ΔΙΕΘΝΗ

Αυξήθηκαν οι γεννήσεις με εξωσωματική γονιμοποίηση στις ΗΠΑ

αυξήθηκαν-οι-γεννήσεις-με-εξωσωματικ-217973

Περισσότερα παιδιά από ό,τι οποιαδήποτε άλλη χρονιά στο παρελθόν, γεννήθηκαν το 2012 με εξωσωματική στις ΗΠΑ, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό επί του συνόλου των γεννήσεων μέχρι σήμερα, από τότε που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η μέθοδος αυτή στη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Εταιρείας Τεχνολογίας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (SART), η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι 379 κλινικές της SART, μιας οργάνωσης επαγγελματιών του τομέα της υγείας, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 90% και πλέον των κλινικών αντιμετώπισης της υπογονιμότητας στη χώρα, ανέφεραν ότι το 2012 πραγματοποίησαν 165.172 εξωσωματικές γονιμοποιήσεις (IVF), οι οποίες οδήγησαν στη γέννηση 61.740 παιδιών. Τα παιδιά αυτά ήσαν κατά περίπου 2.000 περισσότερα από εκείνα που γεννήθηκαν με την ίδια διαδικασία το 2011.

Στα 3,9 εκατομμύρια παιδιά που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ το 2012, αυτά που γεννήθηκαν με εξωσωματική γονιμοποίηση αντιπροσωπεύουν ένα ποσοστό μόλις πάνω από το 1,5% του συνόλου, το υψηλότερο από οποτεδήποτε στο παρελθόν.

Το αυξανόμενο ποσοστό αντικατοπτρίζει, εν μέρει, την κατά μέσον όρο αυξανόμενη ηλικία στην οποία οι γυναίκες αποκτούν το πρώτο τους παιδί, καθώς τα προβλήματα γονιμότητας γίνονται συχνότερα καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Η μέση ηλικία σήμερα κατά την οποία οι γυναίκες αποκτούν το πρώτο τους παιδί είναι τα 26 χρόνια. Το 1970 ήταν τα 21,4 χρόνια.

Παρόλο που ο αυξανόμενος αριθμός των παιδιών που γεννιούνται με εξωσωματική υποδηλώνει ότι η διαδικασία αυτή είναι πλέον μια συνήθης και διαδεδομένη πρακτική, οι επικριτές της επισημαίνουν ότι οι αριθμοί, ιδιαίτερα τα ποσοστά επιτυχίας, κρύβουν μεγάλες διαφορές.

“Είναι σημαντικό να καταλάβει ο κόσμος ότι οι γυναίκες άνω των 35 έχουν το υψηλότερο ποσοστό αποτυχίας”, επισήμανε η Μίριαμ Ζολ, συγγραφέας του βιβλίου “Cracked Open: Liberty, Fertility and the Pursuit of High Tech Babies” (2013).

Προηγούμενα στοιχεία από τη SART έδειξαν ότι το ποσοστό των προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης που οδήγησαν σε γεννήσεις ζώντων παιδιών είναι δεκαπλάσιο στις γυναίκες κάτω των 35 σε σχέση με τις γυναίκες άνω των 42. Ενώ μεταξύ των μεγαλύτερων γυναικών, λιγότερες από τις μισές κυήσεις με εξωσωματική οδηγούν στη γέννηση ζώντων παιδιών.

Η Ζολ πρόσθεσε ότι “οι προσπάθειες εξωσωματικής αποτυγχάνουν σταθερά κατά τα δύο τρίτα από τότε που η μέθοδος αυτή εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά, το 1978”, όταν γεννήθηκε το πρώτο “παιδί του σωλήνα”, στη Βρετανία.

Ύστερα από χρόνια επικρίσεων σε βάρος των γιατρών που εφαρμόζουν τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης για την εμφύτευση πολλών εμβρύων προκειμένου ν’ αυξήσουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης –επειδή ορισμένες φορές αυτό οδηγεί στη γέννηση τριδύμων ή ακόμα περισσοτέρων παιδιών, συχνά με επικίνδυνα μικρό σωματικό βάρος και άλλους κινδύνους για την υγεία– οι κλινικές αντιμετώπισης της υπογονιμότητας εμφύτευσαν λιγότερα έμβρυα ανά προσπάθεια γονιμοποίησης το 2012 απ’ ό,τι το 2011. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η μείωση του αριθμού των διδύμων και των τριδύμων.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου