ΔΙΕΘΝΗ

Διαδηλώσεις στην Αίγυπτο

διαδηλώσεις-στην-αίγυπτο-461727

Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλώνουν στους δρόμους του Καΐρου σε μία σπάνια επίδειξη δύναμης απέναντι στο καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ, που κρατά τα ηνία από το 1981 χωρίς να επιτρέπει «ανυπακοή». Η «ημέρα της εξέγερσης» διοργανώθηκε μέσω Διαδικτύου, στον απόηχο της πτώσης του Τυνήσιου προέδρου Μπεν Αλί που δείχνει να ανοίγει δρόμο για αραβικό «ντόμινο». Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας κατέκλυσαν το Κάιρο, απαντώντας με γκλομπ και δακρυγόνα στους διαδηλωτές.

Η μαζική κινητοποίηση διοργανώθηκε μέσω Διαδικτύου. Δεκάδες κινήματα κάλεσαν τους Αιγύπτιους να διαδηλώσουν στο Κάιρο και την επαρχία σε μία «ημέρα εξέγερσης κατά των βασανιστηρίων, της φτώχειας, της διαφθοράς και της ανεργίας».

Η σημερινή «ημέρα οργής» όπως την αποκαλούν ακτιβιστές στο Διαδίκτυο, οι οποίοι έχουν γίνει από τους πιο σκληρούς επικριτές της διακυβέρνησης του Χόσνι Μουμπάρακ, συμπίπτει με την «ημέρα της αστυνομίας», εθνική αργία προς τιμήν των αιγυπτιακών δυνάμεων της τάξης.

Στο κέντρο του Καΐρου αναπτύχθηκαν περίπου 20.000 με 30.000 αστυνομικοί, κυρίως στη συνοικία όπου βρίσκεται το υπουργείο Εσωτερικών.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου