ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ο ιός επιμένει, ο θάνατος καιροφυλακτεί

ο-ιός-επιμένει-ο-θάνατος-καιροφυλακτε-432756

ΑΛΗΣΤΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ, ΔΥΣΘΡΟΟΙ ΛΟΓΟΙ

Ο ορίζοντας θολώνει ξανά. Μόλις αρχίσαμε να λέμε «Δόξα τω Θεώ», ψελλίζουμε «Βόηθα Παναγιά». Είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου να μην ξαναγράψω για τον κορονοϊό και χαιρόμουν παρατηρώντας καθημερινά τις τιμές (κρούσματα, θάνατοι, διασωληνωμένοι) να μειώνονται σταθερά μέχρι πριν ένα μήνα. Φαίνεται, όμως, ότι δεν πρόκειται να ηρεμήσουμε, να ησυχάσουμε. Αυτός ο πόλεμος θα συνεχιστεί, θα πρέπει να ξεχάσουμε τη χαλάρωση. Αν οι φρουροί εγκαταλείψουν τη σκοπιά τους, ο εχθρός θα αρπάξει την ευκαιρία και θα καταλάβει μεγαλύτερο έδαφος, θα μας διαλύσει.

Οι γιατροί, ξανά ανήσυχοι και προβληματισμένοι, υπενθυμίζουν τη σημασία των περισσότερων εμβολιασμών, το κτίσιμο του περιβόητου τείχους ανοσίας και την υποχρέωση των πολιτών να τηρούν ακατάπαυστα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Η αισιοδοξία των προηγούμενων μηνών τους εγκατέλειψε και τώρα υποστηρίζουν πως, εκτός από την ενίσχυση της πρώτης γραμμής αμύνης, επιβάλλεται να φυλάξουμε και τα νώτα μας!

Η θανατηφόρος μετάλλαξη του ιού, η «Δέλτα», είναι επιθετικότατη, έτσι εξηγείται η άνοδος των καθημερινών δεικτών, αυτή η εξέλιξη φοβίζει τους λοιμωξιολόγους και αυξάνει την αγωνία τους για το αύριο. Το επιβεβαιώνουν τα νέα εργαστηριακά κρούσματα της 1ης Σεπτεμβρίου (2.840), οι διασωληνωμένοι (362) και οι 33 συμπατριώτες μας, που, δυστυχώς, έχασαν τη ζωή τους. Ηρεμούν μόνον όταν αυξάνει ο αριθμός των εμβολιασμένων συμπατριωτών μας, αν και θα ήθελαν ο ρυθμός αύξησης να ήταν γρηγορότερος.

Και ενώ η απειλητική κατάσταση στη χώρα προοιωνίζεται δυσάρεστη, κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται τον επερχόμενο κίνδυνο. Δεν βλέπουν το πελώριο κύμα (αύξηση μεταδοτικότητας και θανάτων), που πλησιάζει ταχύτατα εναντίον μας. Ζουν αμέριμνα, στον κόσμο τους. Αναφέρομαι στους ανεμβολίαστους, εκείνη την ομάδα των ανθρώπων, που αποτελείται από τις υποομάδες των αρνητών, συνωμοσιολόγων, ψεκασμένων, ακραίων αριστερών και δεξιών, οπαδών πλατείας και χαβαλέ, παραλοϊσμένων θρησκόληπτων και απελπισμένων ψυχών, δεισιδαιμονικών, συχνά απόβλητων της κοινωνίας. Ολοι αυτοί οι κύριοι βάζουν εμπόδια στους λογικούς Ελληνες, που προσπαθούν να μετριάσουν το κακό, να ζήσουν.

Τι θα γίνει με αυτούς, τι θα πράξει η κυβέρνηση να τους συνετίσει; Πρέπει να ενταθεί η πίεση, ώστε να πεισθούν για τη σπουδαιότητα του εμβολιασμού, να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα, να εμβολιαστούν. Ετσι θα σώσουν τους εαυτούς τους, έτσι θα σωθούν και οι άλλοι. Πρέπει με κάποιο τρόπο να καταλάβουν, ότι, οδεύοντας προς το φθινόπωρο και τον χειμώνα, όπου ευνοείται, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας, η αύξηση, η ορμή της πανδημίας, να συνετιστούν και να ενδώσουν στην απαίτηση των ιατρών και του συνόλου των πολιτών. Σε συνδυασμό με την ασυνήθιστη επιθετικότητα της μετάλλαξης “Δέλτα”, η θετική απάντησή τους κρίνεται απολύτως αναγκαία.

Δεν συγκινούνται διόλου με τους καθημερινούς θανάτους. Δεν θέλουν να ξέρουν πόσο υποφέρουν όσοι καταλήγουν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, όπου για μέρες συνομιλούν μόνο με το θάνατο! Δεν τους ενδιαφέρει το δυσθεράπευτο της πρωτοφανούς ασθένειας, τα ίχνη της οποίας δεν εξαφανίζονται για μήνες και χρόνια μετά την έξοδο από το νοσοκομείο. Το κυριότερο, δεν βλέπουν το προφανέστατο: Ανήκοντες στο 8% των αρνητών, δεν βλέπουν, οι εμμόνως επιμένοντες στην τιμωρία της λογικής, πόσο σύντομα πρόκειται να απομακρυνθούν από την απλή καθημερινότητα, από το αλισβερίσι με τους εμβολιασμένους, τη στέρηση των πλεονεκτημάτων της παρεΐστικης διασκέδασης και χαράς.

Ο κ. Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), τόνισε στο προχθεσινό μήνυμά του, ότι «στο επόμενο διάστημα θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας». Προειδοποίησε ακόμη, πως «μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς, θα έχει κολλήσει κορονοϊό η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του πλανήτη μας». «Με τη μετάλλαξη “Δέλτα” είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα στους άνω των 50, -προσεγγίζει το 20%-, αν δεν έχουν εμβολιαστεί, να βρεθούν στο νοσοκομείο»!

Ο κ. Χαρ. Γώγος, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο των Πατρών, υπενθύμισε πως η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών, που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, είναι ανεμβολίαστοι. Όσον αφορά στη νέα μετάλλαξη, την “Μ”, δήλωσε πως δημιουργήθηκε, επειδή εκμεταλλεύτηκε καταλλήλως την ευκαιρία, τη μεγάλη διασπορά του κορονοϊού.

«Ο “Μ” έχει κάποιες ιδιαίτερες δυσκολίες. Δεν έχουμε ακόμη αρκετές γνώσεις. Ισως να είναι πιο μεταδοτικός. Θα γνωρίζουμε περισσότερα μετά τις κλινικές έρευνες και παρατηρήσεις… Πρέπει να πετύχουμε εκτεταμένο εμβολιασμό. Τώρα περνάμε μια νέα φάση. Η επιδημία χτυπάει τους νέους, γι’ αυτό οι προσπάθειες επιβάλλεται να επικεντρωθούν στις μικρές ηλικίες, στα σχολεία». Τέλος, τόνισε, ότι προέχει η χρήση της μάσκας παντού, το συχνό πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή του συνωστισμού, προπαντός με ανθρώπους που δεν διαθέτουν βεβαίωση εμβολιασμού κατά του κορονοϊού Covid-19.

Μόνο η εφαρμογή των μέτρων και το εμβόλιο, που η επιστήμη εγκαίρως προσέφερε στην ανθρωπότητα, θα αναχαιτίσουν τις επιθέσεις του ιού. Ισως η περιγραφή δυσάρεστων καταστάσεων, που έζησαν νοσηλευμένοι στις ΜΕΘ, πείσει τους αρνητές να αλλάξουν γνώμη, να συναινέσουν, τελικά, σε εκείνο που έχει συμφωνήσει το μεγαλύτερο ποσοστό του ενεργού πληθυσμού της χώρας, στον εμβολιασμό. Οσα εκμυστηρεύτηκε η Ρεβέκκα στο ΜΕΓΑ στις 3 Σεπτεμβρίου, η οποία πρόσφατα ασθένησε από κορονοϊό, είναι καθοριστικά του μαρτυρίου που περνούν οι ασθενείς τις μέρες, που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

«Δεν είχα εμβολιαστεί, διότι υποφέρω από άσθμα. Μετά από βραδινή έξοδο με φίλους (2-3 ήταν εμβολιασμένοι με τις δυο δόσεις, αυτοί δεν κόλλησαν. Κόλλησα εγώ και όσοι δεν είχαν εμβολιαστεί), ένιωσα δύσπνοια, δυσκολευόμουν να αναπνεύσω. Το πετύχαινα αυτό με μικρές ανάσες. Λιποθύμησα. Πήγα στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Διασωληνωμένη στη ΜΕΘ, ένιωσα τον φόβο της μοναξιάς, το φόβο του θανάτου. Δεν μπορούσα να περπατήσω, να φάω, να πάω στην τουαλέτα, να δω συγγενή μου… Ολους τους προτρέπω να εμβολιαστούν το συντομότερο».

Εύχομαι να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους οι αντιεμβολιαστές, διαβάζοντας παρόμοιες δυσάρεστες εμπειρίες. Είναι προτιμότερη η παρέα με τους λογικούς, παρά με τους ανόητους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου