ΔΙΕΘΝΗ

Αφγανιστάν: Ο στρατός ανακατέλαβε την Κουντούζ από τους Ταλιμπάν

αφγανιστάν-ο-στρατός-ανακατέλαβε-την-298231

Ο αφγανικός στρατός ανακατέλαβε νωρίς σήμερα από τους αντάρτες Ταλιμπάν τη βόρεια στρατηγική πόλη Κουντούζ έπειτα από ολονύκτιες σφοδρές μάχες, ανακοίνωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, τρεις ημέρες μετά την απώλεια της επαρχιακής πρωτεύουσας σε μια ταπεινωτική ήττα για την Καμπούλ και τους αμερικανούς συμμάχους της.

“Οι αφγανικές ειδικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον την πόλη της Κουντούζ”, δήλωσε ο Σεντίκ Σεντίκι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Ο υφυπουργός Εσωτερικών Αγιούμπ Σαλάνγκι δήλωσε ότι η Κουντούζ, την οποία είχαν καταλάβει οι ισλαμιστές αντάρτες από τη Δευτέρα, ανακαταλήφθηκε κατά τη διάρκεια “ειδικής επιχείρησης”.

Ωστόσο σύμφωνα με κάτοικο, σποραδικές μάχες μαίνονται ακόμη σήμερα σε ορισμένες συνοικίες και πτώματα μαχητών Ταλιμπάν κείτονται στους δρόμους της πόλης.

Λεπτομέρειες για την ολονύκτια επιχείρηση αντεπίθεσης του στρατού γίνονται σιγά σιγά γνωστές και ακόμη δεν είναι σαφές ποιες περιοχές της πόλης των 300.000 κατοίκων τελούν πλέον υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών στρατευμάτων.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας, οι Ταλιμπάν εγκατέλειψαν την πόλη και είναι σε εξέλιξη επιχείρηση εκκαθάρισης. Στις ολονύκτιες μάχες 150 Ταλιμπάν σκοτώθηκαν και 90 τραυματίστηκαν.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στις μάχες από την Τετάρτη, ενώ τα νοσοκομεία στην Κουντούζ έχουν περιθάλψει σχεδόν 340 τραυματίες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

“Αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας πήραν τον έλεγχο της πόλης Κουντούζ από τους Ταλιμπάν τη χθεσινή νύχτα, ύστερα από σφοδρές μάχες”, δήλωσε ο Χαμντουλάχ Ντανίσι, κυβερνήτης της ομώνυμης επαρχίας.

Η κατάληψη της Κουντούζ από τους Ταλιμπάν, πρώτη φορά μετά το 2001, ανάγκασε χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους απέναντι στην προοπτική μιας επιστροφής στο φονταμενταλιστικό καθεστώς που οι ισλαμιστές μαχητές είχαν επιβάλει την εποχή που διοικούσαν το Αφγανιστάν (1996-2001). Συνιστά επίσης σοβαρότατο πλήγμα για τον πρόεδρο Ασράφ Γάνι, ο οποίος είναι ήδη ένα χρόνο στην εξουσία, όπως και για τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας που πολεμούν μόνες στην πρώτη γραμμή μετά τη λήξη της αποστολής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα πεδία της μάχης τον περασμένο Δεκέμβριο.

imerisia.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου