ΔΙΕΘΝΗ

Συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και βετεράνων πολέμου στο Ζάγκρεμπ

συμπλοκές-μεταξύ-αστυνομικών-και-βετ-493673

Κροάτες βετεράνοι πολέμου, οι οποίοι, από το βράδυ της Πέμπτης, διαδηλώνουν στο κέντρο του Ζάγκρεμπ, ζητώντας την παραίτηση του υπουργού Πρέντραγκ Μάτιτς, έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συμπλοκές, μεταδίδει ο κροατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός HRT. Έτοιμος για διάλογο ο πρωθυπουργός της χώρας, τονίζοντας, πάντως, ότι δεν δέχεται τελεσίγραφα.

Στη διάρκεια των συγκρούσεων, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό N1, διαδηλωτές πέταξαν φωτοβολίδες εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι αποσύρθηκαν και οι διαδηλωτές αφαίρεσαν το σιδερένιο φράχτη.

Κάποιοι από τους διαδηλωτές κάλεσαν τους αστυνομικούς να δείξουν ανυπακοή.

Βετεράνοι του πολέμου για την ανεξαρτησία της Κροατίας, που πραγματοποιούν εδώ και μήνες διαμαρτυρίες στο Ζάγκρεμπ με αίτημα την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού και ζητούν συγκεκριμένες παροχές, συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη έξω από το αρμόδιο υπουργείο και ζητούσαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ζόραν Μιλάνοβιτς. Αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να τους απομακρύνουν, χαρακτηρίζοντας παράνομη τη συγκέντρωση.

Οι περίπου 100 βετεράνοι πολέμου, κάποιοι από τους οποίους σε αναπηρικά καροτσάκια, μπήκαν μέσα στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου, όπου παραμένουν μέχρι τώρα, ενώ αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή και δεν αφήνει εκατοντάδες υποστηρικτές τους να τους πλησιάσουν.

Τα κροατικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι μέλη οργανώσεων βετεράνων πολέμου με αυτοκίνητα και λεωφορεία σπεύδουν από διάφορες πόλεις στην πρωτεύουσα της Κροατίας για να συμπαρασταθούν στους συμπολεμιστές τους.

Βετεράνοι του πολέμου (1991-1995) για την ανεξαρτησία της Κροατίας από τη Γιουγκοσλαβία ξεκίνησαν, το περασμένο φθινόπωρο, τις διαμαρτυρίες στο Ζάγκρεμπ με αίτημα την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού και των συνεργατών του.

Στην Κροατία, χώρα 4,3 εκατ. κατοίκων, οι συμμετέχοντες στον «Πατριωτικό Πόλεμο» όπως αποκαλείται ή οι «υπερασπιστές» – όρος που χρησιμοποιείται στην Κροατία για τους βετεράνους πολέμου- ανέρχονται σε 500.000.

Χιλιάδες βετεράνοι πολέμου, κυρίως εκείνοι που τραυματίστηκαν ή συνεχίζουν να πάσχουν από ψυχολογικά τραύματα, αισθάνονται περιθωριοποιημένοι από τις αρχές.

Οι οργανώσεις τους κάνουν λόγο για εξαιρετικά υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών και βίαιων επεισοδίων μεταξύ των μελών τους, σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα Dalje.com.

H πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς ζήτησε επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων μέσω διαλόγου και ανέφερε ότι θα έρθει σε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Ζόραν Μιλάνοβιτς.

Πρωθυπουργός: Δεν δέχομαι τελεσίγραφα

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς διεμήνυσε μετά τις συγκρούσεις αστυνομικών και βετεράνων πολέμου ότι η Κροατία δεν μπορεί να γίνει αστυνομικό κράτος ή κράτος κατασκόπων και κατηγόρησε σύμβουλο της προέδρου της χώρας, Κολίντα – Γκράμπαρ Κιτάροβιτς ότι συμμετέχει στις διαμαρτυρίες βετεράνων πολέμου.

«Συμμερίζομαι τους βετεράνους πολέμου, αλλά δεν μου αρέσουν η χειραγώγηση, οι απειλές, οι εκβιασμοί και τα τελεσίγραφα Αυτό δεν θα περάσει ποτέ. Την ευθύνη για όλο αυτό που συμβαίνει δεν φέρω ούτε εγώ, ούτε οι υπουργοί μου Φρεντ Μάτιτς και Άντε Κοτρομάνοβιτς» είπε ο πρωθυπουργός της Κροατίας, τονίζοντας ότι την πολιτική ευθύνη φέρει η αντιπολιτευόμενη η Κροατική Δημοκρατική Ένωση.

Ο Ζόραν Μιλάνοβιτς εξέφρασε την ετοιμότητα για διάλογο με τους διαδηλωτές την Δευτέρα στην έδρα της κυβέρνησης, υπογράμμισε όμως ότι δεν δέχεται τελεσίγραφα επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους θεσμούς του κράτους.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας είπε ότι χωρίς όρους μπορεί να καλέσει τους εκπροσώπους των διαδηλωτών για συνομιλίες σε μερικές μέρες, ίσως τη Δευτέρα, αλλά όχι σήμερα προσθέτοντας ότι πρέπει να αποκλιμακωθεί πρώτα η ένταση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υποθέσεων Βετεράνων Πολέμου συνάντησε τους διαδηλωτές και τους πρότεινε να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, αφού απομακρύνουν πρώτα τη σκηνή που έχουν στήσει έξω από το υπουργείο. Οι διαδηλωτές απέρριψαν την πρόταση κάνοντας λόγο για εκβιασμό.
Ο κ. Μάτιτς υποστήριξε σε δηλώσεις του στον κροατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό HRT, ότι οι βετεράνοι πολέμου χειραγωγούνται από την αντιπολίτευση.

Ο αρχηγός της αντιπολιτευόμενης Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) Τόμισλαβ Καραμάρκο κάλεσε τον πρωθυπουργό της Κροατίας να συζητήσει με τους διαδηλωτές για να τερματιστούν η αγωνία και οι απάνθρωπες σκηνές στην πλατεία του Αγίου Μάρκου.

«Είμαι πολύ λυπημένος, έβλεπα τα επεισόδια σε απευθείας σύνδεση. Δεν είναι καλό και καλώ μία ακόμη φορά τον πρωθυπουργό Ζόραν Μιλάνοβιτς να συζητήσει με τους βετεράνους πολέμου» ανέφερε ο κ. Καραμάρκο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου