ΔΙΕΘΝΗ

Πυροβολισμοί κατά διαδηλωτών

πυροβολισμοί-κατά-διαδηλωτών-452057

Με πυροβολισμούς και χρήση δακρυγόνων επιχειρούν οι δυνάμεις ασφαλείας του Καντάφι να διαλύσουν εκατοντάδες διαδηλωτές που κατέβηκαν στους δρόμους της λιβυκής πρωτεύουσας την Παρασκευή. «Ήρθε η ώρα της Τρίπολης» λένε οι αντικαθεστωτικοί, τονίζοντας ότι όταν επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης εναέριας κυκλοφορίας, θα επιτεθούν.

Μαρτυρίες για δεκάδες νεκρούς στην πόλη Αλ Ζαουίγια, κοντά στην Τρίπολη, μάχες στρατιωτών-αντικαθεστωτικών και στο Ρας Λανούφ, με τους αντάρτες να λένε ότι κατέλαβαν το αεροδρόμιο.

Όπως μεταδίδει το Al Arabiya, υποστηρικτές του Καντάφι συγκρούστηκαν με αντικαθεστωτικούς κοντά στην Πράσινη Πλατεία, στο κέντρο της Τρίπολης.

Σε μία άλλη εξέλιξη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι ισχυρές δυνάμεις του Καντάφι ελέγχουν τα σύνορα Τυνησίας-Λιβύης, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί αισθητά ο αριθμός των ανθρώπων στο συνοριακό πέρασμα.

Η εκπρόσωπος του UNHCR, Μελίσα Φλέμινγκ, δήλωσε ότι πολλοί από τους ξένους πολίτες που προσπαθούν να φύγουν, είναι τρομαγμένοι από την κατάσταση και προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη μέσω Αλγερίας.

Χθες στην Τρίπολη, δυνάμεις ασφαλείας, πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν τις συμπλοκές, ενώ απαγόρευσαν την πρόσβαση στο σημείο.

Νωρίτερα, δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων κατά διαδηλωτών που κατέβηκαν στους δρόμους μετά την προσευχή της Παρασκευής στη συνοικία Τατζούρα, φωνάζοντας «ο Καντάφι είναι εχθρός του Θεού».

Σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου Reuters, στην περιοχή ακούγονται και πυροβολισμοί.

Εν τω μεταξύ, δεκατέσσερα οχήματα που μετέφεραν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας κατευθύνονταν στην Τατζούρα, όπου έχουν ξεσπάσει οι ταραχές.

Οι αντικαθεστωτικοί δεν φαίνονται διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες να πέσει το καθεστώς. Εκπρόσωπός του δήλωσε, σύμφωνα με το Al Jazeera, ότι οι Λίβυοι αντάρτες θα επιτεθούν στην Τρίπολη, μόλις εφαρμοστεί ζώνη απαγόρευσης κυκλοφορίας από τη διεθνή κοινότητα.

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν το απόγευμα της Παρασκευής στη Αλ Ζαουίγια, 50 χλμ δυτικά της Τρίπολης, όπου οι δυνάμεις του καθεστώτος επιτέθηκαν και βομβάρδισαν την πόλη με πυρά πυροβολικού σε μία προσπάθεια να την ανακαταλάβουν. Συγκρούσεις σημειώθηκαν ακόμη στη Χάσρα, δυτικά της Ζαουίγια.

Περί τους 30 αμάχους σκοτώθηκαν, αναφέρουν κάτοικοι στο Reuters, δεκάδες νεκρούς και 300 τραυματίες αναφέρει και το al Arabiya. Γεμάτα είναι τα νοσοκομεία λένε αυτόπτες που εκφράζουν φόβο ότι ο αριθμός θα αυξηθεί.

Ο αρχηγός των ανταρτών στην Αλ Ζαουίγια σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των μαχών και αντικαταστάθηκε, ανέφεραν οι εξεγερμένοι.

Μάχες και στη Μπρέγκα

Ο εκπρόσωπος των ανταρτών, Αμπντάλα αλ-Μάχντι δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ότι οι δυνάμεις των ανταρτών απέκρουσαν προσπάθεια των δυνάμεων του Καντάφι να καταλάβουν το αεροδρόμιο της Μπρέγκα στα ανατολικά.

Πρόσθεσε ότι οι αντικαθεστωτικοί έχουν συλλάβει περίπου 50 μισθοφόρους.

«Επόμενος στόχος είναι η Τρίπολη εάν τεθεί σε εφαρμογή ζώνη απαγόρευσης της εναέριας κυκλοφορίας» είπε.

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία και η Γαλλία δήλωσαν ότι η κλιμάκωση της βίας θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης εναέριας κυκλοφορίας.

Μάχες ξέσπασαν, εν τω μεταξύ, στο πετρελαϊκό λιμάνι Ρας Λανούφ στα ανατολικά.

Συγκρούσεις

σε όλη τη χώρα

Σύμφωνα με αντάρτη, οι αντικαθεστωτικοί έριξαν ρουκέτες και πυραύλους σε στρατιωτική βάση στο Ρας Λανούφ, ενώ σημειώνονται συγκρούσεις και ακούγονται ισχυρές εκρήξεις.

Πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τους αντάρτες στην Ατζνταμπίγια, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες υπήρξε και ρίψη ρουκετών.

Ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters μετέδωσε ότι οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν το αεροδρόμιο που βρίσκεται στην περιοχή.

Σύμβουλος του ηγέτη των ανταρτών δήλωσε ότι θα πρέπει οι ξένες δυνάμεις να προχωρήσουν σε αεροπορικές επιδρομές, για να βοηθηθούν οι αντάρτες στην ανατροπή του καθεστώτος.

Παράλληλα, ο ίδιος ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μουσταφά Αμπντελ Τζαλίλ, έκανε λόγο για «νίκη ή θάνατο» και κάλεσε τους υποστηρικτές του «να μην σταματήσουν μέχρι να απελευθερώσουν ολόκληρη τη χώρα».

 «Τρομοκρατημένοι»
χιλιάδες ξένοι
Βαριά οπλισμένες δυνάμεις, πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι, ελέγχουν το συνοριακό πέρασμα ανάμεσα στη Λιβύη και την Τυνησία, με αποτέλεσμα να μειωθούν αισθητά οι ξένοι που προσφεύγουν στο σημείο για να εγκαταλείψουν τη χώρα. «Τρομαγμένοι» πολλοί από αυτούς που διέσχισαν τα σύνορα, λέει η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση ασφαλείας θα αποθαρρύνει πολλούς ξένους να προσπαθήσουν να φύγουν από τη χώρα.

Η εκπρόσωπος του UNHCR, Μελίσα Φλέμινγκ δήλωσε ότι η παρουσία των δυνάμεων του Καντάφι στους δρόμους εξόδου από τη χώρα, οδηγούν πολλούς ξένους που θέλουν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη προς τα σύνορα με την Αλγερία.

«Κατά τις προηγούμενες ημέρες, 10.000 με 15.000 άνθρωποι εγκατέλειπαν καθημερινά τη Λιβύη για την Τυνησία, ενώ χθες λιγότεροι από 2.000 διέσχισαν στα σύνορα» δήλωσε η εκπρόσωπος της UNHCR, Μελίσα Φλέμινγκ.

Η Υπάτη Αρμοστεία εξέφρασε φόβους ότι η κατάσταση ασφαλείας στη Λιβύη θα εμποδίσει τον κόσμο να διασχίσει τα σύνορα, τονίζοντας ότι, με βάση μαρτυρίες, «η λιβυκή πλευρά των συνόρων ελέγχεται από βαριά οπλισμένες δυνάμεις που πρόσκεινται στο καθεστώς».

«Αυτοί που κατάφεραν να διασχίσουν τα σύνορα μάς είπαν ότι καθ’ οδόν τούς κατάσχεσαν τα κινητά τηλέφωνα όπως και τις φωτογραφικές μηχανές τους» πρόσθεσε.

Η Μ. Φλέμινγκ εξήγησε ότι πολλοί από αυτούς που διέσχισαν τα σύνορα είναι «τρομαγμένοι και δεν θέλουν να μιλήσουν».

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη από την αρχή της εξέγερσης και περίπου 100.000 έχουν διασχίσει τα σύνορα με την Τυνησία από τις 20 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την Μ. Φλέμινγκ, από τους 12.500 που έχουν παγιδευτεί στα σύνορα με την Τυνησία, πάνω από 10.000 προέρχονται από το Μπανγκλαντές.

Εκτός από την Τυνησία, την Αίγυπτο, την Αλγερία και το Σουδάν, η Λιβύη έχει κοινά σύνορα με το Νίγηρα και το Σουδάν.

Ο ΟΗΕ σε έκθεσή του αυτήν την εβδομάδα αναφέρει ότι πάνω από 100.000 άνθρωποι ίσως επιχειρήσουν να κατευθυνθούν στο Νίγηρα εντός των προσεχών μηνών.

Αερογέφυρα

για τους Αιγύπτιους

Οι ευρωπαϊκές χώρες, για να αποτρέψουν το χάος και τις επιδημίες, έστησαν την Πέμπτη αερογέφυρα για να απομακρύνουν από την Τυνησία χιλιάδες Αιγύπτιους, οι οποίοι βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στη Λιβύη.

Από την πλευρά τους, ανθρωπιστικές οργανώσεις προσπαθούν να συνεχίσουν το έργο τους, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Η εκπρόσωπος του γραφείου συντονισμού των ανθρωπιστικών υποθέσεων, του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Μπιρς, δήλωσε ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο λιβυκό έδαφος.

Σύμφωνα με την Μπιρς, για να οργανωθεί η ανθρωπιστική βοήθεια και για να εκτιμηθούν όλα τα πιθανά σενάρια, οι επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού για τη Μετανάστευση και της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, συμμετέχουν τη Δευτέρα σε σύνοδο στη Γενεύη.

Στη σύνοδο αυτή ο ΟΗΕ θα απευθύνει επείγουσα έκκληση για βοήθεια των ανθρώπων που πλήττονται από τις ταραχές.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου