ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σότσι 2014: Γκρίνια για το χρυσό της Ρωσίδας παρά το στραβοπάτημα

σότσι-2014-γκρίνια-για-το-χρυσό-της-ρωσίδα-226208

Το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο της χώρας της στο ατομικό γυναικών του καλλιτεχνικού πατινάζ στους κατέκτησε η Αντελίνα Σοτνίκοβα, εν μέσω αντιδράσεων από τις υπόλοιπες φιναλίστ οι οποίες καταγγέλλουν ότι η κριτική επιτροπή επηρεάστηκε από το γεγονός ότι η 17χρονη Ρωσίδα έπαιζε στην «έδρα» της.

Τα παράπονα άρχισαν αμέσως μετά την ανάδειξη της Σοτνίκοβα σε χρυσή Ολυμπιονίκη. Κάποιοι επισήμαναν το γεγονός ότι η 17χρονη αθλήτρια είχε μια αστοχία παραπατώντας σε μια προσγείωσή της ενώ άλλοι αναρωτήθηκαν σχετικά με το σύστημα των ανώνυμων κριτών.

Ο Ντικ Μπάτον, δύο φορές χρυσός Ολυμπιονίκης στο πατινάζ των ανδρών σχολίασε στο Twitter ότι δεν θεωρεί πως η Σοτνίκοβα έχει τα απαιτούμενα προσόντα για να ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου, αφήνοντας μάλιστα και υπονοούμενα για την ελευθερία έκφρασης στην πατρίδα της.

«Η Σοτνίκοβα ήταν ενεργητική, δυνατή, αξιέπαινη, αλλά όχι μια ολοκληρωμένη αθλήτρια του πατινάζ. Φοβάμαι πως δεν θα μου επιτραπεί ξανά η είσοδος στη Ρωσία», έγραψε ο Ολυμπιονίκης, ενώ ο Κερτ Μπρόουνινγκ, τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, δήλωσε στους New York Times: «Σοκαρίστηκα. Τι, δηλαδή, μέσα σε μια νύχτα έγινε καλύτερη; Δεν καταλαβαίνω τι έγινε. Ακόμη προσπαθώ να το ερμηνεύσω».

Σότσι 2014: Γκρίνια για το χρυσό της Ρωσίδας παρά το στραβοπάτημα

Στις αντιδράσεις συνέβαλε το γεγονός ότι ένα από τα μέλη της κριτικής επιτροπής πριν από 16 χρόνια είχε αποβληθεί για ένα χρόνο με την κατηγορία ότι προσπάθησε να «στήσει» έναν αγώνα Χειμερινής Ολυμπιάδας ενώ ένα άλλο είναι παντρεμένο με τον επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας καλλιτεχνικού πατινάζ.

Σότσι 2014: Γκρίνια για το χρυσό της Ρωσίδας παρά το στραβοπάτημα

Η 17χρονη Ρωσίδα ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου με συνολική συγκομιδή 224.59 βαθμούς, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη «χρυσή» Ολυμπιονίκη του Βανκούβερ, Γιούνα Κιμ με 219.11 βαθμούς.

Την τριάδα του βάθρου συμπλήρωσε η Ιταλίδα Καρολίνα Κόστνερ (216.73), ενώ η 15χρονη Γιούλια Λιπνίτσκαγια, η οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με τη Ρωσία στο ομαδικό, κατέλαβε την πέμπτη θέση με 200.57.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου