ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ ενέκρινε την οικοδόμηση 200 κατοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ

το-ισραήλ-ενέκρινε-την-οικοδόμηση-200-κα-16929

Οι ισραηλινές Αρχές άναψαν «πράσινο φως» την Τετάρτη στην κατασκευή 200 νέων κατοικιών σε εβραϊκή συνοικία της ανατολικής Ιερουσαλήμ, μία απόφαση που αναμένεται να οξύνει το ήδη τεταμένο κλίμα στην περιοχή.

Η Μπράσι Σπρούνγκ, εκπρόσωπος του Δήμου, είπε ότι δημοτικοί σύμβουλοι ενέκριναν την οικοδόμηση 200 σπιτιών στην συνοικία Ράματ.

Πρόκειται για προκαταρκτικό στάδιο στο πρόγραμμα εποικισμού, γεγονός που σημαίνει ότι θα περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι την κατασκευή των κατοικιών.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πέπε Αλαλό, δημοτικός σύμβουλος του αριστερού κόμματος Μερέτζ, προειδοποίησε για τον αντίκτυπο μιας τέτοιας απόφασης στο κλίμα έντασης που επικρατεί ήδη στην ανατολική Ιερουσαλήμ.
«Πρόκειται για μία απόφαση που αναμένεται να είναι πολύ επιζήμια» τόνισε ο ίδιος.

«Είναι φοβερό μεσούσης μιας τόσο ευαίσθητης περιόδου» κατήγγειλε και ο Λιόρ Αμιχάι, στέλεχος της οργάνωσης Ειρήνη Τώρα, που τάσσεται κατά των ισραηλινών εποικισμών.

Η συνέχιση της εποικιστικής δραστηριότητας αποτελεί έναν από τους παράγοντες έντασης που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν ότι η συνέχιση των εποικισμών συνιστά εμπόδιο στις προσπάθειες επίλυσης της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης.

Η ανακοίνωση του Ισραήλ ήρθε λίγο πριν την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στην Ιορδανία.

Ο Κέρι επιθυμεί να συνδράμει στην προσπάθεια αποκατάστασης της ηρεμίας στην Μέση Ανατολή μετά τις φονικές επιθέσεις κατά Ισραηλινών με μαχαίρια και αυτοκίνητα από Παλαιστίνιους και τον θάνατο Παλαιστινίων από πυρά του ισραηλινού στρατού.

Οι εντάσεις γύρω από την Πλατεία των Τζαμιών, τρίτο ιερό τόπο του Ισλάμ μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα στη Σαουδική Αραβία και ιερότερο τόπο του Ιουδαϊσμού, με επανειλημμένες συγκρούσεις μεταξύ της ισραηλινής αστυνομίας και Παλαιστινίων τις τελευταίες εβδομάδες, είχαν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο για μια ημέρα του τεμένους Αλ Ακσα τον περασμένο μήνα.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου