ΔΙΕΘΝΗ

Στους τρεις μήνες η αναμνηστική δόση και στην Γερμανία

στους-τρεις-μήνες-η-αναμνηστική-δόση-κ-248737

Σε μια προσπάθεια αναχαίτησης της γρήγορης εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμού στη Γερμανία συνιστά η αναμνηστική δόση να γίνεται στους τρεις και όχι στους έξι μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή, η σύσταση αφορά άμεσα ενήλικες άνω των 18 ετών και στοχεύει στη βελτίωση της προστασίας από τον κορονοϊό και ειδικότερα, από το νέο παραλλαγμένο στέλεχός της.

“Είναι αναμενόμενο ότι η Όμικρον θα καθορίσει τη διαδικασία μόλυνσης στη χώρα μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα”, τόνισε η επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

Η εν λόγω σύσταση για τρίτη δόση του εμβολίου στους τρεις μήνες, αφορά ακόμη και όσους μολύνθηκα και έχουν αναρρώσει. Ωστόσο, ιδιαίτερα έμφαση πρέπει να δοθεί στα άτομα “υψηλού κινδύνου” που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι και ανοσοκατεσταλμένοι).

Τα δύο εμβόλια που χρησιμοποιούνται για την ενισχυτική δόση (Biontech/Pfizer και Moderna), όπως αναφέρει η επιτροπή, είναι “εντελώς ισοδύναμα όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους”.

Μετάλλαξη Όμικρον: Χαμηλότερη προστασία με τις δύο πρώτες δόσεις

Τα τρέχοντα δεδομένα δείχνουν σημαντικά μειωμένη προστασία μετά τον βασικό εμβολιασμό σε σύγκριση με την παραλλαγή Όμικρον, εξηγεί η επιτροπή.

Αν και η ανοσία αρχίζει να “εξασθενεί” μετά από τρεις έως τέσσερις μήνες, η αναμνηστική δόση την αυξάνει εκ νέου σημαντικά. Τα δεδομένα μέχρι στιγμής δείχνουν για την τρίτη δόση ότι μπορεί να προστατεύσει από σοβαρές ασθένειες που προκαλεί ο κορονοϊός, ωστόσο, όπως δήλωσε η επιτροπή, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν τη διάρκεια της προστασίας.

Παρά την αρχική σύσταση της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμού για την τρίτη δόση, ότι θα έπρεπε να γίνεται στους έξι μήνες, τα καθημερινά στοιχεία για τη μετάλλαξη Όμικρον αλλάζουν και τα δεδομένα.

ΕΜΑ: Σύσταση για τρίτη δόση στους τρεις μήνες

Το “πράσινο φως” έδωσε και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), όπου ανακοίνωσε για τους αναμνηστικούς εμβολιασμούς ότι μπορούν να γίνονται μετά από μόλις τρεις μήνες.

Ο ιδρυτής της Biontech, Ugur Sahin, είχε επίσης ταχθεί υπέρ ενός προγενέστερου τρίτου εμβολιασμού λόγω της μετάλλαξης Όμικρον. Η αφετηρία για την τρίτη δόση στους τρεις μήνες έγινε σε κρατίδιο του Βερολίνου και αναμένονται στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του.

news247.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου