ΔΙΕΘΝΗ

Οι Κινέζοι αρχίζουν πάλι να κάνουν πάνω από ένα παιδιά

οι-κινέζοι-αρχίζουν-πάλι-να-κάνουν-πάν-520867

Το ανώτατο νομοθετικό όργανο της Κίνας υιοθέτησε επίσημα σήμερα απόφαση που καθιστά χαλαρότερη την πολιτική ελέγχου των γεννήσεων και απόφαση που καταργεί τα στρατόπεδα επανεκπαίδευσης μέσω της εργασίας, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Οι δύο εμβληματικές μεταρρυθμίσεις είχαν ανακοινωθεί μετά τη συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στα μέσα Νοεμβρίου.

Επικυρώθηκαν σήμερα από τη μόνιμη επιτροπή της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, του νομοθετικού οργάνου του μοναδικού κόμματος στην Κίνα.

Το σύστημα επανεκπαίδευσης μέσω των στρατοπέδων εργασίας καθιερώθηκε το 1957 και επιτρέπει την κράτηση προσώπων βάσει μιας απλής απόφασης της αστυνομίας για περίοδο έως τεσσάρων ετών.

Τα στρατόπεδα αυτά -στα οποία έλαβαν χώρα πολλές καταχρήσεις, είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλή και καταγγέλλονται από οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- χρησιμοποιούνται από τις τοπικές αρχές κατά διαφωνούντων ή χρηστών του διαδικτύου που καταγγέλλουν τη διαφθορά.

Εμπειρογνώμονες προειδοποίησαν για πιθανή διατήρηση του συστήματος αυτού στην Κίνα, υπό άλλες ονομασίες ή άλλες μορφές αυθαίρετης κράτησης.

Η μόνιμη επιτροπή υιοθέτησε επίσης απόφαση που επιτρέπει σε ζευγάρια των οποίων το ένα μέλος είναι μοναχοπαίδι να αποκτούν δύο παιδιά.

Η απόφαση αυτή δείχνει σαφή χαλάρωση της πολιτικής του οικογενειακού προγραμματισμού, γνωστή ως πολιτική του ενός παιδιού, που υιοθετήθηκε πριν από τρεις δεκαετίες για να σταματήσει τη δημογραφική ανάπτυξη στην πλέον πολυπληθή χώρα του κόσμου.

Σήμερα η κινεζική νομοθεσία απαγορεύει στα ζευγάρια να αποκτούν περισσότερα από ένα παιδί. Ωστόσο υπήρξαν εξαιρέσεις έως σήμερα για τα ζευγάρια των οποίων και τα δύο μέλη είναι μοναχοπαίδια, για τις μειονότητες ή τα ζευγάρια στις αγροτικές περιοχές των οποίων το πρώτο παιδί ήταν κορίτσι.

Οι αρχές των επαρχιών “θα πρέπει να τροποποιήσουν τους κανονισμούς για τον έλεγχο των γεννήσεων ή να λάβει ειδικές αποφάσεις σύμφωνα με την αξιολόγηση της τοπικής δημογραφικής κατάστασης και σε εφαρμογή του νέου νόμου”.

Η τροποποίηση αυτή των κανονισμών οικογενειακού προγραμματισμού έχει στόχο να αναχαιτίσει τη γήρανση του κινεζικού πληθυσμού, καθώς το ποσοστό των γεννήσεων στη χώρα -1,5 παιδί ανά γυναίκα- είναι αρκετά κάτω από το όριο που εγγυάται την ανανέωση των γενεών.

ΑΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου