ΔΙΕΘΝΗ

Την αποπομπή της πρόεδρου εξετάζει η Βουλή της Βραζιλίας

την-αποπομπή-της-πρόεδρου-εξετάζει-η-β-205884

Οι πονοκέφαλοι δεν έχουν τέλος για την Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία μόλις πριν από 1 χρόνο επανεξελέγη για δεύτερη φορά στην προεδρία της Βραζιλίας.

O πρόεδρος της Βουλής, Εντουάρντο Κούνια, ανακοίνωσε ότι απόδέχθηκε ένα από τα δεκάδες αιτήματα βουλευτών για την έρευνα εις βάρος της προέδρου με το ερώτημα της αποπομπής.

Η συγκεκριμένη έρευνα αφορά σε κατηγορίες ότι η πρόεδρος «μαγείρεψε» τα νούμερα για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του 2015.

Συνολικά εις βάρος της προέδρου είχαν κατατεθεί 28 αιτήματα αποπομπής, αλλά ο πρόεδρος επέλεξε αυτό το συγκεκριμένο. Σημειώνεται ότι ο Κούνια προέρχεται από το κεντροδεξιό κόμμα της Αντιπολίτευσης, το οποίο έχασε οριακά την προεδρική εκλογή του 2014 με υποψήφιο τον Αέσιο Νέβες.

Η ίδια εξέφρασε οργή για την απόφαση του δικαστηρίου, επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρόεδρο της Βουλής και το κόμμα του και ζήτησε από τους συμπολίτες της να παραμείνουν ψύχραιμοι.

«Δεν έχω λογαριασμούς στο εξωτερικό, δεν έχω κάνει καμία παράνομη πράξη, δεν έκανα καμία παρανομία με τα κονδύλια του προϋπολογισμού» τόνισε.

Η διαδικασία βέβαια για την αποπομπή της προέδρου θα είναι μακρά και στο τέλος της θα πρέπει η πρόταση να υπερψηφιστεί από τη Βουλή και τη Γερουσία.

Καταρχήν στη Βουλή χρειάζεται η θετική ψήφος των 2/3 από τους 513 βουλευτές και στη συνέχεια οι 54 από τους 81 γερουσιαστές.

Πάντως, όπως γράφουν τα ΜΜΕ της χώρας, η περίπτωση του Εντουάρντο Κούνια δεν είναι διόλου τυχαία. Μπορεί εκείνος να αρνείται ότι το κίνητρό του ήταν πολιτικό, φαίνεται όμως ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικά ικανό κοινοβουλευτικό, ειδικά όταν πρέπει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες πλειοψηφίες.

Το Κόμμα των Εργαζομένων (ΡΤ) από το οποίο προέρχεται η Ρουσέφ δεν διαθέτει την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, αλλά κυβερνά χάρη στις συμμαχίες που διατηρεί με άλλα μικρότερα κόμματα.

Το ζητούμενο πλέον είναι ποιες θα είναι οι «προθέσεις» των βουλευτών, που θα κληθούν στο τέλος της διαδικασίας να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της αποπομπής.

Ήδη, το PT βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα για το σκάνδαλο με τις δωροδοκίες του ενεργειακού κολοσσού Petrobras. Και μπορεί το συγκεκριμένο σκάνδαλο να μην άγγιξε προσωπικά την νυν πρόεδρο, όμως η λαϊκή δυσαρέσκεια εκφράστηκε ουσιαστικά και στις προεδρικές εκλογές του 2014, όταν η Ρουσέφ πήρε το 51,6% και αυτό στον δεύτερο γύρο.

Η δημοτικότητα της προέδρου βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά και αυτό διότι η χώρα βρίσκεται σε ύφεση και η ίδια ανακοίνωσε -σχεδόν μετά την επανεκλογή της- μέτρα λιτότητας.

Η πολιτική αβεβαίοτητα και η οσμή σκανδάλων που βγαίνει από το Κογκρέσο έχει επηρεάσει σημαντικά ακόμα και τους ξένους επενδυτές, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της El Pais.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικονομικών Ζοακίμ Λέβι ακόμα προσπαθεί να περάσει από τη Βουλή τα απαραίτητα -κατά τον ίδιο- μέτρα λιτότητας, προσκρούοντας στις αντιδράσεις βουλευτών του PT.

Χαρακτηριστικό όμως του πολιτικού κλίματος στη Βραζιλία είναι ότι και ο ίδιος ο Κούνια αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά: σύμφωνα με την Εισαγγελία, περίπου 4 εκατ. ευρώ έχουν μετακινηθεί σε λογαριασμούς στην Ελβετία στο όνομα του ίδιου και άλλων μελών της οικογένειάς του.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και μιλά για πολιτική δίωξη, ακριβώς γιατί πρόκειται να κινήσει τις διαδικασίες αποπομπής της Ρουσέφ.

Aπόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου