ΔΙΕΘΝΗ

Στρατός στο Γιοχάνεσμπουργκ λόγω ξενοφοβικής βίας

στρατός-στο-γιοχάνεσμπουργκ-λόγω-ξεν-557855

Δυνάμεις του στρατού αναπτύσσονται στην κοινότητα Αλεξάνδρα του Γιοχάνεσμπουργκ, της μεγαλύτερης πόλης του Νοτίου Αφρικής, που συγκλονίζεται εδώ και μέρες από κύμα ξενοφοβικής βίας.

Την ανάπτυξη του στρατού στην Αλεξάνδρα ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Νοτίου Αφρικής στη σκιά επίθεσης με σφαίρες που δέχθηκε ζευγάρι από την Ζιμπάμπουε στην κοινότητα το βράδυ της Δευτέρας. Στην ίδια περιοχή είχε πέσει νεκρός την Κυριακή υπήκοος Μοζαμβίκης.

Συνολικά επτά νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός του κύματος ξενοβοφικής βίας που σαρώνει από τις αρχές Απριλίου το Ντέρμπαν και το Γιοχάνεσμπουργκ.

Έντρομοι περισσότεροι από 2.000 μετανάστες έχουν αναζητήσει μαζικά καταφύγιο σε καταυλισμούς που έχουν στηθεί στα περίχωρα του Γιοχάνεσμπουργκ.

Επί μέρες καταστήματα ξένων πυρπολούνται, αυτοκίνητα παραδίνονται στις φλόγες και άνδρες με μαχαίρια κυνηγούν και χτυπούν μετανάστες, με την αστυνομία να απαντά με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσει τα πλήθη.

Πολλοί άνεργοι Νοτιοαφρικανοί κατηγορούν τους ξένους ότι παίρνουν τις δουλειές τους σε μία χώρα όπου το ποσοστό ανεργίας φθάνει το 24%.

Βάσει των επίσημων στοιχείων, δύο εκατομμύρια ξένοι υπήκοοι βρίσκονται στη Νότιο Αφρική, περίπου 4% του συνολικού πληθυσμού. Ωστόσο, κατ’ άλλες εκτιμήσεις ο αριθμός των ξένων στη χώρα φθάνει τα πέντε εκατομμύρια.

Τον Ιανουάριο, έκρηξη ξενοφοβικής βίας προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων στο Σοβέτο, κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ. Το σχήμα των επιθέσεων ήταν σχεδόν το ίδιο: οι ταραξίες επιτέθηκαν σε καταστήματα, τα λεηλάτησαν και καταδίωξαν τους ξένους.

Το 2008, 62 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα χωρίς προηγούμενο κύμα ξενοφοβίας στη Νότιο Αφρική.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου