ΔΙΕΘΝΗ

Ερευνα αμφισβητεί την αιτία βύθισης του Τιτανικού

ερευνα-αμφισβητεί-την-αιτία-βύθισης-τ-303341

Τη θεωρία ότι ο Τιτανικός βυθίστηκε λόγω του μεγάλου αριθμού παγόβουνων που υπήρχαν στον βόρειο Ατλαντικό εκείνη τη χρονιά, αμφισβητεί έρευνα βρετανών επιστημόνων, 102 χρόνια μετά το τραγικό ναυάγιο.

Οι αναλυτές του πανεπιστημίου του Σέφιλντ υποστηρίζουν ότι το 1912 ο αριθμός των παγόβουνων στην περιοχή ήταν μεν μεγάλος, όχι όμως τεράστιος, όπως είχε εκτιμηθεί σε παλαιότερες έρευνες.

Αναλύοντας δεδομένα από το 1900 μέχρι σήμερα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συγκέντρωση παγόβουνων στον 48 παράλληλο, όπου ναυάγησε το θρυλικό υπερωκεάνιο, ήταν παρόμοια με εκείνη τουλάχιστον άλλων πέντε ετών ανάμεσα στο 1900 και το 1920 ενώ και τα τελευταία χρόνια, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ο αριθμός των παγόβουνων είναι αντίστοιχος σε μέγεθος. Οι ερευνητές μέτρησαν 1.038 παγόβουνα το 1912 ενώ παλαιότερες μελέτες έκαναν λόγο για εξαιρετικά μεγάλη και ασυνήθιστη συγκέντρωση παγόβουνων εκείνη τη χρονιά.

Με τη βοήθεια προσομοιωτών, οι ερευνητές κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι το παγόβουνο που βύθισε τελικά τον Τιτανικό ξεκόλλησε από τη νότια Γροιλανδία το καλοκαίρι του 1911 έχοντας πλάτος περίπου 500 μέτρα και ύψος περίπου 300 μέτρα.

Το πλοίο βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι πριν από 102 χρόνια (14 Απριλίου) καταδικάζοντας στο θάνατο 1.500 ανθρώπινες ζωές.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου