ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Το Μουσείο της Πορταριάς

το-μουσείο-της-πορταριάς-555496

Του Βασίλη Κοντορίζου, πρώην δημάρχου Πορταριάς

Διάβασα στο κυριακάτικο φύλο της εφημερίδας σας (6/6/21), στη σελίδα 41, το κάλεσμα του σωματείου «Πολίτες για το Μουσείο της Πόλης του Βόλου». Ευχαριστώ πολύ το σωματείο και τον πρόεδρο κύριο Ξενοφώντα Καπλάνη για την αναλυτική παρουσίαση τόσο του Μουσείου της Πορταριάς, όσο και για την αναφορά στο χωριό μου, την Πορταριά.

Πράγματι ο Δήμος Πανταζή Ζούλιας κληροδότησε στην Πορταριά τα έργα, που αναφέρει ο κ. Καπλάνης και όχι μόνον αυτά. Δεν άφησε, όμως, το σπίτι του στην Κοινότητα.

Το σπίτι, όπου σήμερα στεγάζεται το Μουσείο Πορταριάς, το αγόρασε έναντι είκοσι (20) εκατομμυρίων δραχμών η τότε Κοινότητα Πορταριάς, το έτος 1989, από κάποιον μακρινό συγγενή του Πανταζή Ζούλια.

Στη συνέχεια, η τότε Κοινότητα με επιπλέον είκοσι (20) εκατομμύρια δραχμές, τα οποία κληροδότησε η ζωγράφος Χρυσούλα Ζώγια, και με επιπρόσθετα χρήματα που διέθεσε η τότε Νομαρχία Μαγνησίας, με Νομάρχη τον Πάνο Σκοτινιώτη, αποπεράτωσε την ανακαίνιση του κτιρίου του Μουσείου της Πορταριάς.

Την επίβλεψη των εργασιών της ανακαίνισης του κτιρίου είχε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της τότε Νομαρχίας και η Ε’ Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου