ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τα αμοιβαία οφέλη αμφότερων των κυβερνήσεων

η-επικείμενη-επίσκεψη-του-πρωθυπουργ-1057299

Του Δημήτρη Αντωνίου, Καθηγητή Αγγλικής Β.Α., Kατόχου MastersΠαιδαγωγικής και Γλωσσολογίας antoniou.pro@gmail.com

Ενόψει των Ευρωεκλογών για τον Έλληνα Πρωθυπουργό και των εθνικών εκλογών στις ΗΠΑ, η επίσκεψη προσφέρει και στους δύο ηγέτες σημαντικά οφέλη.

Ωστόσο, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο φιλελληνισμός στις ΗΠΑ μεταξύ των διανοουμένων ξεκίνησε από το 1600, όταν στο τότε μικρό κολλέγιο που ήταν το σημερινό Χάρβαρντ, ιδρυθέν το 1636, διδάσκονταν αρχαία ελληνικά και λατινικά, σύμφωνα με την μεγάλη εγκυκλοπαίδεια Britannica. Αλλά και σήμερα σε πάμπολλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και σε χιλιάδες γυμνάσια, δεν υπάρχουν λύκεια, διδάσκεται η αρχαία ελληνική ιστορία.

Το πανίσχυρο Ελληνικό Λόμπι, το οποίο προωθεί τις Ελληνο-Αμερικανικές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα, μπορεί να συγκριθεί σε επιρροή μόνο με το Εβραϊκό Λόμπι. Η επίσκεψη Μητσοτάκη μόνο θετική μπορεί να είναι για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Οι Έλληνες της διασποράς στις ΗΠΑ μεταξύ πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, αριθμούν πάνω από τρία εκατομμύρια, αλλά επηρεάζουν θετικά αρκετά εκατομμύρια Αμερικανών να γίνονται φιλέλληνες, με ότι αυτό συνεπάγεται πολιτικά, κατανάλωση ελληνικών προϊόντων, ούζο, κονιάκ ΜΕΤΑΞΑ, ελαιόλαδο, τουρισμό, κλπ., κλπ.

Οι Ελληνο-Αμερικανικές σχέσεις ενισχύονται έτη περισσότερο με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και δεν γνωρίζουμε ακόμα τι μπορεί να ανακοινωθεί με το πέρας της επίσκεψης. Το μέγα όφελος του Πρωθυπουργού με αυτήν την επίσκεψη είναι το γεγονός πως δεν θα μπορεί η Αντιπολίτευση να αντιπολιτευτεί, κάτι που στην Ελλάδα έχει καταντήσει πολιτική ασθένεια. Προς χάριν της Αντιπολίτευσης συχνά ακούγονται άναρθρες κραυγές, αλλά και συχνά ακούγονται πράγματα που στερούνται στοιχειώδους ηθικής και δεοντολογίας.

Μπορεί η επίσκεψη Μητσοτάκη να επηρεάσει την Αμερικανική κοινή γνώμη υπέρ του Μπάιντεν;

Κατά πάσα πιθανότητα βεβαίως μπορεί.

Τόσο ο Μητσοτάκης όσο και ο Μπάιντεν είναι ήπιων τόνων και χαρισματικοί ομιλητές σε αντίθεση με τον λαϊκιστή Τράμπ, ο οποίος ωρύεται ασυστόλως.

Δεν αποκλείεται στους επόμενους μήνες να δούμε και μία ανταπόδοση της επίσκεψης του Μπάιντεν στην Αθήνα και αυτό θα είναι μία πρόσθετη ώθηση του πολιτικού του στόχου.

Ας κάνουμε μία άλλη υπόθεση. Υποθέτουμε πως μερικά μεγάλα Αμερικάνικα πανεπιστήμια λειτουργούν στην Ελλάδα και δέχονται φοιτητές από όλη την Ευρώπη, αλλά και από την ίδια την Αμερική. Τα δίδακτρα που θα καταβάλουν αυτοί οι φοιτητές θα είναι αρκετά χαμηλότερα από αυτά που θα πλήρωναν εάν φοιτούσαν στην Αμερική στα ίδια πανεπιστήμια. Εύκολα μπορούμε να φανταστούμε τα οικονομικά οφέλη για το Ελληνικό κράτος αλλά και γενικά για τους Έλληνες πολίτες.

Τελευταία ξεσηκώθηκε όλος ο μαθητόκοσμος και φοιτητόκοσμος εναντίον των ξένων πανεπιστημίων χωρίς να έχουν την ελαχίστη ιδέα πως αυτά τα πανεπιστήμια λειτουργούν και ποιο είναι ο όφελος για τη χώρα γενικότερα. Της Αντιπολίτευσης περιγράφουν τα ξένα – Αμερικάνικα πανεπιστήμια ως φορείς διαφθοράς, καταστροφής, εκπόρνευσης και δεν συμμαζεύεται.

Παρεμπιπτόντως, ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στις ΗΠΑ από τους Έλληνες της διασποράς, ΗΤΑΝ ΜΑΝΑ ΕΞ ΟΥΡΑΝΟΥ, τόσο για το Μαξίμου, όσο και για το Λευκό Οίκο. Δεν θα άφηναν αυτή τη συγκυρία να μείνει ανεκμετάλλευτη οι δύο ηγέτες. Εδώ πρέπει να τονίσουμε πως σε καμία άλλη χώρα του κόσμου η Ελληνική Επανάσταση δεν γιορτάζεται με την ίδια μεγαλοπρέπεια όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ.

Οι δημοσκοπήσεις, στο επόμενο διάστημα μετά την επίσκεψη, θα δείχνουν για Μητσοτάκη και Μπάιντεν θετικά αποτελέσματα.

Όσον αφορά για την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Κάμαλα Χάρις, η οποία μπορεί να διαδεχθεί τον Μπάιντεν μετά την εκλογή του, κρατά χαμηλούς τόνους απλά διότι δεν θέλει να επισκιάσει τον Πρόεδρο και την ηλικία του. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Σύνταγμα όταν ο πρόεδρος για οποιοδήποτε λόγο αποχωρεί, αυτομάτως ο αντιπρόεδρος χρίζεται πρόεδρος και έτσι εξασφαλίζεται η πολιτική σταθερότητα του κράτους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου