ΔΙΕΘΝΗ

Δακρυγόνα στη Σλοβενία, νέος φράκτης στην Ουγγαρία

δακρυγόνα-στη-σλοβενία-νέος-φράκτης-σ-318618

Σε πάρκινγκ απελπισμένων προσφύγων έχουν μετατραπεί τα σύνορα των χωρών της κεντρικής Ευρώπης, όπου εικόνες βίας, φόβου και απελπισίας κάνουν τον γύρω του κόσμου. Κι ενώ χιλιάδες άνθρωποι γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ Σλοβενίας, Κροατίας και Ουγγαρίας, χθες η αστυνομία της Σλοβενίας έκανε χρήση δακρυγόγων προκειμένου να απωθήσει μια ομάδα μεταναστών και προσφύγων -ανάμεσα στους οποίους πολλά μικρά παιδιά- που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα με την Κροατία.

Ενα βρέφος από τη Συρία πλησιάζει τους Τούρκους αστυνομικούς στα ελληνοτουρκικά σύνορα στην Ανδριανούπολη. Στόχος της οικογένειάς του να φτάσει στη Γερμανία.

Το επεισόδιο σημειώθηκε σε ένα συνοριακό φυλάκιο στο χωριό Χάρμιτσα, όπου οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, με την υποστήριξη συγκεντρωμένων Κροατών και Σλοβένων ακτιβιστών, ζητούσαν να τους επιτραπεί να μπουν στη Σλοβενία.

Έπειτα από περίπου μια ώρα έντασης, μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας της Σλοβενίας έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών όταν εκείνοι προσπάθησαν να διασπάσουν τον κλοιό τον οποίο είχαν σχηματίσει οι αστυνομικοί για να τους εμποδίσουν να περάσουν τα σύνορα.

Χθες Παρασκευή ο Σλοβένος πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ενδέχεται να δημιουργήσει «διαδρόμους» για τη διέλευση των προσφύγων και των μεταναστών εάν συνεχίσουν να φθάνουν στο έδαφος της Σλοβενίας κατά μεγάλους αριθμούς, προκειμένου να μεταβούν στη δυτική Ευρώπη.

Ενας μικρός πρόσφυγας προτάσσει ένα τριαντάφυλλο στους αστυνομικούς που φυλούν το συνοριακό φυλάκιο στο χωριό Χάρμιτσα της Σλοβενίας.

Οι σλοβένικες αρχές κατέγραψαν χθες πάνω από 1.000 μετανάστες που εισήλθαν στη χώρα, ενώ περίπου 700 παρέμεναν συγκεντρωμένοι στο συνοριακό φυλάκιο Όμπρεζιε, 20 χλμ. από το Ζάγκρεμπ, την πρωτεύουσα της Κροατίας.

Η Σλοβενία ανέστειλε χθες την κίνηση των σιδηροδρομικών συρμών από την Κροατία, αφού μια ομάδα περίπου 150 προσφύγων και μεταναστών προσπάθησε να μπει στη χώρα με ένα τρένο που είχε προορισμό τη Ζυρίχη.

Εκατοντάδες και πρόσφυγες σχηματίζουν ουρές για να επιβιβαστούν σε λεωφορεία στα Ουγγροαυστριακά σύνορα.

Από την Κροατία, στη «φιλόξενη» Ουγγαρία

Την ίδια στιγμή η Κροατία συνεχίζει να προωθεί μετανάστες στην Ουγγαρία μεταφέροντας τους με λεωφορεία και τραίνα. Μόνο χθες, 4.400 μετανάστες πέρασαν τα Κροατοουγγρικά σύνορα, ενώ σήμερα ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, διεμήνυσε σε δημοσιογράφους ότι η Κροατία θα συνεχίσει να προωθεί τους μετανάστες στα σύνορα με την Ουγγαρία, χώρα με την οποία δεν υπάρχει συμφωνία για το θέμα αυτό.

«Δεν υπάρχει συμφωνία με την Ουγγαρία” για το θέμα των μεταναστών, δήλωσε ο Μιλάνοβιτς. “Είμαστε κατά κάποιο τρόπο αναγκασμένοι να δεχόμαστε τους πρόσφυγες, να τους στέλνουμε (στα σύνορα), και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της επίσκεψής του σε κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Μπέλι Μάναστιρ, στη βορειοανατολική χώρα, το οποίο ήταν σχεδόν άδειο σήμερα το πρωί, σύμφωνα με δημοσιογράφους.

Ο Μιλάνοβιτς επισήμανε ότι το «σοβαρό πρόβλημα» ήταν στην Τουρκία και την Ελλάδα, απ’ όπου οι μετανάστες κατευθύνονται προς τη δυτική Ευρώπη μέσω των Βαλκανίων. «Αυτό είναι το θέμα για το οποίο θα μιλήσω ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και θα ζητήσω να αρχίσουμε επιτέλους να μιλάμε γι αυτή την κατάσταση».

Ο επικεφαλής της κροατικής κυβέρνησης υποστήριξε ότι «σύμφωνα με εκτιμήσεις, ποσοστό 75 έως 80% των μεταναστών εισέρχεται από τα ελληνικά νησιά. Πρόκειται για ανθρώπους των οποίων η ζωή δεν είναι σε κίνδυνο».

«Θα μεταφερθούν από τους διακινητές με φουσκωτές βάρκες. Είναι ένα ταξίδι που είναι πολύ σύντομο και το οποίο μπορεί να εμποδιστεί, αλλά η Ελλάδα δεν το κάνει επίτηδες», τόνισε.
«Η Κροατία δεν θα γίνει το κέντρο προσφύγων στην Ευρώπη», διαβεβαίωσε.

Τελείωσαν τον δεύτερο, ετοιμάζουν τρίτο

Εν τω μεταξύ, η Ουγγαρία ολοκλήρωσε χθες το βράδυ την κατασκευή νέου συρμάτινου φράχτη κατά μήκος των 41 χλμ. των συνόρων της με την Κροατία, με στόχο να σταματήσει τη ροή των μεταναστών.

Η Βουδαπέστη αποφάσισε να κατασκευάσει νέο συρμάτινο φράχτη κατά μήκος των 41 χλμ. χερσαίων συνόρων της, καθώς τα υπόλοιπα 330 χλμ. συνοριακής γραμμής μεταξύ των δύο χωρών που ορίζονται από τον ποταμό Ντράβα, είναι δύσκολο να τα διασχίσει κανείς.

Η Βουδαπέστη, υπέρμαχος της σκληρής γραμμής εναντίον των μεταναστών είχε ήδη κατασκευάσει παρόμοιο φράχτη κατά μήκος των 175 χλμ. των συνόρων της με τη Σερβία, τον οποίο στη συνέχεια ενίσχυσε με έναν δεύτερο φράχτη από πασσάλους, ύψους τεσσάρων μέτρων.

Η χώρα θέλει επίσης να κατασκευάσει έναν φράχτη στην πλευρά των συνόρων της με τη Ρουμανία, στα ανατολικά.

Διάσωση εκατοντάδων μεταναστών ανοικτά της Λιβύης

Τουλάχιστον 750 μετανάστες που επέβαιναν σε τρία μικρά πλεούμενα διασώθηκαν σήμερα το πρωί σε διεθνή ύδατα κοντά στις ακτές της Λιβύης από ένα σκάφος της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο τύπου της MSF.

«Περισσότεροι από 750 άνθρωποι διασώθηκαν από τις 05:00 το πρωί τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας)» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιαζάν αλ Σααντί, διευθυντής επικοινωνίας της μκο με έδρα τη Βηρυτό, ενώ προσέθεσε ότι μια τέταρτη επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.
Σε βίντεο που έστειλε η οργάνωση στο Γαλλικό Πρακτορείο διακρίνονται εκατοντάδες άνθρωποι που φοράνε ρούχα με έντονα χρώματα να επιβαίνουν στο πλοίο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ορισμένοι αγκαλιάζονται και φιλιούνται άλλοι χειροκροτούν.

«Υπάρχουν πολλές εθνικότητες (…). Ευτυχώς όλοι τους βρίσκονται σε καλή κατάσταση» δηλώνει στο βίντεο ο εκπρόσωπος τύπου της οργάνωσης, Σάμι αλ Σουμπαϊχι, που βρίσκεται επίσης στο πλοίο.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου