ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Μικρότερη απ΄ότι εκτιμάτο η ζημιά που προκαλεσε ο Σνόουντεν

ηπα-μικρότερη-απ΄ότι-εκτιμάτο-η-ζημιά-393264

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν φαίνεται ότι δεν κατάφερε να υποκλέψει τόσα πολλά έγγραφα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ όσα πίστευαν αρχικά οι αμερικανικές αρχές, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ επικαλούμενη τον διευθυντή των υπηρεσιών πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ.

Η ζημιά που προκλήθηκε είναι σημαντική όμως “φαίνεται τελικά ότι δεν πήρε τόσα πολλά” έγγραφα, είπε ο Κλάπερ, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα.

Ο Σνόουντεν, πρώην τεχνικός σύμβουλος της NSA με αρμοδιότητα την υποκλοπή επικοινωνιών, προκάλεσε σάλο σε όλον τον κόσμο πέρσι όταν αποκάλυψε ένα τεράστιο σκάνδαλο δίνοντας στη δημοσιότητα δεκάδες χιλιάδες έγγραφα που αφορούσαν το εύρος των παρακολουθήσεων που πραγματοποιούσε η αμερικανική υπηρεσία σε βάρος απλών πολιτών αλλά και ηγετών όπως η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

“Είμαστε στη διαδικασία της έρευνας, ωστόσο πιστεύουμε ότι πολλά από τα έγγραφα που συμβουλεύτηκε δεν μπόρεσε να τα κατεβάσει” στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του. “Νομίζαμε ότι είχε πάρει κάποια πράγματα αλλά τώρα φαίνεται ότι δεν τα έχει”, πρόσθεσε ο Κλάπερ.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι αυτό διαψεύδει το “σενάριο καταστροφολογίας” που είχαν προβάλει αρχικά οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών οι οποίες υποστήριζαν ότι ο Σνόουντεν “υπονόμευσε τα δίκτυα επικοινωνιών που συνθέτουν τα συστήματα διοίκησης και στρατιωτικού ελέγχου”.

Ένα χρόνο μετά τις πρώτες αποκαλύψεις της βρετανικής εφημερίδας Γκάρντιαν, στις 5 Ιουνίου 2013, και αφού στο μεταξύ ο Σνόουντεν έχει κατηγορηθεί στις ΗΠΑ για κατασκοπεία, εξακολουθούν να έρχονται στο φως λεπτομέρειες της υπόθεσης. Την Κυριακή η αμερικανική εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς έγραψε βασιζόμενη στα έγγραφα του Σνόουντεν ότι η NSA συγκέντρωνε φωτογραφίες ανθρώπων για να τις χρησιμοποιήσει σε ένα πρόγραμμα αναγνώρισης προσώπων.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου