ΔΙΕΘΝΗ

Αναχωρεί από το Γιοχάνεσμπουργκ ο καταζητούμενος σουδανός πρόεδρος

αναχωρεί-από-το-γιοχάνεσμπουργκ-ο-κατ-469988

Εκτός Γιοχάνεσμπουργκ βρίσκεται ήδη ο σουδανός πρόεδρος Ομαρ αλ Μπασίρ, παραβιάζοντας σαφώς την απόφαση δικαστηρίου της Νότιας Αφρικής, το οποίο του απαγόρευσε την έξοδο από την χώρα, τουλάχιστον έως ότου αποφανθεί η νοτιοαφρικανική Δικαιοσύνη σχετικά με το αίτημα για την σύλληψή του που απηύθυνε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Ο σουδανός πρόεδρος καταζητείται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το ΔΠΔ.

Νωρίτερα, πηγές της σουδανική προεδρίας είχαν δηλώσει ότι ο Αλ Μπασίρ επρόκειτο να αναχωρήσει τη Δευτέρα από το Γιοχάνεσμπουργκ όπως ήταν προγραμματισμένο. «Ο πρόεδρος Αλ Μπασίρ εξακολουθεί να βρίσκεται στο Γιοχάνεσμπουργκ και θα αναχωρήσει από εκεί σήμερα», είχε δηλώσει μέλος της αντιπροσωπείας του με το οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο τηλεφωνικώς από το Χαρτούμ. Την ίδια ακριβώς δήλωση έκανε στο Reuters και ο εκπρόσωπος της προεδρίας του Σουδάν Μοχάμεντ Χάτεμ.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ζήτησε αργά το Σάββατο από τις Αρχές της Νότιας Αφρικής να συλλάβουν τον πρόεδρο του Σουδάν, ο οποίος μετέβη στο Γιοχάνεσμπουργκ για να μετάσχει την Κυριακή και τη Δευτέρα στη Σύνοδο Κορυφής της Αφρικανικής Ενωσης στη νοτιοαφρικανική πρωτεύουσα.

Δύο εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί από το ΔΠΔ κατά του προέδρου του Σουδάν, το 2009 για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και το 2010 για γενοκτονία. Και τα δύο σχετίζονται με το Νταρφούρ, στο Δυτικό Σουδάν, το οποίο μαστίζεται από τη βία από το 2003. Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτήν την σύγκρουση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Την εφαρμογή των ενταλμάτων σύλληψης του ΔΠΔ που εκκρεμούν εναντίον του σουδανού προέδρου από χώρες που έχουν υπογράψει το καταστατικό του δικαστηρίου ζήτησε τη Δευτέρα και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ζιμπάμπουε Σιμπαράσε Μουμπενγκέγκουι από την πλευρά του επικαλείται την ασυλία των εν ενεργεία αρχηγών-κρατών. «Η Αφρικανική Ενωση δηλώνει ως εκ τούτου ότι κανένα δικαστήριο στον κόσμο δεν μπορεί να αφαιρέσει την ασυλία αυτή από έναν εν ενεργεία αρχηγό κράτους», δήλωσε Μουμπενγκέγκουι.

Ο 71χρονος Μπασίρ ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία έπειτα από πραξικόπημα το 1989 και επανεξελέγη τον Απρίλιο με 94% των ψήφων για μια νέα πενταετή θητεία, έχει περιορίσει από το 2009 αρκετά τα ταξίδια του στο Εξωτερικό.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου