ΔΙΕΘΝΗ

Η Σουηδία στέλνει τις πρώτες φεμινίστριες στην Ευρωβουλή

η-σουηδία-στέλνει-τις-πρώτες-φεμινίστ-373467

Στην Ευρωβουλή στέλνουν οι Σουηδοί για πρώτη φορά το κόμμα Φεμινιστική Πρωτοβουλία (Fi ή F!) που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις λαμβάνει ποσοστό 7% στις ευρωεκλογές. Φεμινιστικά κόμματα κατέβηκαν στις ευρωεκλογές και σε άλλες χώρες, όπως στη Γαλλία και στη Γερμανία, αλλά η Σουηδία είναι η πρώτη που εκλέγει φεμινίστρια ευρωβουλευτίνα.

Η Φεμινιστική Πρωτοβουλία, που επιθυμεί να ενισχύσει τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων στην Ευρώπη, παρουσιάστηκε προεκλογικά ως αντίβαρο προς τους ακροδεξιούς με το σύνθημα «Αντικαταστήστε τους ρατσιστές με φεμινιστές!».

Στα ίδια επίπεδα με την Φεμινιστική Πρωτοβουλία κινούνται όμως και οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες που επίσης λαμβάνουν 7% _ έχοντας μάλιστα αυξήσει σημαντικά το ποσοστό τους σε σχέση με το 3,3% που έλαβαν στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2009.

Μεγάλη άνοδο σημειώνουν οι Πράσινοι που εκτινάσσονται στο 17,1% από το 11% που βρίσκονταν το 2009. Μέχρι να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, οι Πράσινοι ενδέχεται να ξεπεράσουν το κυβερνόν Μετριοπαθές Κόμμα ως το δεύτερο μεγαλύτερο μετά τους Σοσιαλδημοκράτες.

Η Φεμινιστική Πρωτοβουλία, που ιδρύθηκε το 2005 στη Σουηδία όπου τα δικαιώματα των γυναικών είναι γενικώς σεβαστά, έχει την υποστήριξη της αμερικανίδας ηθοποιού Τζέιν Φόντα η οποία είχε προσφέρει στο νεοσυσταθέν κόμμα 400.000 κορώνες (περίπου 4.500 ευρώ). Υποστηριχτής του κόμματος είναι και ο Μπένι Αντερσον, πρώην μέλος του συγκροτήματος Αμπα, ο οποίος στις ευρωεκλογές του 2009 είχε προσφέρει 1.000.000 κορώνες (περίπου 110.000 ευρώ). Σ’ εκείνες τις ευρωεκλογές, η Φεμινιστική Πρωτοβουλία είχε λάβει 2,2%.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου