ΔΙΕΘΝΗ

Κόσοβο: Μάχες αλβανών διαδηλωτών-αστυνομίας στη Μιτρόβιτσα

κόσοβο-μάχες-αλβανών-διαδηλωτών-αστυ-451071

Με πλαιστικές σφαίρες, δακρυγόνα και γκλομπ διέλυσε η αστυνομία διαδήλωση Αλβανών στη Μιτρόβιτσα του Κοσόβου, που αντιδρούσαν στην ενίσχυση του «μπλόκου» στη γέφυρα που χωρίζει τη σερβική από την αλβανική κοινότητα της εθνοτικά διαιρεμένης πόλης.

Οι διαδηλωτές είχαν πυρπολήσει οχήματα, ενώ την αστυνομία κλήθηκε να συνδράμει και η ΝΑΤΟϊκή δύναμη (KFOR), με πολωνική δύναμη να αντιμετωπίζει τους διαδηλωτές ενώ αμερικανικά τεθωρακισμένα φρουρούσαν τη γέφυρα.

Η ένταση είχε ξεκινήσει το απόγευμα της Κυριακής, οπότε και μέλη της αλβανικής κοινότητας της πόλης ξεκίνησαν τη διαδήλωση. Οι αστυνομικές δυνάμεις και η KFOR είχαν αποκλείσει την πρόσβαση στη γέφυρα, αλλά οι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν το μπλόκο, με αποτέλεσμα τα πνεύματα να ανάψουν.

Ξεκινώνοντας με πετροπόλεμο και μολότοφ, τα επεισόδια κατέληξαν σε χρήση δακρυγόνων και γκλομπ και, όπως μεταδίδει το Reuters, πλαστικές σφαίρες από τις πολωνικές δυνάμεις που συνέδραμαν την αστυνομία.

Πέντε αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν και, σύμφωνα με την αστυνομία, τραυματίστηκαν επτά ένστολοι. Δεν δόθηκαν στοιχεία για τραυματισμένους διαδηλωτές.

Η γέφυρα της Μιτρόβιτσα χωρίζει την πόλη μεταξύ της περιοχής που επικρατεί το σερβικό και της περιοχής που επικρατεί το αλβανικό στοιχείο. Η σερβική κοινότητα έχει στήσει μπλόκο στη γέφυρα, το οποίο προ ημερών ενίσχυσε.

Η κίνηση προκάλεσε την αντίδραση της αλβανικής κοινότητας της πόλης, που την θεώρησε «περιχαράκωση». Ο αποκλεισμός της γέφυρας θεωρείται σύμβολο της άρνησης των Σέρβων του Κοσόβου να αναγνωρίσουν την ανεξαρητοποίησή του από τη Σερβία.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου