ΤΟΠΙΚΑ

Σφίγγει ο κλοιός για υγειονομικούς ~ Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου

σφίγγει-ο-κλοιός-για-υγειονομικούς-άρ-453779

Απορρίπτονται οι αιτήσεις για απαλλαγή από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό – Δυσφορία για την αναστολή αδειών από την 1η Σεπτεμβρίου

Μόνο δύο άτομα, από τα 50 συνολικά που απασχολούνται στο Αχιλλοπούλειο, υγειονομικό προσωπικό, γιατροί και νοσηλευτές, είδαν να εγκρίνεται η αίτηση που κατέθεσαν στην αρμόδια επιτροπή της 5ης ΥΠΕ για να απαλλαγούν από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Οι υπόλοιποι θα πρέπει τις επόμενες μέρες να επιλέξουν. Ή θα προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους ή θα τεθούν σε αναστολή εργασίας, όπως προβλέπει ο νόμος για την υποχρεωτικότητα, που θα τεθεί σε ισχύ από την ερχόμενη Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου.

Η διοίκηση του Αχιλλοπουλείου εκτιμά ότι μέχρι την τελευταία στιγμή ένα σημαντικό ποσοστό των ανεμβολίαστων υγειονομικών θα πειστεί να κάνει το εμβόλιο. Αν ευοδωθεί η προσδοκία, εκτιμάται πως δεν πρόκειται να προκύψουν προβλήματα στη λειτουργία των νευραλγικών κλινικών του Νοσοκομείου.

Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης, που προβλέπει ανακατανομή προσωπικού, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε τμήματος.

Συνολικά στο Νοσοκομείο το 14% των εργαζομένων είναι ανεμβολίαστο, δηλαδή 190 άτομα. Τις τελευταίες μέρες εξέφρασαν επιθυμία να εμβολιαστούν περίπου 45 άτομα. Εμβολιασμένο είναι όλο το προσωπικό, που απασχολείται μέσω εργολάβων.

Αντιδράσεις για την αναστολή αδειών

Η χθεσινή απόφαση του υπουργείου Υγείας να αναστείλει τις άδειες του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού σε όλες τις μονάδες, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ κ.λπ., από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι νεωτέρας, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στον Βόλο.

Κυρίως μέσω των social media νοσηλευτές της πρώτης γραμμής στο Αχιλλοπούλειο εξέφρασαν τη δυσφορία τους για το υπουργείο, χωρίς ωστόσο να αφήσουν στο απυρόβλητο και τους συναδέλφους τους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Αυτό που τονίζουν οι νοσηλευτές είναι ότι τους οφείλονται δεκάδες μέρες άδειας και ρεπό τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που έβαλαν «πλάτη» για την πανδημία και χαρακτηρίζουν άδικη την απόφαση.

«Δεν μπορούμε να καλύπτουμε και τους ανεμβολίαστους, που δεν πέρασαν ούτε έξω από τις μονάδες covid. Εχουμε καταρρεύσει, έχουμε κουραστεί και τώρα μας ζητούν να βάλουμε «πλάτη» και για τους ανεμβολίαστους», τονίζει υγειονομικός που εργάζεται στην κλινική covid.

«Πάλι οι εμβολιασμένοι θα την πληρώσουμε, όλοι μας με 45 έως 60 μέρες άδειας. Μάθαμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να μη μιλάμε και να βάζουμε πλάτη, όμως μετά από αυτή την άρση αδειών το ποτήρι ξεχείλισε. Πάρτε προσωπικό χθες…», ανέφερε άλλη νοσηλεύτρια.

Το Υπουργείο πάντως δικαιολογεί την απόφασή του υποστηρίζοντας πως αφενός δεν θα επιτρέψει σε κανέναν ανεμβολίαστο να λάβει άδεια και να πληρώνεται από το δημόσιο, αφετέρου θα πρέπει να καλυφθούν οι θέσεις όλων όσοι τεθούν σε αναστολή από τους εμβολιασμένους εργαζόμενους.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου