ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ρέουβεν Ρίβλιν νέος πρόεδρος του Ισραήλ

ο-ρέουβεν-ρίβλιν-νέος-πρόεδρος-του-ισρ-396806

Ο Ρέουβεν Ρίβλιν, ένας δεξιός πολιτικός που είναι αντίθετος στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, εξελέξη να είναι ο νέος πρόεδρος του Ισραήλ και αντικαταστάτης του Σιμόν Πέρες.

Ο Ρίβλιν, 74 ετών, είναι μέλος του κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, παρόλα αυτά είναι γνωστός για την ανεξαρτησία του όσον αφορά τις πολιτικές του απόψεις, ενώ η προσωπική του σχέση του με τον Νετανιάχου δεν είναι ιδιαίτερα καλή.

Πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου, ο Ρίβλιν, νίκησε τον Μέιρ Σιτρίτ του κεντρώου κόμματος Hatnuah με 63 ψήφους έναντι 53 στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας στην Κνεσέτ, αφού κανένας από τους πέντε αρχικούς υποψήφιους δεν κατάφερε να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία των 61 ψήφων στον πρώτο γύρο.

Στο Ισραήλ, ο ρόλος του προέδρου είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός και οι εκτελεστικές εξουσίες παραμένουν στον πρωθυπουργό. Ο αρχηγός του κράτους έχει ωστόσο αρμοδιότητα να ορίζει μετά τις βουλευτικές εκλογές την προσωπικότητα που θα αναλάβει να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό και να γίνει πρωθυπουργός.

Ωστόσο ο Σιμόν Πέρες με το διεθνές κύρος του, μετά την εκλογή του το 2007, γνώριζε πώς να χρησιμοποιήσει με επιδεξιότητα έναν εθιμοτυπικό κυρίως ρόλο για να προωθήσει ένα πολιτικό μήνυμα υπέρ της ειρήνης. Η επταετής θητεία του στην προεδρία λήγει τον Ιούλιο.

κτός από ένα πλήθος στους διαδρόμους του κοινοβουλίου, όπου έσφιξε τα χέρια υποστηρικτών του καθώς και βουλευτών της δεξιάς όπως και της αριστεράς.
«Πιστεύω ότι (οι βουλευτές) άκουσαν το αίτημα του λαού», δήλωσε ο νέος πρόεδρος του Ισραήλ αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις και τις αναλύσεις που τον έδειχναν εδώ και εβδομάδες νικητή.

Ο Ρίβλιν, δικηγόρος κατ’ επάγγελμα, ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα το 1988 οπότε εκλέχθηκε βουλευτής με το Λικούντ. Στη συνέχεια εξέτισε δύο θητείες στη θέση του προέδρου της Κνεσέτ (2003-2006 και 2009-2013).

Πρόκειται για μια έντονη προσωπικότητα της δεξιάς, δηλωμένος υποστηρικτής του «Μεγάλου Ισραήλ», αλλά και ένθερμος υποστηρικτής του κράτους δικαίου.

Ποτέ δεν έκρυψε την αντίθεσή του στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. «Ο Ρίβλιν δεν θα είναι ποτέ ο πρόεδρος του Ισραήλ, αλλά ο πρόεδρος του “Μεγάλου Ισραήλ”. Θα χρησιμοποιήσει το αξίωμα του προέδρου για να προωθήσει τον εποικισμό στη Δυτική Όχθη», ανέφερε σε πρόσφατο άρθρο του ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας Χααρέτζ.

«Προτιμώ να δεχθώ τους Παλαιστίνιους ως πολίτες του Ισραήλ από το να διχάσω το Ισραήλ», έχει δηλώσει ο Ρίβλιν καλώντας να προσαρτηθεί η κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το 2005 είχε εξάλλου εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στη μονομερή αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας και την εκκένωση με τη βοήθεια του στρατού εβραϊκών οικισμών που χαρακτηρίστηκαν «παράνομοι» από τις αρχές.
Ο Ρίβλιν θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 28 Ιουλίου.

astynomia.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου