ΔΙΕΘΝΗ

Επιστροφή της βίας στην Ιερουσαλήμ: Παλαιστίνιος οδηγός σκοτώνει πεζούς

επιστροφή-της-βίας-στην-ιερουσαλήμ-πα-28684

Ανεβαίνει επικίνδυνα πλέον το θερμόμετρο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Στη σκιά βίαιων συγκρούσεων εντός και γύρω από το ιερό συγκρότημα του Όρους του Ναού, Παλαιστίνιος έριξε το φορτηγάκι που οδηγούσε επάνω σε δεκάδες πεζούς πριν βγει από το όχημα και επιτεθεί σε περαστικούς και αστυνομικούς με σιδηρολοστό. Ένας νεκρός και 13 τραυματίες ο απολογισμός της επίθεσης. Νεκρός ο δράστης από πυρά της αστυνομίας.

Λίγες ώρες αφότου ξέσπασαν ξανά βίαιες συγκρούσεις μεταξύ παλαιστινίων και αστυνομίας στην Παλιά Πόλη και το Όρος του Ναού/Χαράμ αλ-Σαρίφ, παλαιστίνιος έριξε το φορτηγάκι που οδηγούσε επάνω σε δεκάδες πεζούς, πρώτα σε στάση τραμ και στη συνέχεια σε διάβαση, ενώ μετά βγήκε έξω και άρχισε να χτυπά περαστικούς και αστυνομικούς με σιδηρολοστούς.

Πρόκειται για τη δεύτερη ταυτόσημη επίθεση που σημειώνεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ σε διάστημα δύο εβδομάδων. Παλαιστίνιος είχε ρίξει στις 22 Οκτωβρίου το αυτοκίνητό του σε στάση τραμ, προκαλώντας το θάνατο ενός βρέφους και μίας τουρίστριας πριν τον πυροβολήσουν θανάσιμα οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.

Δράστης της επίθεσης της Τετάρτης ήταν ο 38χρονος Ιμπραήμ αλ-Ακάρι από τον προσφυγικό καταυλισμό Σουάφατ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Ήταν ο αδελφός ενός εκ των κρατουμένων που αποφυλακίστηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής του δεκανέα Γκιλάντ Σαλίτ, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Όντας κάτοικος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, ο δράστης είχε ισραηλινή ταυτότητα που του επέτρεπε να κινείται ελεύθερα εντός της πόλης.

Διαβεβαιώνοντας ότι ο δράστης ήταν μέλος της, η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επικροτεί την επίθεση και ζητά περισσότερη βία. «Η Χαμάς χαιρετίζει τον ήρωα μάρτυρά της Ιμπραήμ αλ-Ακάρι. Επαινούμε αυτή την ηρωική επιχείρηση και καλούμε σε περισσότερες» αναφέρει.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα Σάμι Αμπού Ζούχρι χαρακτήρισε την ενέργεια του Ιμπραήμ αλ-Ακάρι «φυσική απάντηση στα εγκλήματα του κατακτητή εναντίον του τεμένους Αλ- Άκσα και της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ».

Την «επίθεση εναντίον του εχθρού» χαιρέτισε και η Ισλαμική Τζιχάντ, λέγοντας ότι «η μάχη συνεχίζεται».

Αφότου έσπειρε τρόμο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ο δράστης έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού. Η περιοχή αποκλείστηκε και έσπευσαν ασθενοφόρα για την παροχή πρώτων βοηθειών και τη διακομιδή των τραυματιών στο νοσοκομείο.

Ένας συνοριακός φύλακας υπέκυψε στα τραύματά του και άλλοι 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν, δυο εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση και ένας σε σοβαρή, κατά τις πληροφορίες της Jerusalem Post. Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται αστυνομικοί και πολίτες.

Η επίθεση ακολούθησε συγκρούσεις στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, αλλά και εντός του συγκροτήματος του διαφιλονικούμενου Όρους του Ναού.

Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν με πέτρες και κροτίδες κατά των αστυνομικών διαμαρτυρόμενοι για σχεδιαζόμενη επίσκεψη στο Όρος τους Ναού υποστηρικτών του ακροδεξιού αμερικανο-ισραηλινού Γεχούντα Γκλικ, ο οποίος παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση μετά την απόπειρα δολοφονίας του την περασμένη εβδομάδα.

Ο Γκλικ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εκστρατείας με αίτημα να επιτραπεί στους εβραίους η προσευχή στο διαφιλονικούμενο συγκρότημα. Το συγκεκριμένο αίτημα, σε συνδυασμό με την επέκταση της εποικιστικής δραστηριότητας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, έχει οδηγήσει στην παρούσα ανάφλεξη.

Το Όρος του Ναού για τους εβραίους ή Χαράμ αλ-Σαρίφ για τους άραβες βρίσκεται στην καρδιά του αραβικού τομέα της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ και η προσευχή επιτρέπεται μόνο στους μουσουλμάνους. Στο νότιο τμήμα του βρίσκεται το τέμενος Αλ-Ακσά, ο ιερότερος τόπος του Ισλάμ μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα.

Οι εβραίοι επιτρέπεται να επισκεφθούν το Όρος του Ναού, ιερότερο τόπο του ιουδαϊσμού, αλλά όχι να προσευχηθούν ή να πραγματοποιήσουν θρησκευτικές τελετές.

Η ισραηλινή αστυνομία συγκρούστηκε με παλαιστινίους και στο εσωτερικό του συγκροτήματος του Όρους του Ναού την Τετάρτη, ενώ ακροδεξιοί ισραηλινοί εβραίοι τελικά εισήλθαν στο συγκρότημα, όπως μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Ma’an.

Η ένταση στην Ανατολική Ιερουσαλήμ άρχισε να επιδεινώνεται σταδιακά μετά την απαγωγή και δολοφονία παλαιστίνιου έφηβου στις αρχές Ιουλίου. Το έγκλημα σημειώθηκε δύο ημέρες αφότου εντοπίστηκαν οι σοροί των τριών ισραηλινών εφήβων που είχαν απαχθεί και δολοφονηθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη στα μέσα Ιουνίου.

Η ένταση επικεντρώνεται στη συνοικία Σιλουάν στα νότια της Παλιάς Πόλης. Οργανώσεις εβραίων εποίκων έχουν αποκτήσει περισσότερα από 20 κτίρια στην περιοχή με την πάροδο των ετών, περιλαμβανομένων εννέα τους τελευταίους τρεις μήνες. Στα κτίρια έχουν μεταφέρει οικογένειες εβραίων εποίκων, σε μία απόπειρα αύξησης του αριθμού των εβραίων στην περιοχή.

Σήμερα περίπου 500 έποικοι κατοικούν ανάμεσα σε 40.000 παλαιστινίους.

Η διαδικασία αυτή, σε συνδυασμό με την ένταση γύρω από το Όρος του Ναού, ιερότερο τόπο του ιουδαϊσμού και τρίτη ιερότερη τοποθεσία του Ισλάμ, έχουν οδηγήσει σύμφωνα με τους ντόπιους κατοίκους στην πιο τεταμένη ατμόσφαιρα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία -από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα το 2000.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου