ΔΙΕΘΝΗ

Ένταση ανάμεσα σε Μόσχα και Βερολίνο μετά την απέλαση Ρώσων διπλωματών

ένταση-ανάμεσα-σε-μόσχα-και-βερολίνο-μ-259487

Την αντίδραση της Μόσχας προκάλεσε την Τετάρτη η κίνηση του Βερολίνου να προχωρήσει στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών, μετά την απόφαση που εξέδωσε δικαστήριο ότι η ρωσική πλευρά έδωσε εντολή το 2019 για την δολοφονία στο Βερολίνο ενός Τσετσένου πολίτη, του Ζελιμχάν Κανγκοσβίλι. Η ανακοίνωση της απόφασης έγινε από την Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Ανναλένα Μπέρμποκ.

«Ωμή παραβίαση των κανόνων του γερμανικού δικαίου»

Σύμφωνα με την Υπουργό, η δολοφονία στο πάρκο Tiergarten είναι μια σοβαρή παραβίαση του γερμανικού δικαίου και της κυριαρχίας της Γερμανίας και θα αποτελέσει αφορμή για επιβάρυνση των ρωσο-γερμανικών σχέσεων.

«Αυτή η δολοφονία κατά παραγγελία του κράτους συνιστά ωμή παραβίαση των κανόνων του γερμανικού δικαίου και της κυριαρχίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας», δήλωσε η Μπέρμποκ, η οποία ανέφερε ότι κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη στον οποίο και κοινοποίησε την απόφαση για την απέλαση. «Ως εκ τούτου, καλέσαμε τον Ρώσο πρέσβη» δήλωσε η Μπέρμποκ προσθέτοντας ότι «του είπαμε ότι δύο μέλη του προσωπικού της πρεσβείας θα κηρυχθούν persona non grata».

H αντίδραση της Μόσχας

Η αντίδραση της Μόσχας στην απόφαση του Βερολίνου ήταν άμεση με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα να δηλώνει πως δεν θα μείνει αναπάντητη η απέλαση των Ρώσων διπλωματών.

«Οι μη φιλικές ενέργειες του Βερολίνου δεν θα μείνουν χωρίς την ανάλογη απάντηση. Σύντομα θα υπάρξουν ανακοιώσεις επί του θέματος», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κανγκοσβίλι πυροβολήθηκε στο πάρκο Tiergarten του Βερολίνου. Στη Ρωσία, μάλιστα, θεωρείται τρομοκράτης, λόγω της συμμετοχής του σε δραστηριότητες τζιχαντιστών στην Τσετσενία, με το γερμανικό δικαστήριο να σημειώνει, επίσης, πως ο Κανγκοσβίλι ήταν υπεύθυνος για πολλούς θανάτους.

Οι ρωσικές Αρχές τον περιλαμβάνουν στους διοργανωτές της επίθεσης σε σχολείο στο Μπεσλάν, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερα από 300 άτομα, με 186 από αυτά να αφορούν παιδιά, αλλά και τις φονικές εκρήξεις στο μετρό της Μόσχας.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου