ΔΙΕΘΝΗ

1.000 σκάφη ξεκινούν από την Τουρκία για τη Γάζα με στάση στην Κύπρο

1-000-σκάφη-ξεκινούν-από-την-τουρκία-για-τη-1016749

«Θα ακολουθήσουμε τους διεθνείς κανόνες», λένε οι πρωταγωνιστές – Από 14.000 θα ξοδέψουν κατά μέσο όρο οι συμμετέχοντες , λένε οι διοργανωτές- Στόχος να παρεμποδίσουν το εμπόριο προς το Ισραήλ

Χίλια σκάφη θα συγκεντρωθούν στο λιμάνι Bodrum της Τουρκίας την Τετάρτη πριν κατευθυνθούν προς τη Γάζα σε μια προσπάθεια να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό και να διαταράξουν το θαλάσσιο εμπόριο του Ισραήλ εν μέσω πολέμου με τη Χαμάς.

Σε συνέντευξή του στον τουρκικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Haber7, ο Volkan Okçu, ένας από τους διοργανωτές της κίνησης αυτής, ανέφερε ότι τα σκάφη θα μεταφέρουν 4.500 άτομα από 40 χώρες, «συμπεριλαμβανομένων αντισιωνιστών Εβραίων». «Στόχος μας είναι να απενεργοποιήσουμε τη γραμμή θαλάσσιου εφοδιασμού προς το Ισραήλ για μια εβδομάδα και 10 ημέρες» είπε ο Τούρκος εκπρόσωπος της δράσης Volkan Okçu.

Ανάμεσα στα 1.000 πλοία θα είναι 313 σκάφη γεμάτα με ρωσικές προμήθειες και 104 με ισπανικές προμήθειες, όπως εξήγησε. Ο ακτιβιστής ανέφερε στο Haber7 ότι ο στολίσκος έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσει από τις τουρκικές ακτές την Πέμπτη. Η θαλάσσια νηοπομπή, όπως σημειώνεται, πρόκειται να κάνει μια πρώτη στάση στην Κύπρο (ο χάρτης δείχνει να περνά από Πάφο, δεν είναι ξεκάθαρο όμως αν θα ελλιμενιστούν), όπως μεταδίδει το sigmalive.com, πριν συνεχίσει προς το ισραηλινό λιμάνι Ashdod. Ορισμένοι συμμετέχοντες στον στολίσκο φέρεται θα έχουν μαζί τους επίσης, τις συζύγους και τα παιδιά τους στο πλοίο.

hartisΗ διαδρομή που θα ακολουθήσουν

Ο Okçu είπε ότι ο κύριος στόχος της επιχείρησης είναι να προκληθεί αναταραχή στα ανοικτά των ισραηλινών ακτών στο θαλάσσιο εμπόριο με κατεύθυνση το λιμάνι του Ashdod, προκειμένου να διακοπεί η παροχή αγαθών στο Ισραήλ για μια εβδομάδα ή ακόμη και έως και 10 ημέρες.

Το όλο εγχείρημα θυμίζει την απόπειρα του λεγόμενου «Στόλου Ελευθερίας της Γάζας» με το πλοίο Mavi Marmara τον Μάιο του 2010, όταν προσπάθησαν να παραβιάσουν τον θαλάσσιο αποκλεισμό στην ελεγχόμενη- από τη Χαμάς- Λωρίδα της Γάζας, αλλά αναχαιτίστηκαν από το Ισραηλινό Ναυτικό. Μετά το επεισόδιο με το Mavi Marmara, έγιναν κι άλλες προσπάθειες αλλά σε μεγάλο βαθμό ματαιώθηκαν από ισραηλινές στρατιωτικές και διπλωματικές κινήσεις.

«Το σιωνιστικό καθεστώς φαίνεται να μην έχει καμία πιθανότητα να επαναλάβει το περιστατικό του Mavi Marmara», είπε ο Τούρκος ακτιβιστής. «Τα πλοία φέρουν σημαίες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Λουξεμβούργου, της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας και πολλών άλλων χωρών». Ο ακτιβιστής σημείωσε ότι πολυτελή σκάφη θα ενταχθούν επίσης στο εγχείρημα και οι συμμετέχοντες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα ξοδέψουν κατά μέσο όρο 14.000 δολάρια για να συμμετάσχουν.

«Θα ακολουθήσουμε τους διεθνείς κανόνες»

Ο Okcu υποσχέθηκε ότι όσοι συμμετέχουν θα «ακολουθήσουν αυστηρά τους διεθνείς κανόνες» και δεν θα κουβαλήσουν κανένα όπλο, «ούτε καν μαχαίρι τσέπης», ώστε να μην δώσουν στο Ισραήλ καμία «δικαιολογία» να παρέμβει.

«Τη στιγμή που θα μπούμε στα χωρικά ύδατα της Γάζας, οι ισραηλινές δυνάμεις μπορούν μόνο να μας ψάξουν», πρόσθεσε ο ακτιβιστής, «ή να μας ρυμουλκήσουν στα λιμάνια τους και να επιβάλουν πρόστιμα», αλλά τόνισε πως «δεν θα τους επιτραπεί από το διεθνές δίκαιο να κάνουν έφοδο στη νηοπομπή σε διεθνή ύδατα, με τον τρόπο με τον οποίο επιτέθηκαν στο Mavi Marmara το 2010. Το Ισραήλ θα πλήρωνε βαρύ τίμημα για την απόπειρα οποιασδήποτε ενέργειας εναντίον ενός τόσο μεγάλου διεθνούς ειρηνευτικού στόλου».

Ο συμβολισμός του Μavi Marmara

Το περιστατικό με το πλοίο Mavi Marmara από το 2010 έχει ιδιαίτερη σημασία για το καθεστώς της Χαμάς στη Γάζα, ως σύμβολο της διεθνούς υποστήριξης για τον τερματισμό του αποκλεισμού.

Η επίθεση ανοιχτά της Γάζας το 2010

Στις 31 Μαΐου 2010 οι Ισραηλινές Δυνάμεις επιτέθηκαν, μετά από προειδοποιήσεις, σε νηοπομπή του διεθνούς κινήματος Free Gaza. Σκοπός της νηοπομπής, όπως ισχυρίζονταν οι ιθύνοντες του πλοίου, ήταν να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους της Λωρίδας της Γάζας.

Η νηοπομπή αρνήθηκε την πρόταση της ισραηλινής κυβέρνησης να πλεύσει στο λιμάνι του Ashdod. Σύμφωνα με την πρόταση, η ισραηλινή κυβέρνηση αρχικά θα έλεγχε την ανθρωπιστική βοήθεια και κάποια αντικείμενα και κατόπιν θα επέτρεπε να διανεμηθεί η βοήθεια στη Γάζα.

Από τη συμπλοκή που ακολούθησε σε ένα πλοίο σκοτώθηκαν 9 ακτιβιστές, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς και τραυματίσθηκαν 60 καθώς και έξι Ισραηλινοί στρατιωτικοί.

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου