ΔΙΕΘΝΗ

Ενώπιος ενωπίω Λέτα και Ρέντσι για την ιταλική πρωθυπουργία, ο λόγος στο PD

ενώπιος-ενωπίω-λέτα-και-ρέντσι-για-την-210547

Οι επόμενες ώρες θα καθορίσουν το μέλλον της ιταλικής κυβέρνησης: Το σενάριο της πρωθυπουργοποίησης του Ματέο Ρέντσι, αρχηγού του κεντροαριστερού PD, έρχεται όλο και πιο κοντά ενώ ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα αντιστέκεται και ετοιμάζεται να παρουσιάσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων -με το οποίο θα ζητήσει ανανέωση της εμπιστοσύνης των κομμάτων.

Συνάντηση των δύο «μνηστήρων της Ρώμης», «τον λόγο τώρα τον έχει το PD» λέει ο ιταλός πρόεδρος. Ήρεμο το κλίμα στις αγορές για τα ιταλικά ομόλογα.

Την Τετάρτη το μεσημέρι, ο Λέτα υποδέχεται στο πρωθυπουργικό μέγαρο τον Ματέο Ρέντσι. Θα είναι η πρώτη σε μία σειρά συναντήσεων κατά τη διάρκεια της ημέρας με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συνασπισμού.

Οι εκτιμήσεις πως ο δήμαρχος Φλωρεντίας και νέος αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Ματέο Ρέντσι θα διεκδικήσει την ηγεσία της ιταλικής κυβέρνησης έχουν φτάσει πια στο σημείο που η Corriere della Sera γράφει πως ο Ρέντσι έχει ήδη κατασταλάξει στους ποιους θα ορίσει υπουργούς.

Χωρίς ακόμη να έχουν καν κινηθεί οι διαδικασίες, η εφημερίδα θεωρεί ασφαλές να προχωρήσει σε ονοματολογία (βλέποντας στο υπουργείο Εσωτερικών τον Γκρατσιάνο Ντελρίο και στο υπουργείο Οικονομικών είτε τον Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι είτε τον ίδιο τον Ρέντσι).

Ο Λέτα δηλώνει πεπεισμένος πως τα ιταλικά κόμματα θα ενστερνιστούν το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει. Όπως διαμήνυσε στους συνεργάτες του -σύμφωνα με σύσσωμο τον ιταλικό τύπο- δεν προτίθεται να παραιτηθεί, αλλά ούτε και να μείνει πάση θυσία: «Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του, όλα να γίνουν στο φως της ημέρας» είπε.

Η δήλωση που ερμηνεύεται ως κάλεσμα στα στελέχη του PD να ξεκαθαρίσουν τη θέση του κόμματος εν όψει της συνεδρίασής του την Πέμπτη. Εκεί αναμένεται να καθοριστεί η πορεία της Ρώμης.

Ανάλογη είναι και η θέση που κρατά ο ιταλός πρόεδρος Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο: «Τον λόγο τον έχει το PD» είχε πει την Τρίτη, μετά τις συναντήσεις στο προεδρικό μέγαρο.

Οι αγορές δεν φαίνονται να ανησυχούν -θεωρείται ότι τόσο Λέτα όσο και Ρέντσι δεν θα απομακρυνθούν από την οικονομική πορεία που έχει χαραχτεί. Τα spead των ιταλικών δεκαετών ομολόγων κινούνται το πρωί της Τετάρτης σε σταθερά επίπεδα, με τάσεις αποκλιμάκωσης, χαμηλότερα των 200 μονάδων βάσης.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου