ΔΙΕΘΝΗ

«Η Μπόκο Χαράμ θα απελευθερώσει 100 μαθήτριες»

η-μπόκο-χαράμ-θα-απελευθερώσει-100-μαθή-359257

Η Μπόκο Χαράμ απέσυρε τα αιτήματα για την απελευθέρωση των ανώτατων διοικητών της στις συζητήσεις με την κυβέρνηση της Νιγηρίας και είναι έτοιμη να ξεκινήσει την απελευθέρωση των μισών μαθητριών που απήχθησαν, μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την Telegraph.

Η μαχητική ισλαμική οργάνωση, που απήγαγε 200 μαθήτριες πριν από ένα μήνα, είναι διατεθειμένη να προβεί σε «σταδιακή» απελευθέρωση των ομήρων της σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση κρατουμένων της Μπόκο Χαράμ από φυλακές της Νιγηρίας, όπως είχε γίνει γνωστό.

Ωστόσο, σε μια σημαντική παραχώρηση, η οργάνωση αποφάσισε να εγκαταλείψει τις απαιτήσεις της, γνωρίζοντας ότι αυτό θα ήταν πολιτικά αδύνατο για την κυβέρνηση της Νιγηρίας.

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, ενώ η κυβέρνηση της Νιγηρίας, επιμένει ότι δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή κρατουμένων, ωστόσο ο διάλογος έχει αρχίσει ήδη μυστικά εδώ και μερικές ημέρες.

Η πηγή ισχυρίζεται ότι μεταξύ των κρατουμένων που η οργάνωση θέλει να απελευθερωθούν θα είναι οι γυναίκες και οι οικογένειες μαχητών της Μπόκο Χαράμ, ορισμένοι εκ των οποίων κρατούνται από την κυβέρνηση της Νιγηρίας προκειμένου να ασκήσουν συναισθηματική πίεση στους ίδιους τους μαχητές.

Σε αντάλλαγμα, η Μπόκο Χαράμ είναι πρόθυμη να ξεκινήσει μια «σταδιακή» απελευθέρωση περίπου 100 μαθητριών, ενδεχομένως ήδη από την επόμενη εβδομάδα. «Ανάλογα με το πώς θα ανταποκριθεί η άλλη πλευρά, τα κορίτσια θα απελευθερώνονται σε μικρές ομάδες. Θα μεταφερθούν σε ασφαλή τοποθεσία και στη συνέχεια θα ειδοποιηθούν οι αρχές για την παραλαβή τους» πρόσθεσε η πηγή.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου