θετικοί και θα παραμείνουμε έως ότου υλοποιηθεί ο στόχος της συνόδου, δηλαδή η δημιουργία ενός οργάνου μεταβατικής διακυβέρνησης» δήλωσε με τη σειρά του Ρίμα Φλεϊχάν, μέλος της αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης.

Οι δύο πλευρές είχαν αλληλοκατηγορηθεί για τη διακοπή της πρωινής συνάντησης με τον απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι, η οποία είχε θέμα τη μεταβίβαση της εξουσίας.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου