ΔΙΕΘΝΗ

Βίντεο με τις κοπέλες – ομήρους έδωσε η Μπόκο Χαράμ

βίντεο-με-τις-κοπέλες-ομήρους-έδωσε-η-348789

Ο Αμπουμπακάρ Σεκάου, ο ηγέτης της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης της Νιγηρίας Μπόκο Χαράμ, δήλωσε σήμερα ότι θα απελευθερώσει τις 200 και πλέον μαθήτριες που απήχθησαν από μέλη της οργάνωσής του και θα τις ανταλλάξει με μέλη της που κρατούνται, σύμφωνα με ένα βίντεο που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Το πρακτορείο ανακοίνωσε ότι είδε το 17 λεπτών διάρκειας βίντεο στο οποίο εμφανίζονται περίπου 100 κορίτσια με ολικό κάλυμμα να προσεύχονται σε άγνωστη τοποθεσία, ενώ ο ίδιος ο ηγέτης της οργάνωσης εμφανίζεται να λέει ότι οι μαθήτριες ασπάστηκαν το Ισλάμ.

Δύο κορίτσια που εμφανίζονται στο βίντεο, δηλώνουν ότι είναι χριστιανές και έχουν ασπαστεί το Ισλάμ, ενώ μία ακόμη λέει ότι είναι μουσουλμάνα.

«Αυτά τα κορίτσια, αυτά τα κορίτσια με τα οποία ασχολείστε… τα έχουμε απελευθερώσει πράγματι. Αυτά τα κορίτσια έχουν γίνει μουσουλμάνες» λέει το βίντεο ο αρχηγός της ισλαμιστικής οργάνωσης Αμπουμπακάρ Σεκάου.

Θεωρείται ότι η πλειοψηφία των απαχθέντων κοριτσιών είναι χριστιανοί, ενώ υπάρχουν και μερικές μουσουλμάνες ανάμεσά τους. Οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι τα κορίτσια εμφανίζονται ήρεμες ενώ δε δείχνουν σημάδια τραυματισμού.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για την τοποθεσία αλλά και τη χρονική στιγμή που τραβήχτηκε το βίντεο. Υπολογίζεται ότι περίπου 130 κορίτσια – περίπου τα μισά από τα 276 που απήχθησαν από το σχολείο τους, εμφανίζονται στο βίντεο. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η ομάδα χωρίστηκε σε μικρότερες για να γίνει δυσκολότερος ο εντοπισμός τους.

Η Μπόκο Χαράμ είχε παραδεχτεί την περασμένη εβδομάδα την απαγωγή των κοριτσιών. Η ομάδα, της οποίας το όνομα σημαίνει «Απαγορεύεται η δυτική εκπαίδευση» δήλωσε πως οι μαθήτριες δεν θα έπρεπε να πηγαίνουν σχολείο και πως αντ’ αυτού θα έπρεπε να παντρευτούν.

Η Μπόκο Χαράμ έχει εμπλακεί σε μια βίαιη εκστρατεία κατά της νιγηριανής κυβέρνησης από το 2009.

CNN: Συγκινητική μαρτυρία μαθήτριας που κατάφερε να αποδράσει

Η είδηση ότι η Μπόκο Χαράμ προετοίμαζε επίθεση είχε φθάσει στο χωριό Τσιμπόκ πολύ πριν η ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση πραγματοποιήσει την απειλή της. Οι κάτοικοι του χωριού είχαν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν προειδοποιήσεις στο κινητό τους τηλέφωνο.

Κανένας δεν γνώριζε βέβαια την μορφή που θα είχε η επίθεσή της, επισημαίνει το CNN, ότι δηλαδή εκατοντάδες μαθήτριες θα αρπάζονταν από τα κρεβάτια τους από μία ομάδα εξτρεμιστών, οι οποίοι στη συνέχεια θα απειλούσαν να τις πουλήσουν.
«Είναι σαν να είχαν έρθει για να κάνουν τα ψώνια τους», είπε στο CNN ένας από τους κατοίκους του χωριού που ήταν παρών στην επίθεση.

Κάποιες από τις μαθήτριες ήταν τυχερές ώστε να καταφέρουν να δραπετεύσουν το ίδιο βράδυ, αφότου δηλαδή οι ένοπλοι τις φόρτωσαν σε φορτηγά.

«Προτιμούσαμε να πεθάνουμε από το να μας πάρουν μακριά. Τρέχαμε μέσα στο δάσος. Τρέχαμε και τρέχαμε», λέει ένα από τα κορίτσια στο CNN.

Με τον τρόμο ζωγραφισμένο στο βλέμμα της και τρεμάμενη φωνή, η νεαρή γυναίκα που ζήτησε να μην κατονομαστεί, περιέγραψε την εμπειρία της στους τρεις δημοσιογράφους του CNN που πραγματοποίησαν το επικίνδυνο ταξίδι μέχρι το χωριό Τσιμπόκ.

Η ίδια και δύο φίλες της που επίσης κατάφεραν να δραπετεύσουν είδαν κάτι να φλέγεται και κατευθύνθηκαν προς το μέρος του θεωρώντας ότι ήταν κάποιο κτίριο στο χωριό που είχε αρπάξει φωτιά. Υπό φυσιολογικές συνθήκες στο Τσιμπόκ επικρατεί απόλυτο σκοτάδι την νύχτα.

Οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι οι ένοπλοι της Μπόκο Χαράμ απήγαγαν 276 μαθήτριες από το σχολείο τους στις 14 Απριλίου και ότι κάποιες από αυτές διέφυγαν μέσα στο δάσος.

Οι κάτοικοι του χωριού είπαν ότι μετέφεραν τις προειδοποιήσεις στην τοπική αστυνομία ότι οι τρομοκράτες ήταν καθ΄οδόν εκείνο το βράδυ. Είπαν ότι είχαν λάβει τηλεφωνήματα από την οικογένειά τους και τους φίλους τους από γειτονικά χωριά οι οποίοι τους προειδοποίησαν ότι μία αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από φορτηγά με ανοιχτή καρότσα, ημιφορτηγά και μοτοσυκλέτες κατευθυνόταν προς το χωριό τους.

Οι κάτοικοι του χωριού είπαν ότι η αστυνομία ζήτησε ενισχύσεις, αλλά αυτές ποτέ δεν έφθασαν. Όλοι, περιλαμβανομένης της αστυνομίας, διέφυγαν στο δάσος στη διάρκεια της επίθεσης, αλλά τα κορίτσια κοιμούνταν στους κοιτώνες τους εκείνη την ώρα.

Οι προσωπικές μαρτυρίες των κατοίκων του χωριού επιβεβαιώνουν την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να συγκεντρώσει επαρκή στρατιωτική δύναμη για να αναχαιτίσει την επίθεση.

Η μαθήτρια, η οποία περιέγραψε στο CNN πως κατάφερε να δραπετεύσει, είναι συντετριμμένη από τα γεγονότα. Όταν της ζητήθηκε να περιγράψει τι φορούσαν οι απαγωγείς, εκείνη απάντησε: “Φοβάμαι”.

Το σχολείο της έκλεισε, αλλά, αν ήταν ανοιχτό, λέει ότι δεν θα επέστρεφε.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου