ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: 16 εκατ. ψήφοι μετακινήθηκαν στις εκλογές!

ιταλία-16-εκατ-ψήφοι-μετακινήθηκαν-στι-14777

Δεκαέξι εκατομμύρια ψήφοι μετακινήθηκαν συνολικά κατά την εκλογική αναμέτρηση της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου στην Ιταλία, σύμφωνα με τον εκλογικό αναλυτή Ρενάτο Μανχάιμερ.

«Ο Μπέπε Γκρίλο, με το κίνημα Πέντε Αστέρων, ήταν ο πραγματικός πρωταγωνιστής: κατάφερε να αφαιρέσει ψήφους από όλα τα υπόλοιπα κόμματα», αναφέρει ο Μανχάιμερ, σε σημερινή του ανάλυση που δημοσιεύεται από την εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα.

Το 20% των σημερινών ψηφοφόρων του Γκρίλο, στο παρελθόν, είχε επιλέξει την αποχή, ενώ το 16% της εκλογικής του δύναμης οφείλεται σε νέους που άσκησαν για πρώτη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα.

Σύμφωνα με τον ιταλό αναλυτή και δημοσκόπο, «το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα έχασε έξι εκατομμύρια ψήφους σε σχέση με το 2008, και μόνο οι μισοί εκλογείς του Μπερλουσκόνι -που τον είχαν στηρίξει πριν από πέντε χρόνια – αποφάσισαν να τον ξαναεμπιστευθούν».

«Η προεκλογική εκστρατεία του Μπερσάνι δεν κατάφερε να ενισχύσει τους Δημοκρατικούς, αλλά ούτε και να συγκρατήσει τους παλαιότερους ψηφοφόρους του κόμματος, οι οποίοι, σε ποσοστό 16%, κατευθύνθηκαν προς τον Γκρίλλο», γράφει ο Ρενάτο Μανχάιμερ.

Σε σχέση, δε, με τον μπερλουσκονικό «Λαό της Ελευθερίας», υπογραμμίζεται ότι η δυναμική προεκλογική εκστρατεία του «μίστερ TV» περιόρισε τις απώλειες, αλλά η πτωτική πορεία του κόμματος-που είχε ξεκινήσει από τις ευρωεκλογές του 2009- δεν μπόρεσε να ανατραπεί.

Σύμφωνα με τον Μανχάϊμερ, τέλος, που είναι και επικεφαλής του δημοσκοπικού ινστιτούτου Ispo, «η μετακίνηση μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων, οφείλεται στην συμμετοχή νέων δυνάμεων -όπως του Μόντι και του Γκρίλο- στην εκλογική αναμέτρηση, αλλά και στο ότι πολλοί πολίτες δεν έκριναν ικανοποιητικές τις συνολικές προτάσεις των κομμάτων».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου