ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιώργος Λαμπράκης: Λαϊκή δυσαρέσκεια

γιώργος-λαμπράκης-λαϊκή-δυσαρέσκεια-922602

Οι επίσημες ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό τον προηγούμενο μήνα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή ήρθαν να υπογραμμίσουν το μέγεθος ενός πραγματικού κοινωνικού προβλήματος.

Κι αυτό δεν είναι το απόλυτο μέγεθος του, που πλέον έχει υποχωρήσει κάτω από το 7%, παρότι αυτό το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο τα προηγούμενα χρόνια.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ποσοστό της τάξης του άνω του 12% του πληθωρισμού που αφορά στον κλάδο των τροφίμων, με αποτέλεσμα τα φτωχά τμήματα της κοινωνίας να συνεχίζουν να δέχονται τεράστιο πλήγμα.

Η έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς το 2021 δείχνει ότι τα νοικοκυριά δαπανούν το 22% του προϋπολογισμού τους σε τρόφιμα. Τα φτωχά νοικοκυριά μάλιστα δαπανούν το 35,1% του μέσου προϋπολογισμού τους σε τρόφιμα.

Αυτό σημαίνει ότι πίσω από τη γενική εικόνα ότι ο πληθωρισμός τρέχει με 6,5% υπάρχει μια σκληρή πραγματικότητα για χιλιάδες συμπολίτες μας που βλέπουν διαρκώς το εισόδημά τους να εξανεμίζεται, όχι γιατί κάνουν σπατάλες, αλλά επειδή προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα απολύτως απαραίτητα για το τραπέζι.

Και αυτό αποτελεί μόνο μια παράμετρο για το πώς επηρεάζονται τα νοικοκυριά από τους οικονομικούς δείκτες που κάθε άλλο παρά σε ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης παραπέμπουν. Ας αναλογιστούμε τον παράγοντα της αύξηση των ενοικίων, που σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί οδυνηρό πλήγμα για τα νοικοκυριά.

Ας αναλογιστούμε τους δείκτες της απασχόλησης όπου εμφανίζεται διαρκώς μειωμένη η ανεργία, ενώ την ίδια στιγμή τα μεροκάματα έχουν αυξηθεί έστω και οριακά σε σχέση με τη δεκαετία των μνημονίων. Οι εργαζόμενοι με χαμηλές αποδοχές πάνω που άρχισαν να νιώθουν ότι τα πράγματα πήγαιναν κάπως καλύτερα, βλέπουν και πάλι να δυσκολεύουν οι συνθήκες. Και αυτό αφορά και τη νεολαία που ξεκινά από τη χαμηλότερη μισθολογική κλίμακα.

Όλα αυτά διαμορφώνουν το έδαφος για μια «βουβή» δυσαρέσκεια που μπορεί να μην εκφράζεται μέσα από διαμαρτυρίες αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν λειτουργεί επιβαρύνοντας το κοινωνικό κλίμα. Μια δυσαρέσκεια που συχνά δεν την πιάνουν οι δημοσκοπήσεις, που άλλοτε εκφράζεται «υπόγεια» και άλλοτε μέσω των αντιδράσεων των πολιτών γύρω από διάφορες εξελίξεις. Μια δυσαρέσκεια που μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες εκπλήξεις στις επερχόμενες εκλογές, όσους δεν λάβουν εγκαίρως τα μηνύματα της κοινωνίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου