ΥΓΕΙΑ

Η πολλή ζάχαρη υπεύθυνη για έμφραγμα

η-πολλή-ζάχαρη-υπεύθυνη-για-έμφραγμα-198501

Η υπερκατανάλωση ζάχαρης από ροφήματα και τρόφιμα αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό, αλλά και θανάτου εξαιτίας τους, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη μελέτη.

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ ανέλυσαν στοιχεία από 42.880 εθελοντές και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο περισσότερη ζάχαρη κατανάλωναν, τόσο περισσότερο κινδύνευαν να υποστούν σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο και να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας τους.

Στην πραγματικότητα, όσοι προσλάμβαναν από πρόσθετη ζάχαρη περισσότερο από 10% των ημερήσιων θερμίδων τους είχαν κατά 30% αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο στη διάρκεια των 15 ετών που διήρκησε η μελέτη.

Όσοι όμως προσλάμβαναν από ζάχαρη πάνω από το 25% των ημερήσιων θερμίδων τους, είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Οι κίνδυνοι αυτοί, μάλιστα, ήταν ανεξάρτητοι από το φύλο, τη φυλή/εθνικότητα, το μορφωτικό επίπεδο, την φυσική δραστηριότητα, την υπόλοιπη διατροφή και το αν κάποιος ήταν παχύσαρκος ή όχι, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «JAMA Internal Medicine».

Σύμφωνα με τη μελέτη, σχεδόν οι επτά στους δέκα εθελοντές (το 71,4%) προσλάμβαναν το 14,9% κατά μέσον όρο των ημερήσιων θερμίδων τους από τρόφιμα όπως τα αναψυκτικά με ζάχαρη, τα γλυκά με βάση δημητριακά (λ.χ. μάφιν, κέικ, μπισκότα), τα φρουτοποτά, τα γαλακτοκομικά επιδόρπια (λ.χ. κρέμες, παγωτά, τούρτες) και οι καραμέλες.

Ο ένας στους δέκα εθελοντές, όμως, προσλάμβαναν από πρόσθετη ζάχαρη πάνω από το 25% των ημερήσιων θερμίδων τους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά να μην προέρχεται από πρόσθετη ζάχαρη περισσότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων μας, αλλά οι περισσότεροι κάτοικοι της Δύσης τρώνε πολύ περισσότερη.

Η περιεκτικότητα ενός τροφίμου σε ζάχαρη αναγράφεται με τη μορφή των «σακχάρων» που μπορεί να είναι φυσικά (όπως στα φρούτα και στα λαχανικά) ή πρόσθετα.

Αν ένα τρόφιμο ή ρόφημα αναγράφει στη συσκευασία του περισσότερα από 22,5 γρ. σάκχαρα ανά 100 γρ., σημαίνει ότι έχει πολλή ζάχαρη. Αντιθέτως, αν αναγράφει 5 γρ. σάκχαρα ή λιγότερα ανά 100 γρ., έχει μικρή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, γράφει το BBC.

Την μελέτη πραγματοποίησαν ερευνητές από τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου