ΔΙΕΘΝΗ

Σύνοδος στο Παρίσι για τον καθορισμό στρατηγικής κατά της Μπόκο Χαράμ

σύνοδος-στο-παρίσι-για-τον-καθορισμό-σ-358423

Στο Παρίσι συναντώνται σήμερα, Σάββατο, ηγέτες κρατών της Δυτικής Αφρικής προκειμένου να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον αγώνα κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, που βρίσκεται πίσω από την απαγωγή περισσότερων από 200 μαθητριών από τη Νιγηρία.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας μαζί με τους ηγέτες του Τσαντ, του Καμερούν, του Νίγηρα και του Μπενίν, αλλά και με την παρουσία δυτικών αξιωματούχων (ΗΠΑ, ΕΕ και Βρετανία) θα συνεδριάσουν στη Γαλλία.

Ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να ανοίξει τη σύνοδο.

Σύμφωνα με αξιωματούχο στη σύνοδο θα συζητηθούν νέες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της απειλής της ασφάλειας που θέτουν η Μπόκο Χαράμ και άλλες τρομοκρατικές ομάδες στη Δυτική και Κεντρική Αφρική.

Το θέμα της απαγωγής των μαθητριών συζήτησε την Παρασκευή ο Ολάντ με τον Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

Την Πέμπτη, οι συγγενείς των κοριτσιών ζήτησαν την άνευ όρων απελευθέρωσή τους από την Μπόκο Χαράμ.

Η ασφαλής επιστροφή των 223 κοριτσιών είναι πλέον μία από τις βασικές προτεραιότητες των ΗΠΑ, δήλωσε ο Λευκός Οίκος. Άλλωστε οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη που πετούν πάνω από το έδαφος της Νιγηρίας, με ταυτόχρονη κοινή χρήση δορυφορικών εικόνων με την κυβέρνηση της Νιγηρίας, στην προσπάθεια να εντοπιστούν οι μαθήτριες.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου