ΔΙΕΘΝΗ

Τσεχία: Συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και μεταναστών

τσεχία-συμπλοκές-μεταξύ-αστυνομικών-394640

Χρήση δακρυγόνων έκανε η αστυνομίας της Τσεχίας προκειμένου να σταματήσει τις διαμαρτυρίες μεταναστών που περιμένουν να απελαθούν και επιχείρησαν να διαφύγουν από το κέντρο κράτησης, όπου διαμένουν προσωρινά.

Στην Μπέλα-ποντ-Μπέζντεζεμ, στη βορειοδυτική Τσεχία, “περίπου εκατό μετανάστες εξεγέρθηκαν” ανέφερε η αστυνομία αλλοδαπών.

“Μια ειδική μονάδα των δυνάμεων της τάξης παρενέβη, λόγω της έντασης είχε λάβει αυτή η διαμαρτυρία”, με αφορμή τα γεγονότα στο Καλαί της Γαλλίας, είπε η εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών Κατερίνα Ρεντλόβα.

Οι μετανάστες αυτές πρόκειται να απελαθούν από την Τσεχία, πίσω στις χώρες από τις οποίες πέρασαν στο χώρο Σένγκεν.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, κατάγονται κυρίως από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράκ και προσπαθούσαν να διαφύγουν από το κέντρο κράτησης, προκαλώντας ζημιές στις εγκαταστάσεις.

Αφού τους ζήτησαν –στα αραβικά και τα αγγλικά– να ηρεμήσουν, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν “διάφορα μέσα, από χειροπέδες μέχρι δακρυγόνα”, συνέχισε η Ρεντλόβα.

Μόνο την Παρασκευή η αστυνομία αλλοδαπών συνέλαβε 120 παράνομους μετανάστες σε όλη την Τσεχία.

Οι μετανάστες που κρατούνται στην Μπέλα-ποντ-Μπέζντεζεμ “ενδεχομένως να είδαν στην τηλεόραση τι συμβαίνει στο Καλαί” εξήγησε στο τηλεοπτικό κανάλι CT ο υπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας Μίλαν Κόβανετς.

“Θα πρέπει να σεβαστούν την τσεχική νομοθεσία”, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι οι περισσότεροι από τους διαμαρτυρόμενους ήθελαν να φύγουν για τη Γερμανία.

Η Τσεχία έχει δεσμευτεί να φιλοξενήσει στο έδαφός της 1.500 πρόσφυγες μέχρι το 2017.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Sanep που δόθηκε στη δημοσιότητα πάνω από επτά στους δέκα Τσέχους (ποσοστό 70,8%) διατυπώνουν επιφυλάξεις για τη φιλοξενία μεταναστών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου