ΔΙΕΘΝΗ

Αποστολή του ΟΑΣΕ στο έδαφος της Ουκρανίας

αποστολή-του-οασε-στο-έδαφος-της-ουκρα-241299

Στην Ουκρανία έφτασε μια ομάδα παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, έπειτα από πρόσκληση της νέας κυβέρνησης της χώρας, και πρόκειται να μεταβεί στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας, όπου έχουν καταλάβει τον έλεγχο ρωσικές δυνάμεις, στο πλαίσιο των προσπαθειών αποτροπής μιας ένοπλης σύρραξης. Διεξάγονται συνομιλίες, σε υψηλό επίπεδο με τη Μόσχα για την επίλυση της κρίσης, δήλωσε ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ.

«Μία αποστολή του ΟΑΣΕ, η οποία βρίσκεται στο Κίεβο, αναμένεται να ταξιδέψει στη χερσόνησο της Κριμαίας για να επιβλέψει την κατάσταση στην περιοχή», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της ουκρανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας Αντρέι Παρούμπι και πρόσθεσε πως η κατάσταση ασφαλείας στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας είναι «περίπλοκη αλλά σταθερή».

Η αποστολή, στην οποία συμμετέχουν αρκετά κράτη μέλη του ΟΑΣΕ —περιλαμβανομένων και απεσταλμένων των ΗΠΑ— αναμένεται να αρχίσει την Τετάρτη και θα έχει διάρκεια μίας εβδομάδας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στα γραφεία του ΟΑΣΕ στη Βιέννη. Οι πηγές αυτές πρόσθεσαν πως η αποστολή πιθανόν θα επεκταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, δεν είναι μέχρι τώρα σαφές εάν η Ρωσία θα επιτρέψει την είσοδο της ομάδας των παρατηρητών στην περιοχή, όπου διατηρεί τον έλεγχο του εναέριου χώρου και των σημείων πρόσβασης.

Οι Ουκρανοί «σκοπεύουν να ξεκινήσουν την αποστολή ως ένα εθελοντικό μέτρο» και τα μέλη της «θα φιλοξενηθούν στο έδαφός τους ώστε να επισκεφθούν τις (στρατιωτικές) εγκαταστάσεις… για να διαλυθούν οι όποιες ανησυχίες», δήλωσε στο Reuters διπλωμάτης του ΟΑΣΕ.

Νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στα στρατεύματα που συμμετέχουν σε στρατιωτικά γυμνάσια στη δυτική Ρωσία να επιστρέψουν στις βάσεις τους την Παρασκευή, σε μια κίνηση η οποία φαίνεται πως έχει στόχο να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις με τη Δύση.

Μια τέτοια αποστολή εποπτείας δεν χρειάζεται ειδική εντολή από τον ΟΑΣΕ, αφού προβλέπεται ήδη από το λεγόμενο Έγγραφο της Βιέννης για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και μείωσης του κινδύνου.

«Η πρόσκληση αφορά το έδαφος της Κριμαίας, για το χρονικό διάστημα μεταξύ 5ης και 12ης Μαρτίου, (προβλέπει) την αποστολή δύο παρατηρητών από κάθε χώρα και (επικεντρώνεται στις) ανησυχίες σχετικά με τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης.

«Αυτή την στιγμή η πρόσκληση αφορά αποκλειστικά στην Κριμαία, ωστόσο εάν σταλεί πρόσκληση από την Ουκρανία, η αποστολή θα μπορούσε να επεκταθεί και αλλού», δήλωσε ένας δεύτερος διπλωμάτης.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ, ο οποίος υποδέχτηκε σήμερα στο Κίεβο τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει επαφές με τη Μόσχα, σε υψηλό επίπεδο, για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία. «Έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπουργών», είπε στους δημοσιογράφους χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Επανέλαβε ότι η Ρωσία θα πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις της πίσω στις βάσεις τους από την Κριμαία και να αποφύγει τις ενέργειες, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, απειλούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή.

Σε ό,τι αφορά το χρέος της Ουκρανίας προς τη ρωσική εταιρεία Gazprom για το φυσικό αέριο ανέρχεται στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια και ήδη συζητείται το ενδεχόμενο να δοθεί το ποσό αυτό από την ΕΕ ως οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου