ΔΙΕΘΝΗ

Παράνομες οι παρακολουθήσεις NSA και GCHQ, λέει επιτροπή της Ευρωβουλής

παράνομες-οι-παρακολουθήσεις-nsa-και-gchq-λέ-505739

Τέλος στην «χωρίς διακρίσεις» συλλογή προσωπικών πληροφοριών, ζητά να μπει η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τονίζοντας σε έκθεσή της ότι οι δραστηριότητες της αμερικανικής και βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών (NSA και GCHQ αντίστοιχα) μοιάζουν να είναι παράνομες.

Η επιτροπή καταδίκασε τα προγράμματα παρακολουθήσεων με κατηγορηματικό τρόπο και δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών, έχουν «πλήξει βαθύτατα» την εμπιστοσύνη ανάμεσα σε χώρες που θεωρούν τους εαυτούς τους συμμάχους.

Η 51 σελίδων έκθεση της επιτροπής, αντίγραφο της οποίας έχει στην κατοχή του ο Guardian, συζητήθηκε την Πέμπτη στην επιτροπή.

Ο Κλοντ Μορές, ο οποίος κατέγραψε τον αντίκτυπο των αποκαλύψεων του Έντουαρντ Σνόουντεν, καταδίκασε, επίσης, τις «ανατριχιαστικές» μεθόδους εκφοβισμού δημοσιογράφων που έγραφαν για τις δραστηριότητες της NSA και της GCHQ.

Εντός των επόμενων εβδομάδων, ο Έντουαρντ Σνόουντεν αναμένεται να καταθέσει σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσω video-link. Ο Σνόουντεν βρίσκεται στη Ρωσία, όπου του έχει χορηγηθεί προσωρινό άσυλο.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Κογκρέσου προειδοποίησε, πάντως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις «αρνητικές συνέπειες» μιας ακρόασης του Σνόουντεν.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου