ΔΙΕΘΝΗ

Δεν παραιτείται ο Χόσνι Μουμπάρακ

δεν-παραιτείται-ο-χόσνι-μουμπάρακ-457181

Την παράδοση μερικών εξουσιών στον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν, συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και την άρση του στρατιωτικού νόμου ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ σε διάγγελμα χθες το βράδυ.

Διαψεύστηκαν όμως οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών που μιλούσαν για πλήρη και άμεση παράδοση της εξουσίας στον αντιπρόεδρο.

Εμφανή απογοήτευση στους εκατοντάδες χιλιάδες συγκεντρωμένους στην πλατεία προκάλεσε το διάγγελμα του προέδρου. Οι διαδηλωτές κουνούσαν τα παπούτσια τους στον αέρα σε ένδειξη οργής και περιφρόνησης και φώναζαν «Κάτω ο Μουμπάρακ!» και «Φύγε!».

Μέσα στο εκρηκτικό αυτό κλίμα αυξάνονται οι φόβοι για αναζωπύρωση των συγκρούσεων.

Στο διάγγελμα ο πρόεδρος της Αιγύπτου ανέφερε ότι θα ηγηθεί της ειρηνικής μετάβασης της εξουσίας και δεσμεύτηκε προσωπικά για την προστασία του Συντάγματος και των νόμων μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Όπως διευκρίνισε, προτείνει την αναθεώρηση έξι άρθρων του Συντάγματος που αφορούν κατά κύριο λόγο τον πρόεδρο της χώρας.

Ακόμα θα αρθεί με την αναθεώρηση η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που ισχύει για 30 χρόνια, αλλά μόνο όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας.

Επίσης δεσμεύτηκε για την τιμωρία των ενόχων για τους θανάτους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. «Το αίμα όσων θυσιάστηκαν δεν θα πάει χαμένο», είπε χαρακτηριστικά. «Οι ένοχοι έκαναν εγκλήματα κατά της νεολαίας και θα τιμωρηθούν», συμπλήρωσε.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ τόνισε αρκετές φορές ότι αναγνωρίζει το δίκαιο των αιτημάτων των διαδηλωτών και θα προσπαθήσει να τα εκπληρώσει «έντιμα και σταθερά» χωρίς επιστροφή στο παρελθόν.

Οι συνομιλίες με την αντιπολίτευση που άρχισαν τις προηγούμενες ημέρες, είπε ο πρόεδρος, οδήγησαν σε καταρχήν συναίνεση για την επίλυση της κρίσης.

Επιπλέον, επανέλαβε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Δεν θα εγκαταλείψω τη χώρα, διαβεβαίωσε τους Αιγύπτιους, επαναλαμβάνοντας αυτό που είπε σε συνέντευξη πριν από 10 ημέρες, όταν τόνιζε ότι «θέλω να πεθάνω στην Αίγυπτο».

Πριν από το διάγγελμα εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καιρού περιμένοντας να ακούσουν και να αποδεχτούν μόνο μία ανακοίνωση: την άμεση και οριστική αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ από την προεδρία.

Είχε προηγηθεί σειρά δηλώσεων ανώτατων αξιωματούχων που προανήγγειλαν ότι μέσα στην χθεσινή ημέρα , ο πρόεδρος θα ανακοίνωνε κάτι πολύ σημαντικό. Παρά κάποιες δηλώσεις για το αντίθετο που διαβεβαίωναν ότι τίποτα δεν θα αλλάξει, το γενικό αίσθημα ήταν ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ θα παραιτηθεί.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου