ΔΙΕΘΝΗ

Αστυνομία εναντίον διαδηλωτών στο Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ

αστυνομία-εναντίον-διαδηλωτών-στο-όρ-231382

Το ιερό σημείο του Όρους του Ναού, το πιο εμπρηστικό τμήμα στη διαμάχη Ισραήλ και Παλαιστινίων για την παλιά πόλη, έγινε σκηνικό επέμβασης αστυνομικών δυνάμεων εξαιτίας έντασης σε διαδήλωση.

Η αστυνομική επιχείρηση έγινε λίγες ώρες πριν φτάσει στη Βουλή αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για να αλλάξει το καθεστώς της περιοχής υπέρ των ισραηλινών αρχών. Το νομοσχέδιο δεν έχει την υποστήριξη του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Ιερουσαλήμ Μάικ Ρόζενφλεντ, η αστυνομία «μπήκε στο σημείο και έκανε χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ύστερα από τις πέτρες που έριξαν Παλαιστίνιοι εναντίον επισκεπτών».

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν από πέτρες ενώ τρεις διαδηλωτές συνελήφθησαν. «Οι δυνάμεις της τάξης παραμένουν στο Όρος του Ναού και οι επισκέψεις συνεχίζονται» ανέφερε ο εκρπόσωπος της αστυνομίας. Οι δυνάμεις είναι «έτοιμες να αντιμετωπίσουν» κάθε νέα διαδήλωση την Τρίτη, προσέθεσε.

Πάνω στο Όρος του Ναού βρίσκεται το Τέμενος του Αλ Άκσα, το τρίτο ιερότερο σημείο για τους μουσουλμάνους ενώ οι εβραίοι προσεύχονται στο Τείχος των Δακρύων. Η διαχείριση της περιοχής είναι το πιο ευαίσθητο σημείο στη διαμάχη για την Παλιά Πόλη.

Η Κνεσέτ θα συζητήσει ένα σχέδιο νόμου που θα εισηγηθεί ο βουλευτής Μοσέ Φέιγκλιν, μέλος της πιο ριζοσπαστικής τάσης του κυβερνώντος Λικούντ, και προτείνει επέκταση του ισραηλινού ελέγχου.

Δεν έχει προγραμματιστεί ψηφοφορία στο τέλος της συζήτησης και ο Νετανιάχου έχει δηλώσει την κατηγορηματική του αντίθεση, πιστεύοντας πως οποιαδήποτε αλλαγή στο στάτους κβο θα ρίξει λάδι στη φωτιά.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου