ΔΙΕΘΝΗ

Απειλεί με αιματοκύλισμα ο Καντάφι

απειλεί-με-αιματοκύλισμα-ο-καντάφι-452654

Στην αντεπίθεση για την ανακατάληψη πόλεων στην ανατολική Λιβύη έχουν περάσει οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι με το αντικαθεστωτικό μέτωπο να προβάλλει ισχυρή αντίσταση. Ο Καντάφι εμφανίζεται ενώπιον υποστηρικτών του, λέγοντας ότι δεν κατέχει κάποιο αξίωμα για να παραιτηθεί. «Δείχνει» ξανά την Αλ Κάιντα και προειδοποιεί με αιματοκύλισμα σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ. Αμερικανικά πολεμικά πλοία έφθασαν στη Μεσόγειο, καθώς η Δύση σφίγγει τον κλοιό γύρω από τον Λίβυο συνταγματάρχη…

Προσφυγική κρίση μαίνεται στα σύνορα Λιβύης – Τρίπολης. Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία αναλαμβάνουν δράση έπειτα από αγωνιώδεις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών. Την ίδια στιγμή ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δηλώνει ότι «ανοίγει» επίσημη έρευνα για το ενδεχόμενο διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από το καθεστώς Καντάφι.

Οι δυνάμεις του Καντάφι κινούνται στις περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί στην ανατολική Λιβύη και μάχονται για τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της πόλης Μπρέγκα. Οι πληροφορίες που φθάνουν από τη Λιβύη είναι συγκεχυμένες με τις κυβερνητικές δυνάμεις να δηλώνουν ότι πήραν τον έλεγχο, και τους αντικαθεστωτικούς ότι ανακατέλαβαν την πόλη.

Μαχητικά του καθεστώτος βομβάρδισαν αποθήκες όπλων στη γειτονική πόλη Ατζαμπίγια, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτίως της Βεγγάζης. Τα περίχωρα της Ατζαμπίγια βομβαρδίστηκαν το πρωί από αεροσκάφη και στην πόλη κατευθύνεται κατά πληροφορίες κονβόι 100 στρατιωτικών οχημάτων.

Την ίδια ώρα, η διεθνής κοινότητα σφίγγει τον κλοιό γύρω από τον Καντάφι. Δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία, τα USS Kearsarge και USS Ponce, διέπλευσαν νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης τη Διώρυγα του Σουέζ και έφθασαν στη Μεσόγειο, σε μία επίδειξη ισχύος των ΗΠΑ απέναντι στο καθεστώς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τη Λιβύη εάν το καθεστώς Καντάφι συνεχίσει την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης. Η Γαλλία υπογραμμίζει από την πλευρά της ότι προέχει η ανθρωπιστική αποστολή, δεν συζητείται αυτή τη στιγμή επέμβαση, και σε κάθε περίπτωση θα απαιτηθεί ξεκάθαρη εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επίδειξη δύναμης των ΗΠΑ

Ενδεικτική της αγωνίας που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο είναι δήλωση του Ιταλού υπουργού Βιομηχανίας Πάολο Ρομάνι ότι ο Καντάφι θα μπορούσε να κάνει μία ακραία, απελπισμένη κίνηση για να υπερασπιστεί το καθεστώς του όπως να βομβαρδίσει τις πετρελαιοπηγές.

Οι αντικαθεστωτικοί φοβούνται αεροπορικές επιθέσεις στις πόλεις που ελέγχουν και ζητούν τη δημιουργία ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού, μεταδίδει ανταποκριτής του BBC. Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία επεξεργάζονται ήδη σχετικά σχέδια.

Το Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης, που έχουν εγκαθιδρύσει αντικαθεστωτικοί στα ανατολικά, θα αποτελείται από 30 μέλη και θα τελεί υπό την προεδρία του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της χώρας Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη εκπρόσωπος του Συμβουλίου.

Κραυγή αγωνίας έρχεται, εν τω μεταξύ, από τα Ηνωμένα Έθνη για την ανθρωπιστική κρίση στα δυτικά σύνορα της Λιβύης με την Τυνησία, όπου συνωστίζονται δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Πάνω από 170.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Λιβύη για τις γειτονικές χώρες από τις αρχές της κρίσης, οι 75.000 από τους οποίους κατευθύνθηκαν στην Τύνιδα, 63.000 στην Αίγυπτο και 800 στο Νίγηρα.

Κραυγή αγωνίας από τον ΟΗΕ

Η Γαλλία ανακοίνωσε χθες ότι θα χρησιμοποιήσει βαρέα μεταγωγικά αεροσκάφη και ένα πολεμικό πλοίο για να μεταφέρει προσεχώς στην Αίγυπτο τουλάχιστον 5.000 Αιγύπτιους εργάτες που βρίσκονται στα σύνορα Λιβύης – Τυνησίας. Ανάλογη επιχείρηση ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας.

Η Ιταλία έχει δηλώσει επίσης ότι θα στείλει ανθρωπιστική αποστολή στην Τυνησία για να βοηθήσει τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη Λιβύη. Τα ξημερώματα έφθασε στην ιταλική νήσο Λαμπεντούζα σκάφος με 347 μετανάστες από την Τυνησία, προκαλώντας φόβους για νέο μαζικό κύμα αφίξεων έπειτα από μία εβδομάδα κακοκαιρίας.

 
«Δεν έχω εξουσία για να παραιτηθώ»

Τη στιγμή που οι κυβερνητικές δυνάμεις επιχειρούν αντεπίθεση στην ανατολική Λιβύη, ο Μουαμάρ Καντάφι εμφανίστηκε ενώπιον υποστηρικτών του στην Τρίπολη, υποστηρίζοντας ότι η χώρα κυβερνάται από το λαό της και δεν έχει ανάγκη από προέδρους και βασιλείς.  «Δεν έχω εξουσία, δεν είμαι πρόεδρος, δεν μπορώ να παραιτηθώ» δήλωσε επευφημούμενος.

«Το λιβυκό σύστημα είναι ένα σύστημα του λαού και κανένας δεν μπορεί να εναντιωθεί στην αρχή του λαού […] Ο λαός είναι ελεύθερος να επιλέξει την Αρχή που κρίνει αρμόζουσα. Από το 1977 εγώ ο ίδιος και οι αξιωματικοί [που συμμετείχαν στην επανάσταση του 1969] έδωσαν την εξουσία στο λαό» σημείωσε κατά την ομιλία του.

Κατά τον Λίβυο συνταγματάρχη δεν υπάρχουν διαδηλώσεις στη Λιβύη και πίσω από την εξέγερση βρίσκεται η Αλ Κάιντα. «Δεν υπήρξαν καθόλου διαμαρτυρίες στο ανατολικό τμήμα» ανέφερε για να προσθέσει ότι «πυρήνες της Αλ Κάιντα επιτέθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας και πήραν τα όπλα τους».

«Πώς άρχισαν όλα αυτά; Μικροί, άσημοι πυρήνες της Αλ Κάιντα» δήλωσε.

Ο Καντάφι άσκησε κριτική στη Δύση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μπαίνουμε στο μάτι αυτών που αμφισβητούν ότι η Λιβύη δεν κυβερνάται από κανέναν άλλο παρά από το λαό της». Και προειδοποίησε ότι χιλιάδες Λίβυοι θα πεθάνουν σε περίπτωση στρατιωτικής εισβολής ξένων δυνάμεων.

«Οι ειδήσεις έφταναν στον κόσμο από ‘εχθρικούς’ σταθμούς και υπηρεσίες που δεν είχαν ανταποκριτές στη Λιβύη» δήλωσε καλώντας τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ να διερευνήσουν τα γεγονότα γι’ αυτό που συνέβη στη Λιβύη, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος πιστεύει ότι πρόκειται για μια συνωμοσία που έχει στόχο την ανάληψη του ελέγχου της Λιβύης και του πετρελαίου της.

Υποστήριξε, επίσης, ότι οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και τα λιμάνια είναι «ασφαλή» και «υπό έλεγχο», λέγοντας παράλληλα ότι η Λιβύη θα αντικαταστήσει τις τράπεζες και τις εταιρείες της Δύσης με αντίστοιχες από την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βραζιλία.

Ο Καντάφι σημείωσε ακόμη ότι τα μέσα ενημέρωσης υπερβάλουν στις πληροφορίες που μεταδίδουν για τον αριθμό των νεκρών, λέγοντας ότι μόνον 150 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν δήλωσε την Τετάρτη ότι τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λιβύη (υπάρχουν εκτιμήσεις και για 2.000), και διεμήνυσε ότι δεν θα υπάρξει ατιμωρησία για εκείνους που διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Την ίδια ώρα, ο Σάιφ αλ Ισλάμ, ο δευτερότοκος γιος του Λίβυου ηγέτη, προέβλεψε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική Le Figaro ότι το λιβυκό καθεστώς θα ανακτήσει τον έλεγχο της χώρας «εντός δύο ημερών».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου