ΔΙΕΘΝΗ

Εσβησαν το blog του Λεπέν από την ιστοσελίδα του Εθνικού Μετώπου

εσβησαν-το-blog-του-λεπέν-από-την-ιστοσελί-396959

Με το επιχείρημα ότι το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο κινδυνεύει να δεχτεί μηνύσεις για τα ρατσιστικά σχόλια του ιδρυτή του, ανακοινώθηκε σήμερα επισήμως ότι το εβδομαδιαίο βίντεο-μπλογκ του Ζαν Μαρί Λεπέν δεν θα φιλοξενείται πλέον στην ιστοσελίδα του FN, μετά το σάλο που προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του εναντίον ενός εβραίου τραγουδιστή.

«Έτσι είναι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του FN Αλέν Βιζιέ στο Γερμανικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα που επικαλούνται έναν δικηγόρο και ταμία του κόμματος, τον Βαλεράν ντε Σεν-Ζιστ ο οποίος δήλωσε ότι το βίντεο-ιστολόγιο του Λεπέν θα πάψει να φιλοξενείται στον ιστότοπο του κόμματος για «νομικούς λόγους».

Η απόφαση «ελήφθη για τη λόγους νομικής προστασίας, για την προστασία του υπεύθυνου σύμφωνα με τον νόμο (για τον ιστότοπο)», ο οποίος είναι η κόρη του Ζαν-Μαρί Λεπέν και πρόεδρος του FN Μαρίν, ώστε να μην κινδυνεύει να την μηνύσουν για δηλώσεις του πατέρα της.

Ο ντε Σεν-Ζιστ πρόσθεσε ότι το ιστολόγιο αυτό θα φιλοξενείται αλλού στο Διαδίκτυο, χωρίς όμως να διευκρινίσει πού.

Η κίνηση αυτή αντανακλά το ρήγμα στην οικογένεια Λεπέν μετά τη δήλωση του επίτιμου προέδρου του Εθνικού Μετώπου, η οποία έφερε σε δύσκολη θέση την Μαρίν Λεπέν την ώρα που προσπαθεί να κερδίσει συμμάχους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε ένα βίντεο που είχε αναρτήσει ο Ζαν-Μαρί Λεπέν καταφερόταν εναντίον πολλών καλλιτεχνών οι οποίοι πήραν θέση κατά του Εθνικού Μετώπου, μεταξύ των οποίων η Μαντόνα, ο χιουμορίστας Γκι Μπεντός και ο τραγουδιστής και πρώην πρωταθλητής του τένις Γιανίκ Νοά.

Όταν η συνομιλήτριά του αναφέρει και τον τραγουδιστή Πατρίκ Μπριέλ, ο οποίος είναι εβραίος, ο 85χρονος πολιτικός της απαντά γελώντας, «θα κάνουμε μια φουρνιά την επόμενη φορά», σε μια σαφή αναφορά στα κρεματόρια των Ναζί στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Η 45χρονη Λεπέν χαρακτήρισε «πολιτικό λάθος» τις δηλώσεις αυτές του πατέρα της, όμως πρόσθεσε ότι αυτές παρερμηνεύθηκαν.

Ο ίδιος ο Λεπέν αντέδρασε λέγοντας: «Η λέξη ’φουρνιά’ που χρησιμοποίησα δεν έχει προφανώς καμιά αντισημιτική χροιά, παρεκτός για τους πολιτικούς εχθρούς ή για τους ηλίθιους». «Αν υπάρχουν άνθρωποι της παράταξής μου που το ερμηνεύουν μ’ αυτό τον τρόπο, πρόκειται για ηλίθιους!», τόνισε.

Η Λεπέν, στην προσπάθειά της να δημιουργήσει μια πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να εξαργυρώσει την μεγάλη νίκη του κόμματός της στις ευρωεκλογές, όπου κέρδισε την πρώτη θέση στη Γαλλία, έχει αποπειραθεί να το καθαρίσει από τη ρατσιστική, αντισημιτική του εικόνα.

Μέχρι στιγμής τέσσερα κόμματα έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν με το FN, όμως για να δημιουργήσει πολιτική ομάδα η Λεπέν χρειάζεται συνολικά έξι.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου