ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Πρόγραμμα Νέων Γεωργών 2016

πρόγραμμα-νέων-γεωργών-2016-834704

Του Θανάση Κούντρια, Γεωπόνου M.Sc. – M.B.A. Μελετητή

Ξεκίνησε, επιτέλους, με πολλά προβλήματα είναι αλήθεια η διαδικασία ένταξης νέων στο πρόγραμμα νέων γεωργών με την προδημοσίευση του Υπομέτρου 6.1. «Εκκίνηση Επιχείρησης από Νέους Γεωργούς».

Το αναμέναμε, βέβαια, λίγο νωρίτερα για να μπορούμε να προετοιμάσουμε τα επιχειρηματικά σχέδια των υποψηφίων λίγο καλύτερα έχοντας όλα τα δεδομένα από την αρχή διαθέσιμα.

Δυστυχώς, αναγκαζόμαστε μέχρι στιγμής να πορευτούμε με τα λιγοστά δεδομένα της προδημοσίευσης και τις διευκρινιστικές που έβγαιναν με το σταγονόμετρο.

Έτσι, προετοιμάζαμε τους υποψηφίους για τις Ενιαίες Αιτήσεις Ενίσχυσης (ΕΑΕ) που οφείλουν να κάνουν δημιουργώντας για το 2016 υφιστάμενη κατάσταση στη γεωργία, έχοντας τουλάχιστον στην αρχή λιγοστά δεδομένα για την τυπική απόδοση ανά καλλιέργεια και τις εκτάσεις που οφείλουν να καλλιεργούν για το 2016, ώστε να δύνανται να είναι επιλέξιμοι για το πρόγραμμα.

Κατόπιν, έπρεπε να διευκρινίσουμε τον όρο «νεοεισερχόμενος επαγγελματίας αγρότης» ούτως ώστε να διαχωρίσουμε αυτούς που μπορούν να είναι επιλέξιμοι από τους υπόλοιπους. Και εδώ υπάρχει μια τεράστια διαφοροποίηση σε σχέση με τις προηγούμενες προκηρύξεις και παράλληλα, κατά τη γνώμη μου, μεγάλη αδικία και αποκλεισμός για κάποια νέα παιδιά που θα ήθελαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Στις προηγούμενες προσκλήσεις επαγγελματίας αγρότης με καλλιεργούμενη έκταση μικρότερη από μισή Μονάδα Ανθρώπινης Εργασίας (ΜΑΕ) μπορούσε να ενταχθεί στο πρόγραμμα νέων γεωργών.

Τώρα αυτός ο αγρότης δεν μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ενώ, αντίθετα, όσοι είχαν τα προηγούμενα χρόνια μόνιμη εξωγεωργική δραστηριότητα (ιδιώτες) και παράλληλα δήλωναν καλλιεργήσιμες εκτάσεις ακόμα και πολλαπλάσιες της παλιάς μισής ΜΑΕ, μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, γιατί δεν πληρούσαν έως τώρα τους όρους εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.).

Οπως είναι φυσικό αυτό αλλάζει τα πάντα στο πως προετοιμάζαμε στο μεσοδιάστημα τους υποψηφίους για το επικείμενο πρόγραμμα.

Και το πιο προβληματικό σημείο της αναμενόμενης προκήρυξης είναι η ημερομηνία προκήρυξης αυτής και ποια θα είναι η ημερομηνία προσδιορισμού της ηλικίας για υποψήφιους που συμπληρώνουν το 2016 το τεσσαρακοστό έτος της ηλικίας τους.

Εδώ θα ήταν καλύτερο να οριστεί ως ημερομηνία προσδιορισμού της ηλικίας η ημερομηνία υποβολής της Ε.Α.Ε. και όχι η ημερομηνία υποβολής του φάκελου υποψηφιότητας την οποία και δεν γνωρίζουμε ως αυτή τη στιγμή. Είναι άδικο για κάποιους νέους ανθρώπους να υποβάλουν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης και να μην μπορούν τελικά να είναι επιλέξιμοι λόγω καθυστέρησης από το υπουργείο στην προκήρυξη του προγράμματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου