ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Μόσχας

επίθεση-αυτοκτονίας-στο-αεροδρόμιο-τ-462076

Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας το αεροδρόμιο Ντομοντέτοβο στη Μόσχα, με τον αριθμό των θυμάτων να αυξάνεται διαρκώς φθάνοντας τους 35 νεκρούς και περισσότερους από 130 τραυματίες. Καμικάζι πυροδότησε βόμβα στην αίθουσα διεθνών αφίξεων του πιο πολυσύχναστου αεροδρομίου της Μόσχας, σπέρνοντας πανικό και θάνατο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων.

Οι πτήσεις στο Ντομοντέτοβο διακόπηκαν, και αποκλείστηκαν οι δρόμοι γύρω από το αεροδρόμιο. Η αστυνομία τέθηκε σε συναγερμό διενεργώντας ταυτόχρονα ελέγχους σε όλα τα μέσα μεταφοράς της ρωσικής πρωτεύουσας υπό το φόβο δεύτερης επίθεσης, στο μετρό ή σε λεωφορεία. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ελήφθησαν στα άλλα δύο αεροδρόμια της Μόσχας.

Στο αεροδρόμιο Ντομοντέτοβο επικράτησαν σκηνές αλλοφροσύνης αφότου ο καμικάζι, ο οποίος εισήλθε από μία από τις εισόδους του αερολιμένα χωρίς να περάσει από έλεγχο, πυροδότησε βόμβα βάρους οκτώ έως 11 κιλών ΤΝΤ. Παρόλο που το Ντομοντέτοβο είναι από τα πιο σύγχρονα αεροδρόμια της Ρωσίας είχε καταγραφεί και το 2004 περίπτωση παραβίασης ασφαλείας.

Καπνοί έβγαιναν από την αίθουσα της ζώνης παραλαβής αποσκευών και οι επιβάτες έτρεχαν έντρομοι προς τις εξόδους κινδύνου, σύμφωνα με μαρτυρίες που φθάνουν από τη Μόσχα.

Οι τελευταίες πληροφορίες του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Interfax, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, κάνουν λόγο για 35 νεκρούς και περισσότερους από 130 τραυματίες. Είκοσι τραυματίες δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 15:32 (ώρα Ελλάδος) σε διάδρομο αναμονής κοντά στη ζώνη παραλαβής αποσκευών στην αίθουσα διεθνών αφίξεων του αεροδρομίου, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του κέντρου της Μόσχας.

Ο επικεφαλής της επιτροπής έρευνας Βλαντιμίρ Μάρκιν ανακοίνωσε ότι η έκρηξη οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια.

Για την τιμωρία των υπευθύνων δεσμεύτηκε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ανακοινώνοντας παράλληλα την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας.

Η Μόσχα έζησε τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στο έδαφός της σε διάστημα έξι ετών το Μάρτιο του 2010 όταν δύο γυναίκες καμικάζι από την έκρυθμη περιοχή του Νταγκεστάν ανατίναξαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένες στο μετρό, σκοτώνοντας 40 ανθρώπους.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου