ΔΙΕΘΝΗ

Αιματοκύλισμα ξανά στην Αίγυπτο

αιματοκύλισμα-ξανά-στην-αίγυπτο-457592

Νεκροί από τις σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας έπεσαν τρεις αντικυβερνητικοί διαδηλωτές σε επαρχία της δυτικής Αιγύπτου στην πρώτη θανάσιμη σύγκρουση μεταξύ αντικαθεστωτικών και αστυνομίας μετά την άγρια καταστολή της 28ης Ιανουαρίου, όταν η πλατεία Ταχρίρ (Ελευθερίας) του Καΐρου βάφτηκε στο αίμα διαδηλωτών.

Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι παρέμειναν χθες για 16η ημέρα στην πλατεία-σύμβολο της εξέγερσης, ενώ οι κινητοποιήσεις επεκτείνονται και έξω από το Κοινοβούλιο. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ ζητούν να μπει τέλος στα 30 χρόνια κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στη χώρα.

Τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που μαίνονται επί δύο ημέρες με τις δυνάμεις ασφαλείας στην επαρχία της Νέας Κοιλάδας, στη δυτική Αίγυπτο.

Το πλήθος αντέδρασε πυρπολώντας επτά κυβερνητικά κτίρια, μεταξύ των οποίων και δύο αστυνομικά τμήματα, ένα δικαστήριο και την τοπική έδρα του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NPD) του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Οι ταραχές στη Νέα Κοιλάδα, μια επαρχία που περιλαμβάνει μια όαση στη δυτική έρημο της Αιγύπτου και απέχει περίπου 500 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου, μαίνονται εδώ και 24 ώρες.

Πρόκειται για τις σοβαρότερες συγκρούσεις που έχουν σημειωθεί μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, αφότου οι δυνάμεις ασφαλείας εξαφανίστηκαν από τους δρόμους μετά τις ταραχές της 28ης Ιανουαρίου, όταν επιτέθηκαν εναντίον των διαδηλωτών με πλαστικές σφαίρες, γκλομπ και δακρυγόνα.

Η διαδήλωση στη Νέα Κοιλάδα, στην οποία συμμετείχαν περίπου 3.000 άτομα, ήταν η πρώτη μεγάλη αντικυβερνητική συγκέντρωση στην περιοχή.

Δεν υποχωρούν οι διαδηλωτές

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές παραμένουν για 16η ημέρα στην πλατεία Ταχρίρ (Ελευθερίας), ζητώντας την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ. Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε γιγαντιαία διαδήλωση, μία από τις μεγαλύτερες από την έναρξη της εξέγερσης.

Οι κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν χθες το μεσημέρι και έξω από το Κοινοβούλιο, αρκετά τετράγωνα μακριά από την πλατεία Ταχρίρ, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές μπλοκάρουν την είσοδο. Στρατιώτες και τεθωρακισμένα φρουρούν το κτήριο και η κινητοποίηση εξελίσσεται ειρηνικά.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συνεχίζουν ακόμη πιο αποφασιστικά μετά την προειδοποίηση του Αιγύπτιου αντιπροέδρου Ομάρ Σουλεϊμάν ότι εάν δεν προχωρήσει ο διάλογος και αποτύχει η προσπάθεια συνταγματικής μεταρρύθμισης, θα υπάρξει κίνδυνος εκδήλωσης ενός πραξικοπήματος

Η προειδοποίηση Σουλεϊμάν ενίσχυσε τις αμφιβολίες των αντικαθεστωτικών για την καλή πίστη της κυβέρνησης ως προς τις -υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ- προσπάθειες για διαπραγμάτευση με την αντιπολίτευση επί της προώθησης συνταγματικών αλλαγών για μία ομαλή πολιτική μετάβαση.

Οι διαδηλωτές επιμένουν ότι θα εισέλθουν σε διάλογο μόνο μετά την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ, φοβούμενοι ότι το καθεστώς θα χειραγωγήσει τις διαπραγματεύσεις και θα προχωρήσει μόνο σε επιφανειακές αλλαγές που δεν θα φέρουν τη δημοκρατία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, την ίδια ώρα, κάλεσαν την αιγυπτιακή κυβέρνηση να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει εδώ και 30 χρόνια, και να διασφαλίσει ότι θα σταματήσουν οι παρενοχλήσεις δημοσιογράφων και ακτιβιστών.

Εν τω μεταξύ, ο Χόσνι Μουμπάρακ είχε συνάντηση χθες με τον Ρώσο απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή Αλεξάντερ Σουλτάνοφ. Είναι η δεύτερη συνάντηση του Μουμπάρακ με ξένο αξιωματούχο μετά την έναρξη της εξέγερσης κατά του καθεστώτος.

Καμιά δήλωση δεν έγινε στον Τύπο κατά το τέλος της συνάντησης. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τάχθηκε το Σάββατο υπέρ της διεξαγωγής ενός «διαλόγου» μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών για την επίλυση της κρίσης στην Αίγυπτο.

Στις ΗΠΑ ο Εχούντ Μπαράκ

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ βρίσκεται από το βράδυ της Τρίτης στις ΗΠΑ για επίσημες επαφές που θα επικεντρωθούν στην κατάσταση στην Αίγυπτο.

Στην διήμερη επίσκεψή του, ο Μπαράκ πρόκειται να γίνει δεκτός την Τετάρτη στο Λευκό Οίκο από την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, τον ομόλογό του Ρόμπερτ Γκέιτς και τον επικεφαλής του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας Τομ Ντόνιλον.

Θα συναντηθεί, επίσης, με τον Ντένις Ρος, τον ειδικό σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, καθώς και αξιωματούχους ασφαλείας και των υπηρεσιών πληροφοριών.

Στον «αέρα» το Αλ Τζαζίρα

Η αιγυπτιακής ιδιοκτησίας δορυφορική εταιρία Nilesat αποκατέστησε χθες τις μεταδόσεις του ειδησεογραφικού δικτύου Αλ Τζαζίρα, που εδρεύει στο Κατάρ, και «κόπηκε» από το καθεστώς λόγω της κάλυψης των εξελίξεων.

Η Nilesat είχε διακόψει την μετάδοση του Αλ Τζαζίρα την 1η Φεβρουαρίου, σχεδόν την ίδια ώρα με την έναρξη των αντιδιαδηλώσεων από υποστηρικτές του Χόσνι Μουμπάρακ που συνοδεύτηκαν από βίαιες επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου