ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Δύση μάς άφησε μόνους – O εχθρός με θεωρεί στόχο Νο1

ζελένσκι-η-δύση-μάς-άφησε-μόνους-o-εχθ-131148

Σε νέο διάγγελμα προς τους πολίτες της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισήμανε πως η χώρα του «θα πολεμήσει μέχρι το τέλος», τονίζοντας πως «η Δύση μας άφησε μόνους μας».

Στο διάγγελμά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκρινε ότι η συνεχιζόμενη ρωσική επίθεση εναντίον της χώρας του δείχνει ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από τη Δύση δεν αρκούν και στηλίτευσε το ότι μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας συνεχίζει απλά να παρακολουθεί τις εξελίξεις.

«Οι πιο ισχυρές δυνάμεις του κόσμου παρακολουθούν τις εξελίξεις από μακριά. Υπερασπιζόμαστε το κράτος μας μόνοι μας. Οι πιο ισχυρές δυνάμεις του κόσμου παρακολουθούν από μακριά. Πείστηκε η Ρωσία από τις χθεσινές κυρώσεις; Ακούμε στον ουρανό μας και βλέπουμε στη γη μας ότι οι χθεσινές κυρώσεις δεν έπεισαν τη Ρωσίας», ανέφερε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

«Αργά ή γρήγορα η Ρωσία θα πρέπει να μιλήσει μαζί μας»

Ο Ζελένσκι ανέφερε πως «όσο νωρίτερα ξεκινήσει η συζήτηση, τόσο μικρότερες θα είναι οι απώλειες της Ρωσίας».

«Η Ρωσία θα πρέπει να μας μιλήσει αργά ή γρήγορα. Να μιλήσει για τον τρόπο που θα μπορέσει να δοθεί τέλος στις μάχες, να σταματήσει η εισβολή. Όσο πιο σύντομα αρχίσει αυτή η συζήτηση, τόσο πιο μειωμένες θα είναι θα είναι οι απώλειες για τη Ρωσία», είπε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του.

«Έχουν βάλει στόχο εμένα και την οικογένειά μου»

«O εχθρός με θεωρεί στόχο νούμερο 1. Την οικογένειά μου, ως στόχο νούμερο 2. Θέλουν να καταστρέψουν πολιτικά την Ουκρανία καταστρέφοντας τον αρχηγό του κράτους. Έχουμε πληροφορίες ότι ομάδες σαμποτάζ του εχθρού έχουν εισέλθει στο Κίεβο», ανέφερε.

Επιβεβαίωσε τις πυραυλικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κατήγγειλε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός πλήττει περιοχές όπου ζουν άμαχοι στο Κίεβο, εξυμνώντας ταυτόχρονα τον «ηρωισμό» των ουκρανών έναντι της ρωσικής εισβολής και διαβεβαιώνοντας ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες κάνουν «το παν εντός των δυνάμεών τους» για να υπερασπιστούν τη χώρα.

Μάλιστα, επιβεβαίωσε τις πολλαπλές αναφορές για ρωσικά πυραυλικά πλήγματα, τα οποία ξεκίνησαν στις 4 π.μ. τοπική ώρα την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα εμποδίστηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις να προχωρήσουν προς τις περισσότερες κατευθύνσεις.

«Άρχισαν να βομβαρδίζουν συνοικίες. Αυτό μας θυμίζει το 1941», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφερόμενος στην επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας. Πρόφερε τη φράση αυτή στα ρωσικά, απευθυνόμενος προφανώς στους ρωσόφωνους Ουκρανούς και στους πολίτες της ίδιας της Ρωσίας.

«Οι ρωσικές αρχές λένε ότι οι περιοχές όπου ζουν άμαχοι δεν είναι στόχοι, αλλά αυτό είναι ένα ακόμη από τα ψέματά τους. Στην πραγματικότητα, δεν κάνουν καμιά διάκριση», είπε, στα ουκρανικά αυτή τη φορά.

«Οι Ουκρανοί έδειξαν ηρωισμό», επέμεινε ο αρχηγός του κράτους. Εξαπολύοντας την εισβολή οι ρωσικές δυνάμεις «νόμιζαν ότι οι δυνάμεις μας θα ήταν κουρασμένες, αλλά δεν είμαστε κουρασμένοι».

Απευθυνόμενος, ξανά στα ρωσικά, στους Ρώσους που διαδήλωσαν χθες κατά του πολέμου -έγιναν εκατοντάδες συλλήψεις-, είπε «σας βλέπουμε, μας ακούσατε και μας πιστέψατε. Αγωνιστείτε για εμάς, αγωνιστείτε εναντίον του πολέμου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου