AROUND THE WEB

Δικάζεται επειδή παρουσίασε τον Ερντογάν ως «Γκόλουμ»

δικάζεται-επειδή-παρουσίασε-τον-ερντ-205763

Ο Μπιλγκίν Κιφτσί είναι γιατρός. Εχασε τη δουλειά του και κινδυνεύει να πάει στη φυλακή. Με έναν τρόπο μπορεί να τη γλιτώσει. Αν το δικαστήριο αποφανθεί ότι το Γκόλουμ είναι… καλό.

Αυτή η απίθανη υπόθεση εκδικάζεται σε τουρκικό δικαστήριο. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA, ο Κιφτσί απολύθηκε από τον οργανισμό δημόσιας υγείας της Τουρκίας τον Οκτώβριο, όταν δημοσίευσε μία εικόνα στην οποία γίνεται η σύγκριση ανάμεσα στον πρόεδρο της χώρας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και το Γκόλουμ, το γνωστό, ανατριχιαστικό πλάσμα από τον «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών».

Η προσβολή του αρχηγού του κράτους είναι έγκλημα που τιμωρείται με φυλάκιση στην Τουρκία και ο γιατρός πλέον δικάζεται για αυτό το meme που εντοπίστηκε στη σελίδα του στο Facebook. Οταν όμως εμφανίστηκε στο δικαστήριο, ο Κιφτσί επέμεινε ότι δεν προσέβαλε κανέναν. Το Γκόλουμ δεν είναι κακό λέει. Αντιθέτως, μπορεί να είναι και ήρωας. Οταν ο συνήγορός του προκάλεσε τον δικαστή να παραδεχθεί αν ήταν ενημερωμένος για το πόσο πολύπλοκος είναι αυτός ο χαρακτήρας του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών», εκείνος παραδέχθηκε ότι είχε δει μόνο αποσπάσματα των ταινιών.

Ετσι, ο δικαστής κάλεσε ένα πάνελ ειδικών που θα αποφασίσουν αν η υπερασπιστική γραμμή του Κιφτσί είναι σωστή. Αποτελείται από δύο ακαδημαϊκούς, δύο ψυχολόγους ή επιστήμονες συμπεριφοράς και έναν ειδικό στον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές παραγωγές. Αυτοί, έχουν 2,5 μήνες προκειμένου να εξετάσουν τις αποδείξεις, πριν το δικαστήριο τους καλέσει το Φεβρουάριο.

«Η δίκη έχει μετατραπεί σε μία υπόθεση διάσωσης της υπερηφάνειας του Γκόλουμ», σχολίασε ο δικηγόρος του κατηγορούμενου, Χικράν Ντάνισμαν. Βέβαια, η ετυμηγορία του πάνελ δεν θα επηρεάσει τη ζωή του χαρακτήρα που ανήκει στη φαντασία του Τόλκιν, αλλά το μέλλον του Κιφτσί, ο οποίος κινδυνεύει με έως και δύο χρόνια φυλάκισης αν καταδικαστεί.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου