ΔΙΕΘΝΗ

Ασφαλείς θέσεις στο Δημόσιο τέλος και στη Σερβία

ασφαλείς-θέσεις-στο-δημόσιο-τέλος-και-200282

«Δεν θα υπάρχουν πια ασφαλείς και σταθερές θέσεις εργασίας στη δημόσια διοίκηση» ξεκαθάρισε η υπουργός Ενέργειας της Σερβίας, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση θα καθορίσει τις προτεραιότητές της, προσπαθώντας να στηρίξει τον ιδιωτικό τομέα».

Σε μία καθορισμένη πορεία επιδιώκει η απερχόμενη κυβέρνηση της Σερβίας να θέσει τη διαδικασία αναδιάρθρωσης των προβληματικών επιχειρήσεων.

«Το μέλλον της αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων πρέπει να ξεκαθαρίσει και μπορούμε ήδη να πούμε ότι η εταιρεία μηχανικής ηλεκτρολογικών μερών Minel και το Διυλιστήριο Πετρελαίου του Βελιγραδίου θα αποκτήσουν στρατηγικούς εταίρους» δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της Σερβίας, Ζόρανα Μιχαήλοβιτς.

«Οι δημόσιες επιχειρήσεις με απολυθέντες θα οργανώσουν ένα πρόγραμμα επανεκπαίδευσης του προσωπικού τους, ενώ οι εταιρείες σε καθεστώς αναδιάρθρωσης, οι οποίες θα αποκτήσουν στρατηγικούς εταίρους, θα προσφέρουν στους απολυμένους προγράμματα, μέσα από τα οποία θα μπορούν να ξεκινήσουν δικές τους επιχειρήσεις» ανέφερε, σε χθεσινές της δηλώσεις, η κ. Μιχαήλοβιτς.

Οι εργαζόμενοι στις υπό αναδιάρθρωση εταιρείες, οι οποίες έχουν μείνει χωρίς στρατηγικούς εταίρους, θα μπορούν να πάρουν χρηματοδότηση από ένα συγκεκριμένο κρατικό ταμείο για το άνοιγμα μικρομεσαίων και οικογενειακών επιχειρήσεων.

«Δεν θα τους προσφερθούν χρήματα και θα εγκαταλειφθούν στον δρόμο, αλλά κατά προτίμηση θα τους προσφερθούν προγράμματα, μέσω των οποίων θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τα χρήματα» είπε η κ. Μιχαήλοβιτς, η οποία διατηρεί και τη θέση της αντιπροέδρου του σερβικού Προοδευτικού Κόμματος SNS.

Πέρα από τις επιχειρήσεις σε αναδιάρθρωση, σειρά μεταρρυθμίσεων θα υλοποιηθεί στις κρατικές εταιρείες, στη δημόσια διοίκηση και τοπική αυτοδιοίκηση, λόγω του μεγάλου αριθμού απολυμένων, σημείωσε η υπουργός Ενέργειας της Σερβίας .
«Δεν θα υπάρχουν πια ασφαλείς και σταθερές θέσεις εργασίας στη δημόσια διοίκηση» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «η κυβέρνηση θα καθορίσει τις προτεραιότητές της, προσπαθώντας να στηρίξει τον ιδιωτικό τομέα».

Όσον αφορά το μέλλον της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού της Σερβίας (EPS), η υπουργός διευκρίνισε ότι δεν θα ιδιωτικοποιηθεί, αλλά θα έχει το καθεστώς μιας κλειστής ανώνυμης εταιρείας, η οποία θα μπορεί να συστήνει κοινοπραξίες με ενδιαφερόμενους επενδυτές με σκοπό την υλοποίηση έργων μεγάλης κλίμακας.
Η οικονομική εξυγίανση και αναδιάρθρωση της δημόσιας επιχείρησης φυσικού αερίου Srbijagas θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους, κατέληξε η κ. Μιχαήλοβιτς.

ΑΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου