ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα συνεχίσει να επιδιώκει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ

ζελένσκι-η-ουκρανία-θα-συνεχίσει-να-επ-151482

Η Ουκρανία θα συνεχίσει να επιδιώκει τον στόχο της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, διεμήνυσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρά την οργή και τις απειλές της Μόσχας, αλλά και τις επιφυλάξεις ορισμένων δυτικών χωρών.

Ο Ζελένσκι επανέλαβε τις προθέσεις του Κιέβου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

«Σήμερα, πολλοί δημοσιογράφοι και πολλοί ηγέτες υπαινίσσονται στην Ουκρανία ότι είναι δυνατόν να μην διακινδυνεύσουμε, να μην θέτουμε συνεχώς το θέμα της μελλοντικής συμμετοχής στη συμμαχία, επειδή αυτοί οι κίνδυνοι συνδέονται με την αντίδραση της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε, προσθέτοντας: «Πιστεύω ότι πρέπει να κινηθούμε στον δρόμο που επιλέξαμε».

Μάλιστα, στο ίδιο πλαίσιο, επισήμανε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια της χώρας, κάτι που ζητούν οι ουκρανικές αρχές. «Αντιλαμβανόμαστε πως μια ένταξη στο ΝΑΤΟ θα εγγυάτο την ασφάλειά μας και την εδαφική μας ακεραιότητα», σημείωσε.

Η Ρωσία να αδράξει «τις προσφορές για διάλογο»

Από την πλευρά του, ο Όλαφ Σολτς κάλεσε τη Μόσχα να αδράξει τις «προσφορές για διάλογο» με στόχο την αποκλιμάκωση στην ουκρανική κρίση. «Οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία δεν είναι κατανοητές. Δεν υπάρχουν εύλογες αιτίες για μια τέτοια στρατιωτική ανάπτυξη. Και απαιτούμε από τη Ρωσία να αδράξει τις υπάρχουσες ευκαιρίες για διάλογο» δήλωσε, παραμονές μιας επίσκεψης στη Μόσχα.

Η Γερμανία, διαβεβαίωσε ο καγκελάριος, θα συνεχίσει «με αποφασιστικότητα» την οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο. «Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει υποστηρίξει οικονομικά τόσο ισχυρά την Ουκρανία όσο η Γερμανία στη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ετών» επισήμανε, λέγοντας ότι απέναντι στην ξένη επιρροή, το Βερολίνο μερίμνησε «για την αυτονομία και την ανθεκτικότητά της. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως θα συνεχίσουμε την υποστήριξη αυτή με την ίδια αποφασιστικότητα».

«Γεωπολιτικό όπλο» ο Nord Stream 2 λέει ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι κατά την κρίση της χώρας του, ο αμφιλεγόμενος ρωσογερμανικός αγωγός αερίου Nord Stream 2 είναι ένα «γεωπολιτικό όπλο».

«Αντιλαμβανόμαστε σαφώς πως είναι ένα γεωπολιτικό όπλο», ανέφερε.

Ο αγωγός, που προορίζεται για να διοχετεύσει ρωσικό αέριο στη Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία δεν έχει ακόμη λάβει την έγκριση του Βερολίνου.

protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου