ΔΙΕΘΝΗ

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο τη νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση… αλλά πέρασε στα κατεχόμενα

μπάιντεν-οι-ηπα-αναγνωρίζουν-μόνο-τη-ν-369036

«Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν στην Κύπρο μόνον τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με πρόεδρο τον Νίκο Αναστασιάδη», δήλωσε από τη Λάρνακα, όταν έφτασε αργά το απόγευμα της Τετάρτης για επίσημη επίσκεψη, ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν είπε ότι «δεν είναι κομιστής σχεδίου για λύση του Κυπριακού, ούτε και ότι έρχεται για να επιβάλει λύση, αλλά για να βοηθήσει τη διαπραγματευτική διαδικασία».

Για να χρυσώσει το χάπι της επίσκεψής του στα κατεχόμενα, για να συναντήσει τον Έρογλου, προβλήθηκε ότι η συνάντηση έγινε «χωρίς τις καθιερωμένες επίσημες χειραψίες».

Μπάιντεν-Έρογλου

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του Έρογλου δίπλα στο αποκαλούμενο «προεδρικό μέγαρο», κτήριο στο οποίο δεν υπάρχουν σημαίες ή άλλα σύμβολα του ψευδοκράτους.

Το άκρον άωτον της υποκρισίας, είναι πως ανακοινώθηκε ότι η αυτοκινητοπομπή του αμερικανού αντιπροέδρου δεν μπήκε στον χώρο από είσοδο στην οποία υπάρχουν σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, αλλά από άλλη είσοδο, χωρίς κάποιο σύμβολο ή διακριτικό.

Κατά την άφιξή του στον χώρο της συνάντησης, ο αμερικανός αντιπρόεδρος απέφυγε δώσει το χέρι του στο απλωμένο γι’ αυτό το λόγο χέρι του κατοχικού ηγέτη στα σκαλιά της εισόδου. Ενώ πάντως είχε προηγηθεί χειραψία κατά την άφιξή του στον αυλόγυρο.

Και όλα αυτά, «σε μια προσπάθεια να δείξουν «πόσο σχολαστικά χειρίζονται οι Αμερικανοί το όλο θέμα, προκειμένου να μη θίξουν τις ευαισθησίες της κυπριακής κυβέρνησης και των Ελληνοκυπρίων», όπως μετέδωσαν οι υπάκουοι παπαγάλοι.

Νωρίτερα, όπως μεταδόθηκε, μέλη της συνοδείας του κ. Μπάιντεν επιθεώρησαν τον χώρο, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, για να επιβεβαιώσουν ότι δεν υπήρχε οτιδήποτε θα μπορούσε δημιουργήσει διπλωματικό και πολιτικό ζήτημα.

Η κυπριακή κυβέρνηση είχε ζητήσει να μην υπάρχουν στον χώρο της συνάντησης σύμβολα του ψευδοκράτους ή οτιδήποτε άλλο που θα παρέπεμπε στο παράνομο πολιτικό μόρφωμα στα κατεχόμενα. Δεν είχαν τολμήσει να ζητήσουν να μην πραγματοποιηθεί η επίσκεψη αυτή στα κατεχόμενα, με τους συμβολισμούς που κρύβει…

Τι ανακοινώθηκε

Οι ΗΠΑ, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις, θεωρούν πως η Κύπρος σε συνεργασία με χώρες της περιοχής, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μιαν από τις εναλλακτικές λύσεις στα ενεργειακά για την Ευρώπη. Οι συζητήσεις μπήκαν και στην ουσία ως προς τον τρόπο αξιοποίησης του αερίου.
Το Κυπριακό συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, πρώτα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και στη συνέχεια με τον Έρογλου στα κατεχόμενα.

Ωστόσο, συζητήσεις ουσίας έγιναν στο δείπνο που παρέθεσε στους Αναστασιάδη και Έρογλου στην παρουσία της εκπροσώπου του ΟΗΕ, Λίζα Μπάτενχαϊμ. Αλλά, ουδέν ανακοινώθηκε για την ταμπακέρα.

Λύση απο τη φωνή της κοινωνίας των πολιτών

Ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι η λύση του κυπριακού δεν μπορεί να επιβληθεί από το εξωτερικό, αλλά να προκύψει από συμφωνία των ηγετών των δύο κοινοτήτων και από τη φωνή της κοινωνίας των πολιτών.

Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος δήλωσε ότι στη διάρκεια του δείπνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τ/κ ηγέτης επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στον κοινό στόχο της επανένωσης της Κύπρου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

«Διαπίστωσα κοινό έδαφος σε διάφορες πτυχές του προβλήματος, εντόπισα όμως και διαφορές, που δεν πιστεύω ότι δεν μπορούν να γεφυρωθούν, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν .Υπάρχει, πρόσθεσε, πολλή δουλειά να γίνει, αλλά όσα άκουσα από τους ηγέτες, μου δίνουν ελπίδα ότι η λύση είναι εφικτή αυτή τη φορά. Στις προσπάθειες για λύση πάντοτε θα υπάρχουν αμφισβητίες, είπε, αλλά ανέφερε πως διαπίστωσε ότι οι δύο ηγέτες είναι δεσμευμένοι να τους διαψεύσουν».

Συμφώνησαν σε επίσπευση της διαδικασίας

Ο κ. Μπάιντεν ανέφερε, εξάλλου, ότι οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων συμφώνησαν σε επίσπευση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Θα συναντώνται, είπε, τουλάχιστον δυο φορές το μήνα, υπενθυμίζοντας πως η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν σε επίτευξη προόδου σύντομα, επί βασικών ζητημάτων, που θα οδηγήσει στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Η Κύπρος αποτελεί εταίρο -κλειδί

Απαντώντας στο ερώτημα τι συμφέρον έχουν οι ΗΠΑ από την επίλυση του κυπριακού, ο κ. Μπάιντεν είπε ότι τόσο ο πρόεδρος Ομπάμα, όσο και ο ίδιος πιστεύουν ότι η Κύπρος αποτελεί εταίρο-κλειδί, σε μια περιοχή που έχει πολλές προκλήσεις ενώπιόν της.

Πιστεύουμε, είπε, ότι το νησί μπορεί να καταστεί ακόμα ισχυρότερος εταίρος, αν η επόμενη γενιά των Κυπρίων μπορέσει να μεγαλώσει χωρίς το βάρος της διαίρεσης, που θα διευρύνει τους ορίζοντές της.

Η Κύπρος, είπε, μπορεί να γίνει δύναμη ειρήνης, ευημερίας και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και αυτό θα ωφελήσει όλο τον κόσμο.

Άλλη μια φιλοτουρκική παρέμβαση, επακόλουθο της απόφασης να πληρωθούν αποζημιώσεις για τους αγνοούμενου, είναι ότι «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να καλέσουν από κοινού όλους όσοι έχουν οποιαδήποτε πληροφορία για αγνοούμενους να μοιραστούν αυτή την πληροφορία με την Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους, για να βοηθήσουν το έργο της».

Συμφώνησαν, συμπλήρωσε ο Μπάιντεν, ότι «θα δοθούν επιπρόσθετοι πόροι για το έργο της Επιτροπής».

Νέο πλαίσιο συνομιλιών καθόρισε ο Μπάιντεν

Προτάσσεται από τους φιλοαμερικανούς σχολιαστές ότι «δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια να ανοίξει η περίκλειστη Αμμόχωστος οι Αμερικανοί». Και υποστηρίζουν ότι το κατέστησε σαφές ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν ο οποίος, παρά τις συνεχιζόμενες ενστάσεις των Τούρκων -μέσω Έρογλου- επέλεξε να κάνει δεύτερη δήλωση χωρίς την παρουσία των δύο ηγετών για να πει:

«Οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να βοηθήσουν στο άνοιγμα της Αμμοχώστου, εάν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν στο πακέτο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Διέρρευσε μάλιστα, ότι ο Μπάιντεν «δεσμεύτηκε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι θα συνεχίσει προσωπικά τις προσπάθειες για το θέμα αυτό».

Πάντως, ο Μπάιντεν είπε πως οι δυο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την πλήρη δέσμευσή τους στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου. (στο πλαίσιο σχεδίου Νούλαντ –όπως αποκαλούνται οι νέες αμερικανικές δεσμευτικές προτάσεις επίλυσης).

Μετά την αρχική του δήλωση και αφού αποχώρησαν οι ηγέτες, η διαμεσολαβήτρια του ΟΗΕ Μπάτενχαϊμ και οι δυο διαπραγματευτές, ο Μπάιντεν, (ο οποίος αναχώρησε αργότερα χτες από την Κύπρο), συνέχισε δηλώνοντας πως «εάν υπάρξει συμφωνία για το θέμα της Αμμοχώστου οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν στην εφαρμογή της».

Στις αρχικές του δηλώσεις ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι το γεγονός ότι συνέφαγαν μαζί στην καρδιά μιας όμορφης και αρχαίας πόλης, αλλά επίσης στη νεκρή ζώνη που διαχωρίζει τη μία κοινότητα από την άλλη «μας υπενθυμίζει ότι τα πράγματα δεν ήταν πάντοτε όπως είναι τώρα”, προσθέτοντας ότι “δεν είναι ανάγκη να παραμείνουν ως έχουν, ένας καλύτερος δρόμος έχει ανοίξει”.

Συνέχισε λέγοντας ότι «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να επισπεύσουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων προς μια συνολική λύση, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα γι` αυτούς».

Ο Μπάιντεν στις συμπληρωματικές δηλώσεις του, εξέφρασε αισιοδοξία για το μέλλον και κάνοντας αναφορά ειδικότερα στο ρόλο των ΗΠΑ στη διαδικασία.

Είπε ακόμη ο Μπάιντεν ότι εντυπωσιάστηκε από την εγκαρδιότητα και την άνεση με την οποία οι δύο ηγέτες συνομιλούν και διαπραγματεύονται μεταξύ τους.

Είπε ακόμη ότι υπήρχε κοινό έδαφος σε μερικές πτυχές των διαπραγματεύσεων αλλά και διαφορές. Ωστόσο εξέφρασε τη θέση ότι «οι διαφορές αυτές δεν είναι ανυπέρβλητες».

Με ρωτούν, ανέφερε, τί συμφέρον έχουν οι ΗΠΑ από αυτό, για να απαντήσει ότι «ο Πρόεδρος Ομπάμα και εγώ, πιστεύουμε ότι η Κύπρος είναι σημαντικός εταίρος σε μια περιοχή με προκλήσεις και γνωρίζουμε ότι μπορεί να καταστεί ακόμη πιο ισχυρός εταίρος αν η επόμενη γενεά Κυπρίων μεγαλώσει χωρίς το βάρος του προβλήματος».

Αυτό, επεσήμανε, θα άνοιγε τους ορίζοντές τους και θα τους επέτρεπε να κάνουν πολύ πιο σπουδαία όνειρα.

Εξέφρασε την άποψη ότι «η Κύπρος μπορεί να αναπτυχθεί σε δύναμη ειρήνης, ευημερίας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό θα ήταν προς όφελος του κόσμου». Θα ήταν, πρόσθεσε, «προς όφελος όλων μας».

zougla.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου