ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιώργος Λαμπράκης: Στο μάτι του κυκλώνα τα νοικοκυριά

γιώργος-λαμπράκης-στο-μάτι-του-κυκλών-910148

Η πορεία του πληθωρισμού, που «ροκανίζει» το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και η ενεργειακή κρίση, η οποία έχει ως συνέπεια την εκτόξευση των τιμών, όχι μόνον στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, αλλά και σε μία σειρά από βασικά καταναλωτικά αγαθά, μπορεί να οδηγήσει σε έναν νέο φαύλο κύκλο στάσης πληρωμών, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα κρατικά έσοδα και τους στόχους του προϋπολογισμού.

Και πάλι, η απειλή των ανεξόφλητων οφειλών πλανάται πάνω από την αγορά ενέργειας, καθώς η παρατεταμένη κρίση, οδηγεί σε αδιέξοδο τους καταναλωτές. Η αγωνία για ένα νέο «τσουνάμι» ανεξόφλητων οφειλών, που μπορεί να λειτουργήσει ως ντόμινο και να προκαλέσει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην αγορά, είναι διάχυτη. Το κλίμα γίνεται ακόμη χειρότερο αν συνεκτιμήσουμε τις επιπτώσεις που επιφέρουν στα νοικοκυριά οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά. Οι λογαριασμοί της ενέργειας και η ακρίβεια στο σούπερ μάρκετ «ροκανίζουν» τα εισοδήματα.

Η επόμενη περίοδος θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και επιβάλλεται η υλοποίηση μέτρων και πολιτικών, που θα δώσουν πραγματική «ανάσα» στους πολίτες. Στην κυβέρνηση, συνειδητοποίησαν την ανάγκη για ουσιαστικές διορθωτικές κινήσεις που θα σβήσουν τη «φωτιά», η οποία σιγοκαίει και αν φουντώσει θα δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής αναταραχής.

Από το περίφημο καλάθι του νοικοκυριού, έως την ενέργεια και τα καύσιμα, το κόστος που καλούνται να σηκώσουν στις πλάτες τους οι πολίτες είναι δυσβάσταχτο. Αμέτρητες οικογένειες αγωνιούν για το εάν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε βασικές τους ανάγκες. Το μόνο που ενδιαφέρει τους πολίτες, είναι να βρεθεί το κατάλληλο μείγμα μέτρων για να αντιμετωπιστεί το τέρας των ανατιμήσεων, προτού η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Η οικονομία είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων, που θέλουν ουσιαστικές λύσεις σε προβλήματα όπως, για παράδειγμα, οι τιμές των καυσίμων. Τους πολίτες απασχολεί, διαχρονικά, πως θα μειωθούν τα οικονομικά τους βάρη και πως θα βελτιωθεί η καθημερινότητα τους. Αυτό ας το έχουν κατά νου στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν είναι κατασκεύασμα της αντιπολίτευσης το κύμα της ακρίβειας. Ούτε έχει χρώμα, ιδεολογικές προτιμήσεις και μικροπολιτικές επιδιώξεις. Οι μέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες και η κυβέρνηση πρέπει να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για την ουσιαστική ενίσχυση των εισοδημάτων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου