ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία συνέλαβε πέντε Ουκρανούς στρατιώτες για «εγκλήματα πολέμου»

η-ρωσία-συνέλαβε-πέντε-ουκρανούς-στρα-169757

Οι ρωσικές Αρχές ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι συνέλαβαν πέντε Ουκρανούς στρατιώτες με την κατηγορία ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην ανατολική Ουκρανία.

Οι στρατιώτες που ανήκουν στην 72η ταξιαρχία του ουκρανικού στρατού είχαν περάσει σε ρωσικό έδαφος την περασμένη Δευτέρα, μαζί με περισσότερους από 400 συναδέλφους τους.

Η Μόσχα είχε ανακοινώσει τότε ότι είχαν παραδοθεί και δεν ήθελαν πλέον να πολεμούν, ενώ το Κίεβο διαβεβαίωνε ότι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν καθώς τους τελείωναν τα πυρομαχικά.

Οι Ρώσοι ανέκριναν του στρατιώτες ως «μάρτυρες» για περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου.

Με βάση τη ρωσική νομοθεσία, εγκλήματα πολέμου θεωρούνται -μεταξύ άλλων- η κακομεταχείριση αιχμαλώτων, η εκδίωξη πολιτών από τις εστίες τους, οι λεηλασίες και η χρήση όπλων ή μεθόδων που απαγορεύονται από τις διεθνείς συνθήκες.

Οι κατηγορίες αυτές μπορεί να επιφέρουν ποινές κάθειρξης μέχρι και 20 ετών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αρμόδιας ρωσικής επιτροπής «οι ερευνητές διαθέτουν αποδείξεις ότι η 72η ταξιαρχία (…) χρησιμοποίησε βαρέα όπλα χωρίς διακρίσεις, τραυματίζοντας και σκοτώνοντας τουλάχιστον δέκα πολίτες και καταστρέφοντας 20 σπίτια».

Η ερευνητική επιτροπή υποστηρίζει ότι οι συλληφθέντες επιβεβαίωσαν τα γεγονότα αυτά.

Τα υποτιθέμενα εγκλήματα πολέμου διεπράχθησαν στο διάστημα από τις 19 Ιουλίου μέχρι τις 3 Αυγούστου στην περιοχή του Λουχάνσκ, προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών το οποίο ο ουκρανικός στρατός προσπαθεί να ανακαταλάβει εδώ και εβδομάδες.

Στα τέλη Ιουλίου, σε έκθεσή του ο ΟΗΕ κατήγγειλε τη χρήση βαρέων όπλων σε κατοικημένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Προς ουκρανικές κυρώσεις στη Ρωσία

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ πρότεινε την επιβολή κυρώσεων σε βάρος 172 προσώπων από τη Ρωσία και 65 εταιρειών, στην πλειονότητά τους ρωσικών συμφερόντων, με την κατηγορία ότι «χρηματοδοτούν την τρομοκρατία».

Οι προτεινόμενες κυρώσεις -πρέπει να κυρωθούν από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας και Άμυνας της χώρας, καθώς και από το Κοινοβούλιο- περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα μέτρων, από το εμπόριο, τις επιχειρηματικές συναλλαγές, τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Το κυριότερο: Οι προτεινόμενες κυρώσεις επιτρέπουν στο Κίεβο να επιβάλει «μερικώς ή πλήρως» απαγόρευση διέλευσης φυσικών πόρων από τη Ρωσία, απαγόρευση πτήσεων ή διέλευση οδικώς μέσω της Ουκρανίας.

Ερωτηθείς εάν οι κυρώσεις θα επηρεάσουν τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω των αγωγών που διέρχονται από το ουκρανικό έδαφος, ο Ουκρανός πρωθυπουργός απάντησε ότι είναι ενδεχόμενο να σταματήσει «κάθε είδους διαμετακόμιση».

Περίπου το μισό από το ρωσικό φυσικό αέριο που καταναλώνεται στην Ευρώπη περνά από την Ουκρανία.

Οι κυρώσεις, εφόσον επιβληθούν, μπορούν επίσης να πλήξουν τη βαθιά ρωσική διείσδυση στις τηλεπικοινωνίες της Ουκρανίας (δύο από τις τρεις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας της Ουκρανίας συνδέονται με ρωσικές εταιρείες), το τραπεζικό σύστημα, την αγορά ακινήτων, την ενέργεια και τον τομέα των υπηρεσιών.

Μάχες και αμερικανικές προειδοποιήσεις

Στο μεταξύ οι κυβερνητικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία έχασαν 15 στρατιώτες σε διάστημα μίας ημέρας, ενώ άλλοι 79 τραυματίστηκαν, όπως παραδέχτηκε το Κίεβο.

Πριν από δύο ημέρες σκοτώθηκαν στην περιοχή 18 Ουκρανοί στρατιώτες. Ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός εδώ και εβδομάδες, γεγονός που μαρτυρά ότι οι μάχες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Περίπου 1.500 άνθρωποι, πολίτες και ένοπλοι, έχουν σκοτωθεί από τον Απρίλιο, όταν η κυβέρνηση της Ουκρανίας έστειλε δυνάμεις της για να καταστείλουν τη δράση των αυτονομιστών.

Η Δύση εμφανίζεται ανήσυχη ότι η παρατηρούμενη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία, προοιωνίζει μία επέμβαση της Μόσχας με πρόσχημα ανθρωπιστικούς λόγους.

Η Αμερικανίδα πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Σαμάνθα Πάουερ, επανέλαβε την Παρασκευή την προειδοποίηση προς τη Ρωσία ότι περαιτέρω παρέμβασή της στην Ουκρανία θα εκληφθεί ως «εισβολή στη χώρα».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου